Свържи се с нас

Новини

„За бюджета и законността”?

ГД „ДНЕС“ – Габрово пренася спорове с Община Габрово в съда…

Published

on

снимка: ГД "ДНЕС" - Габрово

снимка: ГД „ДНЕС“ – Габрово

Областният координатор на Гражданско движение “ДНЕС” – Габрово Анатолий Антов разпространи в медиите отворено писмо, в което изразяват тяхната позицията във връзка с приетия бюджет на Община Габрово. Разпространеното писмо гласи:

„На 20.12.2012г. бе приет бюджетът на Община Габрово за предстоящата финансова 2013г. На сесията присъстваха Детелина Венкова – член на КС на ДНЕС в Габрово, Митко Лилов – също член на КС на ДНЕС и Стефан Стефанов, завеждащ приемната на движението. По изложените въпроси в писмото изказване направи г-жа Венкова, която постави на дневен ред това, което е трябвало да бъде свършено от администрацията в нашия град за периода 19.10.2012г. до 20.12.2012г.

Според  Координационния Съвет на ГД „ДНЕС“ това е един бюджет който е доказателство, че беззаконието е превърнато в закон. Защо твърдим това?

През месец септември ние направихме подписка относно метода на формиране на такса битови отпадъци в нашия град. Тогава бяхме подкрепени от  1379 граждани, които категорично са против този модел на събиране на  таксата. Същата беше внесена в Общинския съвет на 19.10.2012г. Може би няма да бъдете изненадани, че въпреки това от страна на кметската администрация нямаше никаква реакция. При разглеждането на финансовите параметри на ТБО ние не бяхме поканени за дебати, нито се уважи мнението на 1379 габровци. Два месеца не бяха достатъчни на съответните органи в общината  да се разгледа, прецени, дебатира и да се докаже на гражданите на нашия град това изпълнимо ли е и ако не е , защо не е?  Нещо повече!

  1. Спазвайки Закона за участие на гражданите в местното самоуправление, ние трябваше да бъдем поканени при разискванията на това наше предложение.
  2. Нарушен бе и Закона за административното обслужване на гражданите, според който трябваше да бъдем уведомени за взетите решения на финансовата комисия, която според ЗМДТ трябваше надлежно, мотивирано  и с доказателства да обоснове своя отказ да вземе  под внимание подписката на гражданите.  В резултат на това се  игнорираха  и  неглижираха  гражданските искания.

Координационният съвет на ГД „ДНЕС“ град Габрово не се отказва от преследване на своите цели и тези на гражданите подкрепили ни по време на подписката. Ние сме близо до хората и живеем с техните болки и проблеми. Пренасяме нашите искания и спорове с Община Габрово в съда и вярваме, че поне там нещата ще си дойдат на мястото. В България вече има няколко осъдени общини във връзка с този проблем,  като последната е Горна Оряховица.

 „Според чл. 67, ал. 1 ЗМДТ размерът на таксата се определя в левове според количеството на битовите отпадъци, а според ал. 2, когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал. 1, размерът на таксата се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет. Двата способа за определяне размера на таксата за битови отпадъци не се прилагат алтернативно, а при условията на евентуалност – в посочената в закона последователност.

След като в закона е регламентирано, че размерът на таксата за битови отпадъци може да се определи по реда на чл. 67, ал. 2 ЗМДТ, само когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал. 1, то е необходимо при приемането на наредбата да бъде обосновано наличието на основания за прилагане на способа по чл. 67, ал. 2 ЗМДТ, т.е. невъзможността да се приложи реда по чл. 67, ал. 1 ЗМДТ.  Това обстоятелство следва да бъде надлежно мотивирано и доказано от Общинския съвет.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица