Свържи се с нас

Общество

Стипендия „Европа”2010

Published

on

„За четвърта  поредна година българските студенти ще имат възможност да премерят сили за престижната стипендия „ЕВРОПА”, учредена от българския евродепутат Кристиан Вигенин, съвместно с фондация ЦЕМИ.

Стипендия „Европа” е едногодишна, в размер на минимална работна заплата.”, съобщават от информационния офис на евродепутата в Габрово.

Темата тази година е: ХОРА ЗАД БОРДА – европейска година на борбата с бедността и социалното изключване.

Крайният срок за кандидатстване е 26 ноември 2010 г. Участниците трябва да са български студенти, завършили минимум втори курс. Те могат да изпращат есетата в обем до 5 стандартни печатни страници (не повече от 17 000 знака) на office@cemi-bg.org с копие до infocenter@vigenin.eu или на адрес: гр. София 1000, ул. „Позитано“ №7, ет.4.

Есетата ще бъдат оценявани от комисия, в която са включени експерти по европейска политика, социални дейности и журналисти .

Най-добре представилите се ще бъдат поканени на втория кръг на конкурса, който ще се проведе на 6 декември 2010 г. Същият ден ще бъде и официалното награждаване. Най-добрите есета ще бъдат публикувани в сборник.

Повече информация за конкурса може да бъде получена в информационния офис на Кристиан Вигенин  на ул.”Чардафон”19  в Габрово.

Новини

Пътен полицай в детската градина

Published

on

Инспектор Христофор Божинов разказа на малчуганите от габровската детска градина „Радост“ за професията „Пътен полицай“.

Униформеният служител гостува на група Мики Маус. Той разказа на децата за работата на пътните полицаи.

Представи униформата и отличителните ѝ знаци, както и помощните средства – палка, белезници, стоп палка и радиостанция.

Проведе и кратка беседа по безопасност на движението. Инспектор Божинов раздаде на малчуганите брошури със стихчета, свързани с пътната безопасност.

Децата от своя страна се бяха подготвили с тематични рисунки, които подариха на униформения служител.

Зареди още

Новини

Областната администрация ще отбележи четвърт век от създаването си

Published

on

Областният управител на Габрово покани предишните областни и заместник – областни управители в 25- годишната история на Областна администрация и област Габрово.

Официалната церемония ще се проведе тази вечер, 22 февруари, по време на която всички, заемали поста през годините ще споделят свои интересни спомени, случки, събития.

„Всички те са част от летописа на институцията със своите управленски подходи, идеи и постижения, които ще припомнят днес на тържествено събитие“, сподели Мария Башева- Венкова.

С Указ № 1 на Президента на Република България от 5 януари 1999 г. се утвърждават границите на област Габрово, в която влизат общините Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна.

На 1 февруари 1999 година с Решение № 45 на Министерски съвет е назначен първият областен управител на област Габрово – Илиян Обретенов. През изминалия четвърт век позицията са заемали 13 души, а временно изпълняващи длъжността са били четирима.

Към Областен управител на област с административен център Габрово функционират 19 съвета и комисии. Областна администрация предоставя 24 административни услуги, от които гражданите могат да се възползват в Центъра за административно обслужване или онлайн. Центърът е създаден през 2000 г., като през него са преминали десетки хиляди граждани.

Зареди още

Новини

ЦСОП – Габрово участва в проект за повишаване компетенциите на учителите си

Published

on

От 9 до 19 април 2023 година ЦСОП – Габрово участва в мобилността по проект „Еразъм +” № 2022-1-BG01-KA122-VET-000079288 – „Повишаване компетенциите на учителите в Център за специална образователна подкрепа” – Габрово в гр. Бавено, Италия.

Програмата бе съобразена с целите на проекта: повишаване компетенциите на персонала за работа с ученици със СОП; разработване на учебни програми за работа с деца със СОП; повишаване на езиковите компетенции на персонала и учениците за работа в междукултурна среда; повишаване на институционалния капацитет на ЦСОП – Габрово за работа със заинтеросовани среди в България и чужбина.

„В периода на посещението разгледахме и изследвахме дървесните видове в областта. Взехме участие в среща, организирана от родители на деца със синдром на ДАУН от Асоциация Агба.

Партньор по проекта е Асоциация Luce – Италия, с председател г- жа Лучия Велева.

Посетихме автентична италианска пицария с дървени маси, столове, плотове и цветни стени а кеценти, саздаващи неповторим уют. Срещнахме се с кмета на община Кастелето. Посетихме дърводелска работилница в град Кастелето.

Запознахме с технологията за производство и реставрация на дървени капаци за прозорци.

Разгледахме характерната за островите Боромео растителност, архитектурен стил и интериорен дизайн. Уникалният микроклимат на езерото Маджоре е благоприятен фактор за развитието на субтропична растителност.

Посетихме дневен център за деца със СОП. Запознахме с дейността и проектите, по които работят. Интерес представлява ателието за декорация на дървесни материали. Проведохме среща с кмета на град Арона.

В края на нашето пребиваване в гр. Бавено г-жа Лучия Велева организира изпит-беседа за всички колеги. Бяха задавани въпроси, свързани с местата, които посетихме и резултатът бе връчването на сертификати на всеки един от нас.

Срещнахме със сдружение „Баскинг” от Кастелето и наблюдавахме тренировка по Баскинг.

Пожелахме си това да бъде първо, но не последно обучение по проект „Еразъм +”. Положителният опит и знания, които натрупахме при посещението ни в Италия споделихме с колегите, които не бяха с нас и се надяваме да популяризираме чрез работата си.

Организацията и обучението, бяха организирани според очакванията ни. Те ни дават нови възможности за работа с деца със СОП, които с удоволствие ще използваме в работата си“, сподели Диана Захариева, директор ЦСОП  – Габрово

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица