Свържи се с нас

Новини

„За бюджета и законността”?

ГД „ДНЕС“ – Габрово пренася спорове с Община Габрово в съда…

Published

on

снимка: ГД "ДНЕС" - Габрово

снимка: ГД „ДНЕС“ – Габрово

Областният координатор на Гражданско движение “ДНЕС” – Габрово Анатолий Антов разпространи в медиите отворено писмо, в което изразяват тяхната позицията във връзка с приетия бюджет на Община Габрово. Разпространеното писмо гласи:

„На 20.12.2012г. бе приет бюджетът на Община Габрово за предстоящата финансова 2013г. На сесията присъстваха Детелина Венкова – член на КС на ДНЕС в Габрово, Митко Лилов – също член на КС на ДНЕС и Стефан Стефанов, завеждащ приемната на движението. По изложените въпроси в писмото изказване направи г-жа Венкова, която постави на дневен ред това, което е трябвало да бъде свършено от администрацията в нашия град за периода 19.10.2012г. до 20.12.2012г.

Според  Координационния Съвет на ГД „ДНЕС“ това е един бюджет който е доказателство, че беззаконието е превърнато в закон. Защо твърдим това?

През месец септември ние направихме подписка относно метода на формиране на такса битови отпадъци в нашия град. Тогава бяхме подкрепени от  1379 граждани, които категорично са против този модел на събиране на  таксата. Същата беше внесена в Общинския съвет на 19.10.2012г. Може би няма да бъдете изненадани, че въпреки това от страна на кметската администрация нямаше никаква реакция. При разглеждането на финансовите параметри на ТБО ние не бяхме поканени за дебати, нито се уважи мнението на 1379 габровци. Два месеца не бяха достатъчни на съответните органи в общината  да се разгледа, прецени, дебатира и да се докаже на гражданите на нашия град това изпълнимо ли е и ако не е , защо не е?  Нещо повече!

  1. Спазвайки Закона за участие на гражданите в местното самоуправление, ние трябваше да бъдем поканени при разискванията на това наше предложение.
  2. Нарушен бе и Закона за административното обслужване на гражданите, според който трябваше да бъдем уведомени за взетите решения на финансовата комисия, която според ЗМДТ трябваше надлежно, мотивирано  и с доказателства да обоснове своя отказ да вземе  под внимание подписката на гражданите.  В резултат на това се  игнорираха  и  неглижираха  гражданските искания.

Координационният съвет на ГД „ДНЕС“ град Габрово не се отказва от преследване на своите цели и тези на гражданите подкрепили ни по време на подписката. Ние сме близо до хората и живеем с техните болки и проблеми. Пренасяме нашите искания и спорове с Община Габрово в съда и вярваме, че поне там нещата ще си дойдат на мястото. В България вече има няколко осъдени общини във връзка с този проблем,  като последната е Горна Оряховица.

 „Според чл. 67, ал. 1 ЗМДТ размерът на таксата се определя в левове според количеството на битовите отпадъци, а според ал. 2, когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал. 1, размерът на таксата се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет. Двата способа за определяне размера на таксата за битови отпадъци не се прилагат алтернативно, а при условията на евентуалност – в посочената в закона последователност.

След като в закона е регламентирано, че размерът на таксата за битови отпадъци може да се определи по реда на чл. 67, ал. 2 ЗМДТ, само когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал. 1, то е необходимо при приемането на наредбата да бъде обосновано наличието на основания за прилагане на способа по чл. 67, ал. 2 ЗМДТ, т.е. невъзможността да се приложи реда по чл. 67, ал. 1 ЗМДТ.  Това обстоятелство следва да бъде надлежно мотивирано и доказано от Общинския съвет.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Новини

ПМГ – Габрово домакинства среща за безопасност по пътищата

Published

on

В ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово се проведе информационна среща, свързана с безопасността на движението по пътищата. Председателят на Областната комисия по БДП Даниела Маринова призова младежите да не забравят, че за съзнателното нарушаване на правилата за движение понякога се заплаща най-високата цена- човешки живот.

Инспектор Христофор Божинов от ОДМВР- Габрово обясни на учениците какви са последиците от шофиране в нетрезво състояние или под влиянието на наркотични вещества, както и за санкциите, които се налагат по закон.

Божинов разказа и за способите за констатиране на наличие на алкохол и наркотични вещества в организма- с дрегер и с кръвен тест.

Той подчерта, че пътните полицаи са снабдени с нов модел дрегери, които отчитат резултатите с точност.

В рамките на събитието учениците имаха възможността и да изгледат филм за рисковете, които крие шофирането под влияние на различни субстанции.

Зареди още

Култура

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“

80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Published

on

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ – 80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Иван Минчев Сомлев е роден на 1 февр. 1922 г. в Габрово. Завършва средно образование в Априловската гимназия. Тук той се проявява като отличен спортист и талантлив футболист, при което е включен и в отбора на Спортен клуб „Чардафон“. Продължава образованието се във Военно-въздушното училище в Казанлък, а по-късно в училището (днес Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“) в Долна Митрополия. Следва обучение на летище Телиш край Плевен. Зачислен е 6-ти изтребителен полк, разположен на летище Карлово.

Бойното му кръщение е на 10 ян. 1944 г. Това е денят на една от най-разрушителните бомбардировки над София, извършена от англо-американските въздушни сили. В нея англичаните атакуват през нощта, а американските самолета през деня.

Бомбардировката е извършена към 13:00 часа когато атакуват бомбардировачите, т. нар. „Летящи крепости“. Срещу тях от Божурище, Враждебна и Марно поле при Карлово излитат общо 73 самолета. Заедно с още трима летци-изтребители, в четворка, Иван Сомлев е изпратен в подкрепа на 39-тимата български летци-изтребители, които водили неравен бой с многочисления враг над София. В боя Сомлев показал изключителни качества и за награда е прехвърлен в елитния 3/6 орляк. По време на своята служба той пише следните редове до своята майка „..„Ако се случи някога да ми измени моят стоманен другар, ти, няма да плачеш, майчице, но ти ще бъдеш горда, че си дала син за Родината!“ и до своята сестра „..„Готов съм за народа си да дам всичко, що зависи от мен, за един мирен свят. Мойта жертва е нищо пред Дълга към Родината! …..“.

На 16 април 1944 г. – Великден, противникът подлага София на поредната безмилостна бомбардировка. Събитието остава в историята под името „Черен Великден”. Летците-изтребители са вдигнати по тревога. Иван Сомлев е в отпуск, но счита, че за него е „свещен дълг да бъда редом с цялото ято“. Качва се на самолета на Тодор Розев и излита. Среща се с врага край с. Гушанци (днес с. Замфирово, община Берковица), където се натъква на армада от т.нар. „летящи крепости“ на американските бомбардировъчни полкове и техния ескорт от изтребители „Лайтнинг”. Боят бил жесток и неравен. Хванат в смъртна схватка, Иван Сомлев на няколко пъти успява да се издигне над вражеските самолети и да ги атакува – сваля една „крепост“, която пада близо до с. Гаганци. Неговият самолет е поразен и главоломно се насочва към земята, където се разбива в местността Търньовец. Иван Сомлев загива едва на 22 години.

Героят е изпратен в последния си път от всички жители на с. Гушанци. На 20 април 1944 г. е погребан в родно Габрово с траурно шествие, на което присъстват хиляди.

Думите му „Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ са красноречив израз на високи нравствени добродетели и патриотизъм. Името му е вписано в списъка на националните ни герои и всяка година на тържествената заря-проверка на 3 март името му се споменава наред с имената на най-заслужилите за Родината.

През 2004 г. Младежкият съвет на Фондация „Константин Берберов“, съвместно с Клуба на летците „Богдан Илиев“ – Монтана и други неправителствени организации, по случай 60 години от неговата гибел на 16 април, поставят паметна морена с барелеф на Иван Сомлев в градинката в центъра на Габрово, на ул. „Радецка”. През същата година на лобното място на Иван Сомлев край с. Замфирово (Гушанци), Клубът на летците „Богдан Илиев“ – Монтана поставят паметна мраморна плоча, изпълнявайки завета на своя патрон Богдан Илиев, който е бил инструктор и командир на Сомлев по време на обучението му в Изтребителната школа в Долна Митрополия.

Сведенията за краткия му и героичен живот са запазени в биографичните книги за него „Иван Минчев Сомлев“ и „Реквием за Златокосия небесен рицар“ от Милка Берберова.

Документите от личния архив на „златокосия небесен рицар“, както го нарича г-жа Берберова (1925-2014), са предадени от племенника му Иван на членовете на Младежкия съвет на Фондация „Константин Берберов“, които по-късно ги предават, заедно с документите на Фондацията в Държавен архив – Габрово. Те са обработени и са достъпни за читатели и изследователи.

Източник: Държавен архив – Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица