Свържи се с нас

Общество

Да помогнем на Камен да пребори рака!

Published

on

Камен е млад мечтател, роден в Габрово. Той е на 25 години и е само в началото на живота си, но страшна болест застрашава живота му. Болестта, е изключително рядка – Сарком на Юинг. Саркомът е специфична форма тумор на костния мозък, която се развива много бързо. В случая на Камен, ракът засяга само меките тъкани и върви по лимфните възли на левия му крак. Болестта стартира с възпаление на безименния пръст на левия крак.
След безкрайни обиколки, консултации, биопсия и хистология с лекари из цялата страна, Камен получава колебаеща се диагноза – Сарком на Юинг или Синовиален Сарком.
Злокачественото образование е нискодиференцирано което означава че клетките нямат ясно изразени белези с които да бъдат идентифицирани на 100%.
Лекарите в Института по Ортопедия в Горна Баня препоръчват ампутиране на засегнатия пръст, но никой не е категоричен какво точно е заболяването. Въпреки позитивизма на Камен и интервенцията, само няколко месеца, през Септември 2012та се появява ново образование в бедрената област под таза. И този път туморът се развива много бързо. За 2 месеца се разраства до 10 на 12 см, като се появява и нова разсейка по линията на лимфата в посока стомаха с размер 5 на 6 см. Поради размерите на тумора оперативното ми отстраняване в момента е по скоро в сферата на експериментите, което класифицира ракът като 4ти стадий.. или такъв който не може да бъде опериран.

Добрата новина е, че Саркомът на Юинг е лечим. Лошата новина е, че за да бъде успешно лечението трябва да се реагира много бързо.

Защо случая на Камен е особен?

  • Диагнозата на Камен е неясна… поради ниската диференцираност на рака, лекарите в България не успяват да определят на 100% какво точно му има. От там определянето на посока за лечение също става неясно.
  • Той е извън рисковата възрастова група на заболяването. Обикновено това е 10-17 годишни юноши. Болните възрастни са много редки случаи и за тях няма достатъчно данни и направени изследвания.
  • Размерът на тумора е над 10 см, което статистически дава на Камен много малки шансове за успешно лечение според Euro Ewing Protocol (европейско-признатия курс на лечение на подобни заболявания)
  • По ирония на съдбата можем да наречем Камен “щастливец”, тумора няма разсейки в жизнено важни органи. Всичките му кръвни изследвания са в норма, което обърква лекарите допълнително
  • Размерите и разположението на образованието в момента го правят невъзможно за оперативно лечение. Въпреки готовността на няколко хирурзи в България да опитат да го отстранят оперативно, рискът за живота на Камен е твърде голям.

Какво предприемаме?

  • Правим разширенo изследване по темата. Контактуваме с възможни клиники и специалисти из цял свят за да намерим възможности за Камен и да разберем колко средства са необходими.
  • Проучваме 2 възможни курса на лечение: традиционен, свързан с европейския протокол за лекуване на сарком на Юинг и интегративен, свързан с набор от алтернативни терапии като IPT, DMSO, MPVAX и т.н.
  • Изпращаме Камен за второ мнение в клиника в чужбина където да му направят необходимите изследвания, включително и такива, с които, в България не разполагаме.
  • Набираме необходимия размер от финансови средства за лечение, който по предварителни прогнози е между 80 и 150 000 евро (в зависимост от продължителността и компонентите)
  • Изпращаме Камен в избрана клиника и екип където по най-адекватен начин да бъде лекуван до пълното му оздравяване

Семейството и приятелите му събират средства за лечението му, с надеждата, че той ще надвие коварното заболяване и лъчезарната му усмивка ще остане част от живота им!

 

https://www.facebook.com/helpkamen

http://kamensarafov.com/

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=E1P4Wlsihjo

Новини

Капачки за бъдеще ще се събират тази неделя в Габрово

Published

on

Тази неделя, 21 април, за пръв път в Габрово, ще се събират капачки към националната кампания на „Капачки за бъдеще“. Инициативата ще се реализира пред спортна зала „Орловец“, от 10.00 до 15.00 часа.

Организаторите призовават капачките да бъдат пресипани в туби или чували, за да е по-лесно за доброволците, които ще са на терен.

Освен пластмасовите капачки, ще се приемат и алуминиеви кенчета. По време на кампанията, може да си изберете и нещо от мини базара, средствата от който също ще бъдат предадени за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения.

Кампанията „Капачки за Габрово“, достигна своята цел, с обещанието към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ Габрово и предава щафетата на Капачки за Бъдеще. Като обещава, ежегодно да се включва в двете национални кампании на Капачки за Бъдеще, през пролетта и през есента.

Организатори на Кампанията в Габрово са : Спасителен клуб за Бъдеще – Стара Загора и Капачки за Габрово – Group.

Зареди още

Новини

Дни на отворените врати в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово

Published

on

От 15 до 22 април МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ отваря вратите си, за да посрещне учениците от VII до XII клас. Младежите ще имат възможност да разгледат отделенията, да се запознаят с начина на работа в болницата, както и сами да извършат върху обособени за учебни цели пособия манипулации.

Как се определя кръвна група? Как правилно се извършва дезинфекция на ръце? Как се правят шевове с медицински пособия? Това са само част от нещата, които учениците ще наблюдават и ще се опитат да извършат сами.

Дните на отворените врати са част от информационната кампания на болницата за представяне на професиите в сферата на здравеопазването, която стартира през миналия месец.

В рамките ѝ бяха проведени срещи с ученици в училища в Габрово и Дряново, в които младежите разговаряха с директора д-р Минко Михов и главната сестра Радка Колева. Представена бе и програмата за подпомагане на студенти и кандидат-студенти за специалностите “ Медицина“ и “ Здравни грижи“ .

Кампанията „Стани един от нас“ се осъществява с подкрепата на Областен управител на област с административен център Габрово , Община Габрово, РУО- Габрово и ЦПЛР „Кариерно ориентиране“.

Зареди още

Новини

Благотворителен турнир по плуване за Гери тази събота в Габрово

Published

on

СК „Равен старт 2020“ Габрово кани на Благотворителен турнир по плуване, в подкрепа на Гери. Състезанието е в помощ на Гергана Нейчева, която се бори за втори път с диагноза Остеосарком (рак на костите). Благотворителната инициатива ще се проведе на плувния басейн на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“.

На входа на басейна ще има дарителски кутии, в които може да пуснете вашето дарение.

Може да помогнете също и по банков път за Гергана Нейчева по дарителска сметка: BG65STSA93001528600483

Таксата за участие на всеки състезател е 10.00 лева. Състезанието ще бъде разделено на две сесии.

Сутрешната сесия ще се проведе от 10.00 до 12.00 часа, състезателно плуване за деца – момчета и момичета, деца родени 2018/2017 – 25 м свободен стил, деца родени 2016/2015 – 25 м свободен стил, деца родени 2014/2013 – 25 м свободен стил, деца родени 2012/2011 – 50 м свободен стил, деца родени 2010/2009/2008 – 50 м свободен стил.

Следобедната сесия започва в 13.00 и ще продължи до 16.30 ч. Състезанието по Адаптирано плуване ще бъде в 7 дисциплини: демонстративно плуване – 25 м; 25 м свободен стил/50 м свободен стил; 25 м гръб/ 50 м гръб; 25 м бруст; 25 м бътерфлай; 100 м съчетано плуване; Отборно щафетно плуване – 4х50 м свободен стил -4х25 м свободен стил (две момичета и две момчета), състезатели участвали само на 25 м – 4х25 м смесена щафета.

В сутрешната сесия могат да вземат участие деца, които плуват самостоятелно и без помощни средства. В следобедната сесия участие могат да вземат деца и младежи с ментални, двигателни и сензорни дефицити, които плуват самостоятелно.

В демонстративното плуване, могат да вземат участие деца и младежи, които плуват самостоятелно, с помощно средство или придружител във водата.

Състезателите и техните треньори трябва да бъдат на басейна на ПМГ „Академик Иван Гюзелев” – Габрово, 45 минути преди обявения час. За да получите формуляр за заявка, можете да пишете на електронна поща: sk_ravenstart20@abv.bg. За контакти: Георги Левичаров – 0877715577.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица