Свържи се с нас

Общество

Да помогнем на Камен да пребори рака!

Published

on

Камен е млад мечтател, роден в Габрово. Той е на 25 години и е само в началото на живота си, но страшна болест застрашава живота му. Болестта, е изключително рядка – Сарком на Юинг. Саркомът е специфична форма тумор на костния мозък, която се развива много бързо. В случая на Камен, ракът засяга само меките тъкани и върви по лимфните възли на левия му крак. Болестта стартира с възпаление на безименния пръст на левия крак.
След безкрайни обиколки, консултации, биопсия и хистология с лекари из цялата страна, Камен получава колебаеща се диагноза – Сарком на Юинг или Синовиален Сарком.
Злокачественото образование е нискодиференцирано което означава че клетките нямат ясно изразени белези с които да бъдат идентифицирани на 100%.
Лекарите в Института по Ортопедия в Горна Баня препоръчват ампутиране на засегнатия пръст, но никой не е категоричен какво точно е заболяването. Въпреки позитивизма на Камен и интервенцията, само няколко месеца, през Септември 2012та се появява ново образование в бедрената област под таза. И този път туморът се развива много бързо. За 2 месеца се разраства до 10 на 12 см, като се появява и нова разсейка по линията на лимфата в посока стомаха с размер 5 на 6 см. Поради размерите на тумора оперативното ми отстраняване в момента е по скоро в сферата на експериментите, което класифицира ракът като 4ти стадий.. или такъв който не може да бъде опериран.

Добрата новина е, че Саркомът на Юинг е лечим. Лошата новина е, че за да бъде успешно лечението трябва да се реагира много бързо.

Защо случая на Камен е особен?

  • Диагнозата на Камен е неясна… поради ниската диференцираност на рака, лекарите в България не успяват да определят на 100% какво точно му има. От там определянето на посока за лечение също става неясно.
  • Той е извън рисковата възрастова група на заболяването. Обикновено това е 10-17 годишни юноши. Болните възрастни са много редки случаи и за тях няма достатъчно данни и направени изследвания.
  • Размерът на тумора е над 10 см, което статистически дава на Камен много малки шансове за успешно лечение според Euro Ewing Protocol (европейско-признатия курс на лечение на подобни заболявания)
  • По ирония на съдбата можем да наречем Камен “щастливец”, тумора няма разсейки в жизнено важни органи. Всичките му кръвни изследвания са в норма, което обърква лекарите допълнително
  • Размерите и разположението на образованието в момента го правят невъзможно за оперативно лечение. Въпреки готовността на няколко хирурзи в България да опитат да го отстранят оперативно, рискът за живота на Камен е твърде голям.

Какво предприемаме?

  • Правим разширенo изследване по темата. Контактуваме с възможни клиники и специалисти из цял свят за да намерим възможности за Камен и да разберем колко средства са необходими.
  • Проучваме 2 възможни курса на лечение: традиционен, свързан с европейския протокол за лекуване на сарком на Юинг и интегративен, свързан с набор от алтернативни терапии като IPT, DMSO, MPVAX и т.н.
  • Изпращаме Камен за второ мнение в клиника в чужбина където да му направят необходимите изследвания, включително и такива, с които, в България не разполагаме.
  • Набираме необходимия размер от финансови средства за лечение, който по предварителни прогнози е между 80 и 150 000 евро (в зависимост от продължителността и компонентите)
  • Изпращаме Камен в избрана клиника и екип където по най-адекватен начин да бъде лекуван до пълното му оздравяване

Семейството и приятелите му събират средства за лечението му, с надеждата, че той ще надвие коварното заболяване и лъчезарната му усмивка ще остане част от живота им!

 

https://www.facebook.com/helpkamen

http://kamensarafov.com/

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=E1P4Wlsihjo

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Трявна отбеляза 143 години от Освобождението на България

Published

on

Трявна почете 143 години от Освобождението на България. Отбелязването на Националния празник започна от Плачковци.

Пред Стената на храбростта кметът на Плачковци Борислав Борисов издигна националното знаме под звуците на националния химн.

Последва поднасяне на венец от г-н Борисов, както и цветя от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева и председателя на Общински съвет инж. Стефан Петров. Цветя поднесоха и част от присъстващите.

Тържественост внесе присъствието на представители на Регионален клон “Капитан Дядо Никола” към Национално дружество “Традиция”.

В Трявна празничният концерт бе отменен, но на площад “Капитан Дядо Никола” бе извършено традиционното издигане на националното знаме от кмета на Община Трявна.

Кметът прие почетния караул от членове на Регионален клон “Капитан Дядо Никола” към Национално дружество “Традиция”.

В шествие присъстващите се отправиха към паметника на загиналите за свободата, обединението и независимостта на България.

Там цветя поднесоха кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, председателят на Общински съвет Трявна инж. Стефан Петров, както и представители на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство.

От там шествието продължи до двора на църквата „Св. Архангел Михаил“, където бе отслужена панихида. Кметът и председателят на Общински съвет положиха цветя на четирите гроба на поборници и опълченци.

От църквата присъстващите се включиха в шествие до Стената на храбростта. Бяха поднесени цветя от общинското ръководство, общински съветници, представители на Специализираният музей и граждани.

В средата на мемориала гореше „вечния огън“ в памет на загиналите в шестте войни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Новите герои на бъдещето в Иновативно основно училище „Христо Ботев“

В чест на 3 март.

Published

on

Трети март е денят, в който миналото и настоящето се срещат, за да родят новите герои на бъдещето. Всяко време има скътани в себе си своите битки. И ако трети март в миналото е родил героите, които с ръцете си са извоювали свободата на България, днес героите стъпват тихо по коридорите на училището – говорят мъдро и носят книги в ръцете си.

Не са опълченци и не са хайдути – те са учители. И не се борят с изкачването на Шипка, но преодоляват по-високи върхове, тези на незнанието, което превръщат с много вяра и търпение в знание!

Ден преди Националния празник на България класните стаи връщат спомена за патриотичното ни минало. Всеки един от героите на настоящето е подготвил своето виждане за миналото – презентации, игри, работни листове, видео клипове, картини и най-важното оръжие – силата на словото.

Онова слово, което трайно се запечатва във времето и събужда душите на новите поколения не само в този ден, а през всички години, цял един живот! И ако връх Шипка е мястото, на което преди толкова много години мечтата за свобода и възраждането на силата на българския народ са станали реалност, то днес училището е мястото, в което любовта към родината е съхранена и предадена в бъдещето. Новото начало е онова тайнствено кътче във времето, където започват да се раждат мечти и идеи….

И ако 3 март 1878 г. поставя началото на новия живот за българите, то мястото на всяко ново начало за учителите започва от учителската стая – не само на трети март, а всеки ден – в нея се зараждат идеите, които минути по-късно обгръщат всяка класна стая и ако успеят да зазвучат трайно в главите на поне част от бъдещите герои, то тогава битката е спечелена!

Автор: Амалия Пантева – педагогически съветник.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

143 години от Освобождението. Честит празник, българи!

Published

on

*Автор на снимката: Борис Петков – Щрък, фоторепортер на „Габрово Нюз“.

Цяла България днес тържествено ще отбележи 143 години от Освобождението от османско робство.

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, край Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага край на Руско-турската освободителна война, а България е призната за автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска.

Според Санстефанския мирен договор площта на освободената държава е над 170 000 кв. км. Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

За най-голямо съжаление, Великите сили не допускат съществуването на голямата по територия и население България. Само няколко месеца по-късно, през юни 1878 г., на Берлинския конгрес България е разпокъсана на 5 отделни части – Автономно Княжество България, Източна Румелия, Македения и Одринска Тракия (върнати на Османската империя), Северна Добруджа (дадена на Румъния) и Нишко, Пиротско и Вранско (дадени на Сърбия).

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Честит национален празник, България!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица