Свържи се с нас

Общество

Да помогнем на Камен да пребори рака!

Published

on

Камен е млад мечтател, роден в Габрово. Той е на 25 години и е само в началото на живота си, но страшна болест застрашава живота му. Болестта, е изключително рядка – Сарком на Юинг. Саркомът е специфична форма тумор на костния мозък, която се развива много бързо. В случая на Камен, ракът засяга само меките тъкани и върви по лимфните възли на левия му крак. Болестта стартира с възпаление на безименния пръст на левия крак.
След безкрайни обиколки, консултации, биопсия и хистология с лекари из цялата страна, Камен получава колебаеща се диагноза – Сарком на Юинг или Синовиален Сарком.
Злокачественото образование е нискодиференцирано което означава че клетките нямат ясно изразени белези с които да бъдат идентифицирани на 100%.
Лекарите в Института по Ортопедия в Горна Баня препоръчват ампутиране на засегнатия пръст, но никой не е категоричен какво точно е заболяването. Въпреки позитивизма на Камен и интервенцията, само няколко месеца, през Септември 2012та се появява ново образование в бедрената област под таза. И този път туморът се развива много бързо. За 2 месеца се разраства до 10 на 12 см, като се появява и нова разсейка по линията на лимфата в посока стомаха с размер 5 на 6 см. Поради размерите на тумора оперативното ми отстраняване в момента е по скоро в сферата на експериментите, което класифицира ракът като 4ти стадий.. или такъв който не може да бъде опериран.

Добрата новина е, че Саркомът на Юинг е лечим. Лошата новина е, че за да бъде успешно лечението трябва да се реагира много бързо.

Защо случая на Камен е особен?

 • Диагнозата на Камен е неясна… поради ниската диференцираност на рака, лекарите в България не успяват да определят на 100% какво точно му има. От там определянето на посока за лечение също става неясно.
 • Той е извън рисковата възрастова група на заболяването. Обикновено това е 10-17 годишни юноши. Болните възрастни са много редки случаи и за тях няма достатъчно данни и направени изследвания.
 • Размерът на тумора е над 10 см, което статистически дава на Камен много малки шансове за успешно лечение според Euro Ewing Protocol (европейско-признатия курс на лечение на подобни заболявания)
 • По ирония на съдбата можем да наречем Камен “щастливец”, тумора няма разсейки в жизнено важни органи. Всичките му кръвни изследвания са в норма, което обърква лекарите допълнително
 • Размерите и разположението на образованието в момента го правят невъзможно за оперативно лечение. Въпреки готовността на няколко хирурзи в България да опитат да го отстранят оперативно, рискът за живота на Камен е твърде голям.

Какво предприемаме?

 • Правим разширенo изследване по темата. Контактуваме с възможни клиники и специалисти из цял свят за да намерим възможности за Камен и да разберем колко средства са необходими.
 • Проучваме 2 възможни курса на лечение: традиционен, свързан с европейския протокол за лекуване на сарком на Юинг и интегративен, свързан с набор от алтернативни терапии като IPT, DMSO, MPVAX и т.н.
 • Изпращаме Камен за второ мнение в клиника в чужбина където да му направят необходимите изследвания, включително и такива, с които, в България не разполагаме.
 • Набираме необходимия размер от финансови средства за лечение, който по предварителни прогнози е между 80 и 150 000 евро (в зависимост от продължителността и компонентите)
 • Изпращаме Камен в избрана клиника и екип където по най-адекватен начин да бъде лекуван до пълното му оздравяване

Семейството и приятелите му събират средства за лечението му, с надеждата, че той ще надвие коварното заболяване и лъчезарната му усмивка ще остане част от живота им!

 

https://www.facebook.com/helpkamen

http://kamensarafov.com/

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=E1P4Wlsihjo

Новини

Окръжната прокуратура проведе среща с ученици от НАГ

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово продължава участието си в образователната програма  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна 2022- 2023 г.

В края на миналата седмица беше проведена среща с ученици от ХІ-ти клас на Националната Априловска гимназия в Габрово в Актовата зала на учебното заведение. При беседата прокурорът от Окръжна прокуратура – Габрово Людмила Рачева и завеждащият Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово Атанас Йорданов разясниха структурата на Прокуратурата като институция и основните функции на прокурора.

Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание по Наказателния кодекс.

На учениците беше представен реален казус от практиката, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и прокурора при извършено престъпление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Днес е Международният ден срещу насилието над жени

Published

on

Днес, 25 ноември, е Международният ден срещу насилието над жени. Той е приет по инициатива на ООН за премахване на насилието (изнасилване, домашно насилие и други), упражнявано върху жени. За първи път този ден е отбелязан през 1999 година.

Ако сте претърпели домашно насилие, не отлагайте и потърсете защита!

Защита по Закона за домашното насилие може да търси всяко лице, пострадало от насилие, извършено от:

1. съпруг или бивш съпруг;
2. лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство;
3. лице, от което има дете;
4. възходящ;
5. низходящ;
6. лице, с което се намира в родство по съребрена линия до четвърта степен включително;
7. лице, с което се намира или е било в родство по сватовство до трета степен включително;
8. настойник, попечител или приемен родител;
9. възходящ или низходящ на лицето, с което се намира във фактическо съпружеско съжителство;
10. лице, с което родителят се намира или е бил във фактическо съпружеско съжителство.

Във всеки един от случаите, представляващи домашно насилие, пострадалото лице има право да се обърне към съда за защита! Компетентен да наложи мярка за защита е районният съд по постоянен или по настоящ адрес на пострадалото лице. Молбата се подава в срок до един месец от акта на домашно насилие.

В случаите, когато има данни за опасност за живота или здравето на пострадалото лице, то може да подаде и молба до органите на Министерството на вътрешните работи за предприемане на мерки съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи.

Според Закона, по искане на пострадалото лице, всеки лекар е длъжен да издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилие.

С последните изменения в Наказателния кодекс всички форми на домашно насилие се криминализират.

Телефони:
Национален спешен телефонен номер – 112
0800 18 676
Националната агенция за закрила на детето:
+ 3592 933 90 10 ;
+ 3592 933 90 11

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Коледен дар от сърце“

Published

on

Благотворителната кампания на Община Трявна, за подпомагане на хора в нужда с хранителни продукти от първа необходимост за предстоящите празници „Коледен дар от сърце“, набира все по-голяма популярност.

Общински служители поставиха дарителски кутии за събиране на средства в търговски обекти на територията на Трявна, чиито собственици на драго сърце приеха идеята и се включиха в обявената кампания.

Това е първо издание на коледната инициатива, а идеята е да бъдат подпомогнати максимален брой хора, живеещи на територията на Община Трявна, които нямат възможност да посрещнат Коледно-новогодишните празници подобаващо.

Освен даряване на пакетирани хранителни продукти от първа необходимост на място в сградата на Община Трявна, от днес гражданите ще могат да даряват и парични средства в поставените дарителски кутии на следните места:

 • Магазин „БГ Фишинг“- ул. „Васил Левски“ №8, гр. Трявна (Тук може да дарите и пакетирана кучешка храна за кампанията „Коледа в Глушка“ в помощ на животните от приюта за безстопантсвени кучета „Улични сърца“.)
 • Хранителен магазин „Бреза“ – ул. „Бреза“ №6, гр. Трявна (В обекта има поставена и кошница за даряване на пакетирани хранителни продукти на място.)
 • Кафе „Бри“ – ул. „Иванка Горова“ №2, гр. Трявна
 • Община Трявна – ул. „Ангел Кънчев“ №21, гр. Трявна
 • Хранителен магазин „Савоя“ – ул. „Бачо Киро“ №2, гр. Трявна
 • Хранителен магазин „Свежест“ – ул. „Възрожденска“ №18 А (В обекта има поставена и кошница за даряване на пакетирани хранителни продукти на място.)
 • Търговски комплекс „Иви“/Супера Светушка – ул. „Уста Иван“ №25, гр. Трявна (В обекта има поставена и кошница за даряване на пакетирани хранителни продукти на място.)
 • Туристически информационен център – ул. „Ангел Кънчев“ №33, гр. Трявна
 • Магазин Absolute Market – ул. „Ангел Кънчев“ №35, гр. Трявна
 • Магазин за парфюмерия и козметика „Escape“ – ул. „Ангел Кънчев“ №41, гр. Трявна

Дарителски кутии ще бъдат поставени и в следните обекти:

 • Масажно студио „Soul“ – ул. „Възрожденска“ №18, вх. Б, гр. Трявна
 • Магазин за парфюмерия и козметика „Escape“ – ул. „Петко Р. Славейков“ №21, гр. Трявна
 • Хранителен магазин „Бека“ – ул. „Ангел Кънчев“ №128 и ул. „Петко Р. Славейков“ №49

Община Трявна сърдечно благодари на първите отзовали се в лицето на собствениците на кафе „Бри“ и тяхното парично дарение, както и на фирма „Мамбо Тур 2021“ ЕООД, които ще осигурят топла храна за хора в нужда.

Благотворителната кампания „Коледен дар от сърце“ продължава до 19 декември 2022 год. включително. Приемат се пакетирани храни като олио; боб; леща; ориз; брашно; макарони; спагети; юфка; всякакви консерви – риба, месо, домати, пастет; лютеница; зеленчукови консерви; компоти; сладко; мармалад; сол; захар; всякакви видове пакетирани сладки – локум, обикновени бисквити, вафли, шоколад, зърнени закуски, бонбони; натурален сок, халва; кори за баница; всякакъв вид вакуумирани колбаси; кроасани, различни лакомства; сезонни плодове и др. Всички събрани средства ще бъдат използвани за закупуване на същите.

Повече информация за кампанията може да получите на тел.: 089 441 42 82 – Юлияна Цанева, специалист „Връзки с обществеността“ при Община Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица