Свържи се с нас

Любопитно

Да се подготвим за своята бременност – от планирането до раждането

Published

on

Подготовката за всяко наше по-голямо действие прави живота по-лесен. Нещата се случват по-безпроблемно. Бременността не прави изключение. Нейното планиране помага съпътстващия стрес да се сведе до минимум. Въпреки това, много жени, замислящи се за първото си дете, няма на кого да се доверят, а първото посещение при гинеколог може дори да ги притесни.

При непланираната бременност бъдещите родители не водят задължително живот, фокусиран върху здравето на бебето. Това може да се избегне при планирането на бременността. Помага при зачеването, износването и раждането на здраво дете. Предварителните изследвания и лечение, ако е необходимо, няма да отнемат много време, в сравнение с коригирането на различни усложнения по-късно, когато детето вече е заченато.

Психологическата решимост за планирането също е важна за всички родители, независимо дали е първа или поредна бременност. Най-важно е превенция на здравето. Това не е толкова страшно, колкото звучи. Просто, поне веднъж годишно всяка жена трябва да посети гинеколог. Веднъж годишно да си направи хормонално изследване, за да е информирана за протичащите в организма процеси и да се лекува своевременно, ако се налага.

Подготовката за конкретна бременност трябва да започне поне три месеца преди планираното зачеване. Както от психологична, така и от физиологична точка. Не трябва да отлагате посещението при психотерапевт, ако имате съмнение. Раждането на дете е съпътствано от психологически стрес. Консултациите със специалист преди бременността ще ви помогнат да вземете информирано решение.

Бременността е трудно за организма състояние и преди това трябва да натрупате сили, като постепенно подобрявате начина си на живот. Това е повод да започнете да живеете по-здравословно. Да спите достатъчно, да се разхождате на чист въздух, да имате физическа ненатоварваща активност, да се храните балансирано, да се откажете от лошите навици. Най-вероятно ще трябва да се вземат витамини, но всичко трябва да се прави по предписание от лекар, защото хипервитаминозата е не по-малко опасна от липсата на витамини. Същото важи и за минералите.

Още на етапа на планиране на бременността трябва да изберете клиника и гинеколог, който да ви насочи като пациент за прегледи и изследвания при други специалисти: УНГ специалист, офталмолог, зъболекар, невролог. Ако отдавна посещавате специализиран лекар, с него също трябва да обсъдите бъдещата бременност.

Различни състояния и заболявания могат да повлияят на бременността. Някои лекарства са строго забранени за бременни жени. Затова, при планиране на дете, жената трябва да разкаже на своя гинеколог задължително за всички лекарства, които е приемала преди, до скоро или в момента. Има много противопоказания, особено в ранните месеци, когато плодът е особено уязвим.

Лекарствата давани на жени при депресия може да не работят добре по време на бременност. Приемането им трябва да бъде предварително обсъдено с лекуващия лекар и гинеколога.И, ако трябва, да бъдат заменени.

Бременността не е заболяване. Пълноценният живот трябва да продължи. Ако бременността е планирана, всичко протича нормално. Жената се чувства добре без да променя обичайния си начин на живот. Ако сте спортували – продължете, но без излишно натоварване. Физическата активност трябва да се обсъди с лекар.Яжте любимата си храна, правете секс. Ако няма заплаха за бременността, може да летите през целия период със самолет.

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейна в пълния си блясък

Published

on

Коледната елха и празничните светлини в Централната градска част на Трявна грейнаха в пълния си блясък, снощи, с богата подготвена програма на площад „Капитан дядо Никола“ в Славейковия град.

По традиция светването на празничната премяна на 7-метровото коледно дръвче официално постави начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и доказа, че е едно от най-дългоочакваните и обичани събития от жители и гости на града.

И тази година, разбира се, най-радостни бяха децата, които с нетърпение очакваха заветния момент до светването на елхата. Някои от тях даже успяха лично да предадат своите писма до Дядо Коледа, който заедно със Снежанка, изненада малчуганите в началото на вечерта.

Малки и големи не спираха да се снимат с Добрия старец и неговите помощници и да се хвалят колко много са слушали през тази година. Празничната програма започна точно в 18:00 ч. с камбанен звън на Часовниковата кула.

Поздравление към всички присъстващи отправи кметът на Трявна Силвия Кръстева, която пожела светли и топли Коледно-новогодишни празници. „Пожелавам Ви от сърце, на Вас и вашите семейства – мир и светлина в душата, доброта, здраве и само хубави емоции, както и една хубава и незабравима Коледа. Нека светлините на нашата елха да бъдат най-светлите ни пожелания. Вярвайте от сърце и доброто ще победи, бъдете здрави и весели празници,“ сподели още кметът.

Първи на сцената излязоха малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, които зарадваха присъстващите с коледни песнички и подготвени стихчета. Дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна също поздравиха гостите с тематични фолклорни изпълнения. Веднага след тях на сцената излезе талантливата поп певица Стела Георгиева – STELLAR, която приповдигна настроението на малки и големи с весели коледни песни.

Кулминация на вечерта бе тържественото запалване на празничните светлини на коледната елха в Трявна, което и тази година бе обратно отброено от кметът на Община Трявна с помощта на нетърпеливите дечица.

Блясъкът на коледната премяна бе допълнен от впечатляваща заря, която озари небето над Трявна. Празникът продължи с Детски танцов ансамбъл и Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които заедно с присъстващите извиха кръшни хора на площад „Капитан дядо Никола“ в града.

Община Трявна благодари на всички за участието тази вечер, както и на ръководството и децата на ДГ „Калина“ – гр. Трявна, които по непредвидени обстоятелства не успяха да вземат участие в празничната програма.

Всички снимки от събитието на фотографа Димитър Сотиров можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 0887555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица