Свържи се с нас

Новини

„За бюджета и законността”?

ГД „ДНЕС“ – Габрово пренася спорове с Община Габрово в съда…

Published

on

снимка: ГД "ДНЕС" - Габрово

снимка: ГД „ДНЕС“ – Габрово

Областният координатор на Гражданско движение “ДНЕС” – Габрово Анатолий Антов разпространи в медиите отворено писмо, в което изразяват тяхната позицията във връзка с приетия бюджет на Община Габрово. Разпространеното писмо гласи:

„На 20.12.2012г. бе приет бюджетът на Община Габрово за предстоящата финансова 2013г. На сесията присъстваха Детелина Венкова – член на КС на ДНЕС в Габрово, Митко Лилов – също член на КС на ДНЕС и Стефан Стефанов, завеждащ приемната на движението. По изложените въпроси в писмото изказване направи г-жа Венкова, която постави на дневен ред това, което е трябвало да бъде свършено от администрацията в нашия град за периода 19.10.2012г. до 20.12.2012г.

Според  Координационния Съвет на ГД „ДНЕС“ това е един бюджет който е доказателство, че беззаконието е превърнато в закон. Защо твърдим това?

През месец септември ние направихме подписка относно метода на формиране на такса битови отпадъци в нашия град. Тогава бяхме подкрепени от  1379 граждани, които категорично са против този модел на събиране на  таксата. Същата беше внесена в Общинския съвет на 19.10.2012г. Може би няма да бъдете изненадани, че въпреки това от страна на кметската администрация нямаше никаква реакция. При разглеждането на финансовите параметри на ТБО ние не бяхме поканени за дебати, нито се уважи мнението на 1379 габровци. Два месеца не бяха достатъчни на съответните органи в общината  да се разгледа, прецени, дебатира и да се докаже на гражданите на нашия град това изпълнимо ли е и ако не е , защо не е?  Нещо повече!

  1. Спазвайки Закона за участие на гражданите в местното самоуправление, ние трябваше да бъдем поканени при разискванията на това наше предложение.
  2. Нарушен бе и Закона за административното обслужване на гражданите, според който трябваше да бъдем уведомени за взетите решения на финансовата комисия, която според ЗМДТ трябваше надлежно, мотивирано  и с доказателства да обоснове своя отказ да вземе  под внимание подписката на гражданите.  В резултат на това се  игнорираха  и  неглижираха  гражданските искания.

Координационният съвет на ГД „ДНЕС“ град Габрово не се отказва от преследване на своите цели и тези на гражданите подкрепили ни по време на подписката. Ние сме близо до хората и живеем с техните болки и проблеми. Пренасяме нашите искания и спорове с Община Габрово в съда и вярваме, че поне там нещата ще си дойдат на мястото. В България вече има няколко осъдени общини във връзка с този проблем,  като последната е Горна Оряховица.

 „Според чл. 67, ал. 1 ЗМДТ размерът на таксата се определя в левове според количеството на битовите отпадъци, а според ал. 2, когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал. 1, размерът на таксата се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет. Двата способа за определяне размера на таксата за битови отпадъци не се прилагат алтернативно, а при условията на евентуалност – в посочената в закона последователност.

След като в закона е регламентирано, че размерът на таксата за битови отпадъци може да се определи по реда на чл. 67, ал. 2 ЗМДТ, само когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал. 1, то е необходимо при приемането на наредбата да бъде обосновано наличието на основания за прилагане на способа по чл. 67, ал. 2 ЗМДТ, т.е. невъзможността да се приложи реда по чл. 67, ал. 1 ЗМДТ.  Това обстоятелство следва да бъде надлежно мотивирано и доказано от Общинския съвет.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово осъмна със снежна покривка

Published

on

Габрово осъмна с тънка снежна покривка в последния вторник на месец ноември. Днес, 29 ноември, снегът натрупа до около 6-7 см в центъра на областния град, а по високите места на общината достигна 10-12 см.

Денят започна с температури около нулата. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Шест са машините, ангажирани с почистването на старопланинския проход.

Пътищата в региона са мокри, на места заснежени. Екипи на ОП „Благоустрояване“ разчистват тротоарите и приоритетно автобусните спирки от градския транспорт.

Продължава да вали слаб сняг в района на Габрово. Според прогнозата за времето снеговалежът ще продължи през целия ден и цялата нощ, но температурата ще остане над нула градуса.

Няма данни за бедстващи хора или райони без електрозахранване в областния град. 17 населени места в община Габрово са с нарушено електроподаване поради авария, екипи работят по отстраняване на проблема. Без ток са селата в км. Кметовци, както и в посока Царева ливада. 

Потребители на фейсбук, алармираха, че тази сутрин автобус от обществения транспорт рано тази сутрин се завъртял заради непочистено пътно платно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна Силвия Кръстева прие ирландския посланик

Published

on

Кметът на община Трявна проведе официална среща с посланика на Република Ирландия в България Нейно Превъзходителство Мартина Фийни в края на изминалата седмица. Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли в китна Трявна!“, тъй като това е първото посещение във възрожденския ни град от страна на ирландското посолство.

Н. Пр. Мартина Фийни благодари на кмета на Трявна за осветяването на символа на Трявна – Часовниковата кула в зелен цвят по повод Деня на Св. Патрик и подчерта, че Трявна е един от първите градове, включили се в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening.

„Радвам се, че може да Ви приветстваме в нашия прекрасен град Трявна и искам да Ви уверя, че сте винаги добре дошли тук! Надявам се успешното сътрудничество между нас да продължи и занапред и да останете наистина с едни добри впечатления от визитата си в нашия край!“ сподели кметът Силвия Кръстева и запозна посланика на Ирландия с живота в Трявна и малките населени места.

„Интересното при нас е, че сме малка община с близо 10 000 жители, която обаче обхваща общо 106 населени места. Разбира се, предизвикателство пред нас е поддържането на всички тях с капацитета от човешки ресурс, с който разполагаме, но правим всичко възможно да развиваме Трявна и региона. Разчитаме основно на туризма с богатото ни културно-историческо наследство, красивата ни и чиста природа, свежия въздух и не на последно място разчитаме на частните фирми и предприятия, които осигуряват прехраната на значителна част от местното население“, подчерта още г-жа Кръстева.

По време на срещата бяха обсъдени още начините за задържане на младите хора в малките населени места, както и работещите практики, прилагани във времето от двете страни.

Градоначалникът на Трявна сподели интересни факти, свързани с музейните обекти в града, както и легендата за построяването на емблематичната Часовникова кула. А на въпрос кои са най-големите предизвикателства, които стоят пред първата жена кмет на Трявна, Кръстева сподели: „Преминахме през не едно и две изпитания, откакто аз и моят екип встъпихме в длъжност през 2019 година. Сблъскахме се с пожари, наводнения, невиждана досега в съвременната ни история пандемия, една нестабилна политическа ситуация в България и за всички нас бе трудно, но аз се радвам, че преминаваме през всичко това и благодаря на хората, които са зад мен. Общината спечели не малко проекти, върху които продължава да работи, в момента, подготвяме коледно-новогодишните ни събития и наистина се стремим да развиваме Трявна и региона в една по-добра посока“.

В знак на уважение Силвия Кръстева подари на Н. Пр. Мартина Фийни красива пейзажна картина на възрожденска Трявна, с пожелание за здраве и много успехи. Посланикът на Ирландия в България искрено благодари и върна жеста като също уважи кмета с подготвен подарък.

Краят на официалната визита завърши с разходка из старинна Трявна като двете страни изразиха готовността си да продължат добрите контакти и занапред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица