Свържи се с нас

Общество

Да помогнем на Габи

Published

on


Малката 4-годишна къдрокоска Габи от Севлиево е родена точно на 31 декември и е новогодишният подарък за семейството си. Момиченцето е с диагноза спастична диплегия на долните крайници (вид ДЦП).

След 4 години борба за прохождането на Габи, две от които в Турция, след поставени 2 ботокса, след една отпускаща операция на мускули и сухожилия момиченцето е на крачка от успеха.

Успех, постигнат с много упорит труд, много страх, много сълзи и усмивки. Тя вече се придвижва с проходилка, както и с колан за прохождане. Върви самостоятелно като има човек до нея, както и много други движения, за които преди родителите й само си мечтаеха.

Габи вече посещава и детска градина и е много доволна. Има нови приятели, нови игри и забавления, и учи много нови неща. За нея това е една сбъдната мечта.

Въпреки всички добри резултати до момента никой не може да даде гаранция, че с бързия растеж състоянието й няма да се влоши и да се наложи всичко да започва отначало.

Затова след много дълго обмисляне родителите на Габи решиха да предприемат и последната крачка за лечението на детето си, а именно операцията Селективната дорзална ризотомия (СДР).

Това е операция, която се прави от д-р Парк в Болница Saint Louis Children’s Hospital в САЩ, щата Мисури. SDR e процедура, при която се прекъсват част от сензорните дорзални нервни окончания, които причиняват спастиката в долните крайници при ДЦП.

„След като внимателно обмислихме всичко решихме да подадем документи за операцията в Америка. Преди около 2 месеца изпратихме целия набор от документи, които изискваха както и видеоклипове със състоянието на Габи.

Пристигна и дългоочакваният отговор, че сме одобрени. Прогнозите на д-р Парк са много обнадеждаващи. Еуфорията за нас е голяма, защото това е огромна крачка към едно по добро бъдеще за нашата къдрокоска,но и страха от неизвестно също е голям“, споделят родителите на Габрово.

Въпреки всичко те са заредени с оптимизъм и вярват, че това ще е последното изпитание, на което ще бъде подложена къдрокоска.

Самата операция струва 40 000 долара + 6 500 долара за помощни средства и между 8 и 13 000 долара за ортопедична операция, ако д-р Парк прецени, че е нужно да се извърши.

Общата сума е приблизително около 60 000 долара, според различния случай. За самолетни билети, хотел (престой около 1 месец) и визи още 15 000 долара или общо 75 000 долара (127 000 лева).

Благодарение на две малки ангелчета и добрината на техните родители по сметката на Габи бяха преведени 60 000 лв и общото салдо към момента е около 69 000 лв.

Сумата, която остава да бъде събрана, за да може родителите да заминат и момиченцето да бъде оперирано е 60 000 лв. Сума, която родителите вярват, че с общи усилия ще успеем да съберем.

„Благодарение на всички вас, хора с големи сърца, успяхме да стигнем до тук. Сега Ви молим отново бъдете до нас! Помогнете на Габи да премине прага на училището без своята проходилка.
Нека сбъднем още една детска мечта, нека помогнем на едно дете да се радва на безгрижно детство с новите си приятели.

Благодарим на всеки един, който ще се включи в кампанията и ще дари НАДЕЖДА ЗА ГАБИ!“, споделят родителите на момиченцето.

Всеки, който желае да помогне, за да бъде запазена щастливата усмивка на Габи, която да сбъдне мечтата си може да го направи на:

Дарителската Банкова Сметка на Габи е:

IBAN: BG 86 STSA 93 0000 2272 3217
BIC: STSABGSF
Габриела Стелиян Гатева
гр.Севлиево

За преводи от чужбина с Transferwise:
GABRIELA STELIYAN GATEVA
IBAN: BG 86 STSA 93 0000 2272 3217
BIC: STSABGSF

Е-мейл на майката за известяване: tina77@abv.bg, PayPal: helpgabi@abv.bg.

Във фейсбук е организиран и благотворителен базар, в подкрепа на Габи, с чиито правила можете да се запознаете оттук.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Трявна отбеляза 143 години от Освобождението на България

Published

on

Трявна почете 143 години от Освобождението на България. Отбелязването на Националния празник започна от Плачковци.

Пред Стената на храбростта кметът на Плачковци Борислав Борисов издигна националното знаме под звуците на националния химн.

Последва поднасяне на венец от г-н Борисов, както и цветя от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева и председателя на Общински съвет инж. Стефан Петров. Цветя поднесоха и част от присъстващите.

Тържественост внесе присъствието на представители на Регионален клон “Капитан Дядо Никола” към Национално дружество “Традиция”.

В Трявна празничният концерт бе отменен, но на площад “Капитан Дядо Никола” бе извършено традиционното издигане на националното знаме от кмета на Община Трявна.

Кметът прие почетния караул от членове на Регионален клон “Капитан Дядо Никола” към Национално дружество “Традиция”.

В шествие присъстващите се отправиха към паметника на загиналите за свободата, обединението и независимостта на България.

Там цветя поднесоха кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, председателят на Общински съвет Трявна инж. Стефан Петров, както и представители на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство.

От там шествието продължи до двора на църквата „Св. Архангел Михаил“, където бе отслужена панихида. Кметът и председателят на Общински съвет положиха цветя на четирите гроба на поборници и опълченци.

От църквата присъстващите се включиха в шествие до Стената на храбростта. Бяха поднесени цветя от общинското ръководство, общински съветници, представители на Специализираният музей и граждани.

В средата на мемориала гореше „вечния огън“ в памет на загиналите в шестте войни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Новите герои на бъдещето в Иновативно основно училище „Христо Ботев“

В чест на 3 март.

Published

on

Трети март е денят, в който миналото и настоящето се срещат, за да родят новите герои на бъдещето. Всяко време има скътани в себе си своите битки. И ако трети март в миналото е родил героите, които с ръцете си са извоювали свободата на България, днес героите стъпват тихо по коридорите на училището – говорят мъдро и носят книги в ръцете си.

Не са опълченци и не са хайдути – те са учители. И не се борят с изкачването на Шипка, но преодоляват по-високи върхове, тези на незнанието, което превръщат с много вяра и търпение в знание!

Ден преди Националния празник на България класните стаи връщат спомена за патриотичното ни минало. Всеки един от героите на настоящето е подготвил своето виждане за миналото – презентации, игри, работни листове, видео клипове, картини и най-важното оръжие – силата на словото.

Онова слово, което трайно се запечатва във времето и събужда душите на новите поколения не само в този ден, а през всички години, цял един живот! И ако връх Шипка е мястото, на което преди толкова много години мечтата за свобода и възраждането на силата на българския народ са станали реалност, то днес училището е мястото, в което любовта към родината е съхранена и предадена в бъдещето. Новото начало е онова тайнствено кътче във времето, където започват да се раждат мечти и идеи….

И ако 3 март 1878 г. поставя началото на новия живот за българите, то мястото на всяко ново начало за учителите започва от учителската стая – не само на трети март, а всеки ден – в нея се зараждат идеите, които минути по-късно обгръщат всяка класна стая и ако успеят да зазвучат трайно в главите на поне част от бъдещите герои, то тогава битката е спечелена!

Автор: Амалия Пантева – педагогически съветник.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

143 години от Освобождението. Честит празник, българи!

Published

on

*Автор на снимката: Борис Петков – Щрък, фоторепортер на „Габрово Нюз“.

Цяла България днес тържествено ще отбележи 143 години от Освобождението от османско робство.

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, край Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага край на Руско-турската освободителна война, а България е призната за автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска.

Според Санстефанския мирен договор площта на освободената държава е над 170 000 кв. км. Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

За най-голямо съжаление, Великите сили не допускат съществуването на голямата по територия и население България. Само няколко месеца по-късно, през юни 1878 г., на Берлинския конгрес България е разпокъсана на 5 отделни части – Автономно Княжество България, Източна Румелия, Македения и Одринска Тракия (върнати на Османската империя), Северна Добруджа (дадена на Румъния) и Нишко, Пиротско и Вранско (дадени на Сърбия).

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Честит национален празник, България!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица