Свържи се с нас

Новини

Над 500 са проверките, извършени от екоинспекторите на депото

Published

on

През изминалия месец инспекторите по управление на отпадъците към Общинско предприятие “Регионално депо за неопасни отпадъци” – Габрово са извършили общо 527 проверки – 513 на територията на oбщина Габрово и 14 на територията на oбщина Трявна.

490 са проверките, извършени по план, а 37 са тези, извършени по подадени сигнали и жалби от страна на граждани и институции. Плановите проверки за целия месец октомври включват контрол от страна на екоинспекторите по управление на отпадъци от излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) – извършени са 19 бр., проверки ( в това число и проверки по сигнали), от които са издадени съответно 19 бр. констативни протокола на собственици на ИУМПС, в които е посочен и срок за отстраняването на тези отпадъци. От тях 14 бр. вече са предадени в център за разкомплектоване.

Извършен е и контрол по спазване на разпоредбите за управление на отпадъци от опаковки, както и контрол по изискванията за разделно събиране на биоотпадъци – проверени са общо 16 търговски обекта, от които 7 на територията на Община Трявна. Изготвени са 6 констативни протокола.

Проверени са още 6 юридически лица, които генерират отпадък от своята производствена дейност и е извършен контрол за правилно съхранение и регламентираното му предаване за последващо правилно третиране и са обходени 47 многофамилни жилищни сгради и обекти, в които се извършват текущи ремонтни дейности, като са издадени 4 констативни протокола и предписания за начина на събиране, транспортиране и изхвърляне.

49 са били проверките на местата, където е имало нерегламентирано изхвърляне на отпадъци като стъкло, текстил, авточасти и автомобилни гуми, битови отпадъци, отпадъци от опаковки и едрогабаритни отпадъци.

Извършени са 40 планови обходи на населените места на територията на Община Габрово, 34 проверки за замърсяване около контейнерите; 12 проверки по нерегламентирани сметища; 220 проверки във връзка със сметосъбирането и сметоизвозването; 2 проверки относно горенето на отпадъци; 2 проверки за замърсяване на въздуха; 1 за замърсяване на пътната мрежа; 2 за замърсяване на обществени места и 23 проверки относно управлението на дейностите с излезли от употреба гуми (проверка на местата за смяна на същите), от които са съставени 4 констативни протокола.

Инспекторите към ОП “Регионално депо за неопасни отпадъци”-Габрово са провели и 19 кампании, свързани с разпространението на информационни материали за правилно третиране на неопасните отпадъци. 3 от тях са проведени на територията на Община Трявна.

Извършените проверки по постъпили сигнали и жалби на граждани и институции за изминалия месец на териториите на двете общини са относно: за излезли от употреба моторни превозни средства са постъпили 2 сигнала, вследствие на които са съставени и 2 констативни протокола; 5 са били проверките относно нерегламентираното изхвърляне на отпадъци, вследствие на ремонтни дейности, като са издадени 3 бр. констативни протокола; 1 проверка е извършена във връзка с нерегламентирано изхвърляне на отпадъци; 5 за замърсяване около контейнерите; 3 за нерегламентирани сметища; 4 за сметосъбиране и сметоизвозване, като тук е издаден 1 констативен протокол; 2 за управление на дейностите с излезли от употреба гуми (проверки на местата за смяна на гуми); 4 търговски обекта са били обходени по сигнали, като на всичките са издадени констативни протоколи; 2 проверки с 2 констативни протокола са извършени относно нерегламентирано замърсяване на пътни платна; 4 проверки са извършени в населени места, попадащи на територията на Община Габрово, като от тях е съставен 1 констативен протокол; същият брой проверки и издаден протокол, екоинспекторите са извършили и във връзка със замърсяването на обществени места и последната проверка, която е направена през месец октомври след постъпил сигнал е за нерегламентирано изхвърляне на едрогабаритни отпадъци.

В рамките на осъществения контрол са издадени 46 бр. констативни протокола с предписания и уведомителни писма. За същия период е съставен един акт за установяване на административно нарушение по Закон за управление на отпадъците и един фиш.

През отчетния период са проведени информационни кампании, чрез раздаване на материали за ползите от разделно събиране на отпадъците от домакинствата и последиците от неправилното им управление, ма жителите в кварталите: Младост, Русевци, Трендафил 1, Трендафил 2, Тлъчници, Сирмани, Бичкиня. Към настоящия момент е обхванато 80% от населението на Габрово.

От Общинско предприятие “Регионално депо за неопасни отпадъци”-Габрово подчертават, че дейността по ежедневния обход и контрол, от страна инспекторите по управление на отпадъците на териториите на Община Трявна и Община Габрово, допринася за недопускане на замърсявания или ако има установени такива са предприети съответните действия за почистването им.

На база превантивна дейност и контрол, за изминалия месец, са сключени 61 бр. договора за предаване на строителни, едрогабаритни и дървесни отпадъци, които са генерирани от домакинствата на територията на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Две коли се удариха тежко на кръстовището на „Еса“ (СНИМКИ)

Published

on

Тежка катастрофа стана на днешния Никулден, 6 декември, в Габрово. Произшествието се случи на възловото кръстовище в кв.“Младост“, образувано между бул.“Могильов“ и ул.“Зелена ливада“, известно сред местните като „Еса“.

Пътният инцидент е възникнал около 14.00 часа. Ударили са се лек автомобил „Киа“ и „Форд Фюжън“, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети мястото на катастрофата, малко след настъпването ѝ. „Киа“-та се е движела направо по булеварда, в посока от стадион „Априлов“ към кв.“Трендафила“.

В зоната на кръстовището се е сблъскала с движещия по бул.“Априлов“ в обратна посока и завиващ наляво към ул.“Зелена ливада“ лек автомобил „Форд“. И двете коли са преминали на зелен светофар, като по всяка вероятност се касае за отнето предимство отстрана на водача на „Форд“-а.

На мястото на катастрофата веднага пристигнаха полицейски екипи и такива на спешна помощ, и пожарната. По непотвърдена информация по-сериозно е пострадал водачът на „Киа“-та, който е бил транспортиран с линейка в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, където ще бъде установено неговото състояние. Шофьорът на „Форд“-а също е бил откаран в лечебното заведение. Пробите за алкохол за отрицателни.

Отзовалият се екип на полицията извърши оглед и запази местопроизшествието, видя още репортерът на „Габрово Нюз“. От катастрофиралите автомобили има изтекли по пътното платно течности, което ще наложи районът да бъде обезопасен, след като колите бъдат изтеглени от мястото.

Пътният инцидент предизвика известни затруднения в движението. Малко след 16.30 часа колите бяха преместени от местопроизшествието.

*Публикуваната информация е актуализирана в 16.35 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица