Свържи се с нас

Общество

Нови площадки за децата на Габрово

Published

on

Две нови детски площадки вече радват децата на Габрово. Едната от тях се намира в кв.”Голо Бърдо”, на площад „Пробуда”, на място където и преди имаше детска площадка. Съоръженията й обаче бяха демонтирани поради опасност за експлоатация.

Площадката в кв. „Голо Бърдо”  е дарение от „БЕЛЛА – България” при реализиране на социалния им проект „Повече сигурни места за щастливи игри”. След конкурс в интернет, Габрово стана един от шестте града, който спечели изграждането на площадка, като отново чрез гласуване беше определено и място за това. Проектът се реализира с подкрепата на Община Габрово.  Той е авторски със специално създадени съоръжения в цветове червено и жълто с изписано името „БЕЛЛА”

При монтажа на фундаментите максимално е запазена тревната площ.

Площадката е направена съгласно всички изисквания на Наредба 1 за надеждност на съоръженията за игра. Под всички съоръжения е поставена ударопоглъщаща настилка. Върху площ от над 260 кв.м. има пързалка, люлки, катерушка, пясъчник, клатушки във формата на животни, пейки за отдих и кошче за отпадъци.

Втората детска площадка се намира в кв. „Трендафил”, на междублоковото пространство между ул. „Д-р Тота Венкова” и ул.”Ген. Никола Рязков”. Изградена е със средства на Община Габрово, като стойността й е близо 38 хиляди лева, заложени в капиталовата програма.

На площ от 220 кв.м. са разположени беседка, пейки, маса, кошче, пясъчник, няколко вида люлки, панели за игра, както и комбинирано детско съоръжение с пързалки, къщичка и катерушки. Под съоръженията е поставена ударопоглъщаща настилка.

Това е четвъртата новоизградена детска площадка само през 2010 година. В началото на май по поръчка на търговска верига „Лидл”беше направена първата в Габрово площадка с фитнес уреди, намираща се в междублоков терен на ул. „Свищовска”. Скоро след това беше изградена подобна в междублоковото пространство зад Мол Габрово.

Освен построяването на нови, продължава и обновяването на старите съоръжения. На площадката срещу блок Катюша в началото на октомври бяха монтирани нови съоръжения, както и ударопоглъщаща настилка.

В спечеления проект от Община Габрово проект по Oперация 1.4: „Подобряване на физическата среда и превенция на риска“, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда“ е предвидено изграждането на още пет нови детски площадки.

Новини

Пътният полицай на годината Марио Марков: Мотивира ме благодарността на хората!

Published

on

Полицаят от Габрово спечели състезанието между служители от цялата страна. В ефира на Нова ТВ той говори за успеха си.

В предаването „Здравей, България” пътният полицай на годината Марио Марков разказа, че от малък е искал да стане полицай, за да може да помага на хората.

Той сподели още, че го мотивира благодарността на хората, на които е помогнал, въпреки критиките към полицията.

Марков открои случай, в който са помогнали на възрастна жена да пресече пътното платно, като са спрели и движението.

Зареди още

Новини

Марио Марков е носителят на приза „Пътен полицай на годината 2023“

Марио Марков и Елизар Илиев с ръководител гл. инсп. Николай Симеонов се класираха на първо място в „Генералното отборно класиране“.

Published

on

Марио Марков от отбора на Областна дирекция на МВР – Габрово е носителят на приза „Пътен полицай на годината 2023“. А заедно с колегата му Елизар Илиев, с ръководител гл. инсп. Николай Симеонов, се класираха на първо място в „Генералното отборно класиране“.

В надпреварата, която се състоя на 18 ноември в Морската гара в Бургас, сили мериха 29 мъжки и 4 дамски отбора, като по регламент дирекцията-домакин участва с два отбора. Те се състезаваха в дисциплините „Теоретична подготовка“, „Оказване на първа долекарска помощ – теория и практика“, „Стрелба“, „Майсторско управление на автомобил“, „Майсторско управление на мотоциклет“ и „Практичен изпит по оказване на първа долекарска помощ“.

Елизар Илиев се класира на първо място в дисциплините „Стрелба с пистолет“ и „Оказване на долекарска помощ на пострадали при ПТП“ и трето място в „Теоретичния изпит по специализирана подготовка“.

Марио Марков зае второ място в дисциплината „Управление на автомобил“ и трето място в „Оказване на долекарска помощ на пострадали при ПТП“.

Отборът на габровската дирекция се класира на първо място в „Генералното отборно класиране“.

Миналата година Марио Марков и Елизар Илиев спечелиха второ и трето място в Националното състезание „Пътен полицай на годината – 2022 година“, в генералното отборно класиране спечелиха Марио Марков и Елизар Илиев от ОДМВР-Габров. Най-добър резултат по „Теоретична подготовка“ показа Елизар Илиев от ОДМВР – Габрово Наградите на победителите бяха връчени на церемония, на която присъстваха директорът на ГДНП гл. комисар Атанас Илков, началникът на „Пътна полиция“, ГДНП комисар Димитър Мичев, директорът на ОДМВР-Бургас ст. комисар Емил Павлов, д-р Надежда Тодоровска от БЧК и Мария Лазарова от ДАБДП.

Зареди още

Новини

„Интер Пауър“ спонсорира олимпиадата по ментална аритметика в Габрово

Published

on

Габровската компания „Интер Пауър“ е основен спонсор на първата олимпиадата по ментална аритметика в нашия град, която ще се проведе в началото на месец декември.

„Интер Пауър“ е фирма, предлагаща висококачествени услуги в областта на осветлението, фотоволтаиците, електроинсталацията и системи умен дом. Вярва, че развитието на децата е от първостепенно значение за бъдещето на България и по тази причина веднага откликнаха на поканата да се присъединят към подготовката на състезанието.

Подкрепата на олимпиадата по ментална аритметика е начинът на компанията да изрази своята привързаност към децата и да им предостави поле за изява, споделят от  SmartyKids Габрово.

Олимпиадата е не само състезание, но и възможност за децата да развият своите математически умения, концентрация, памет и креативност. Участието им помага да се подготвят за бъдещата си кариера и да се превърнат в по-успешни хора.

„Интер Пауър“ е компания с мисия да прави света по-добро място. Подкрепата в олимпиадата е един от начините, по които фирмата реализира тази си мисия. Това е жест на отговорност и мисия. А какви награди са подготвили за смелите Смартита ще стане известно в деня на награждаването.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица