Свържи се с нас

Новини

Българите връщаме новия 3,1 млрд. евро заем от заплатите си

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Новият 3,1 млрд. евро заем, който правителството на Бойко Борисов изтегли, ще бъде върнат от заплатите на българските граждани. Вече 30 % от това, което произвеждаме е заем. Ако взимате заплата от 600 лв., да знаете, че 200 лв. от тях вече дължите. Това заяви пред леви симпатизанти в Габрово народният представител от БСП лява България Корнелия Нинова.

Тя беше в областния град заедно с габровския депутат Кирил Добрев, за да обсъди с гражданите актуалната политическа обстановка в страната и Европа, дейността на парламентарната група на БСП и да отговори на всички поставени от габровци въпроси.

Според Нинова България се намира в политическа нестабилност, поради това, че всеки ден дясното политическо пространство е в състояние на „пазарлък“ за постове и власт на парче. „Прекратяват се заседания на парламента, за да отидат в кабинета на Цветан Цветанов да се договорят. И когато го направят се връщат и гласуват както трябва. Ако не се договорят се разтурва работата“, поясни тя.

По думите на социалистката страната ни категорично се намира и във финансова нестабилност, заради новия 3,1 милиарден заем, който всеки български гражданин ще върне през заплатата си. „В това ни вкарва правителството на Борисов“, каза Нинова. Икономическата нестабилност също е налице, тъй като икономиката не върви, няма производство и ръст на БВП, а индустрия няма.

„Социална нестабилност – всички я усещаме на гърба си. Всички социални плащания са „замразени“. И в същото време се говори за реформи. Само че ние няма да подкрепим образователна реформа, която заменя Паисий Хилендарски с Робинзон Крузо и която изтрива Иван Вазов от учебниците. Това е родоотстъпничество и служба на чужди интереси“, подчерта Корнелия Нинова.

Депутатът разкритикува и здравната реформа, която по думите й разделя пациентите на бедни и богати, определяйки я като геноцид към българския народ.

Според Нинова пенсионната реформа също „куца“, тъй като обрича младите хора никога да не стават пенсионери, поради невъзможността да натрупат 40 г. стаж и високата безработица.

Пред габровци, изпълнили до краен предел залата на Художествената галерия „Христо Цокев“, червеният депутат заяви, че задачата пред БСП е да бъде единствената алтернатива на управляващото правителство на Бойко Борисов.

Тя упрекна левицата в национален мащаб, че не винаги се реагира бързо, остро и категорично за случващото се в държавата, а позициите – понякога непоследователни.

„Какво да правим? С кого да го направим? Как? И кога? Това са въпросите, които стоят пред БСП“, смята Корнелия Нинова, която призова да се стъпи на автентичните за левицата ценности – солидарност, справедливост, равенство, свобода и патриотизъм.

„Справедливост в съвременния свят означава и тези, които бият по селата старци, за да им вземат пенсията, и корумпирания политик, който взема обществена поръчка под масата – да получат заслужената си присъда.

Солидарност е богатият да помага на бедния, здравият – на болния. Богатият да плаща повече данъци, а да освободим най-бедните от такива. Държавата да си влезе в ролята и да помага на малкия и среден бизнес. Да има преразпределение на бюджета към социално слабите. Това е солидарност.

Равенство означава: И онова детето от село, което ходи на училище с каруца и онова дете, което го смъкват с джип от Бояна, да могат да се учат еднакво. Това е равен старт.

Свободата е важна ценност, която БСП трябва да защити. В 21 век страх е обхванал българското общество.  Хората не смеят да кажат какво мислят, защото управлението ги следи и ако нещо не е както трябва – ти си на улицата. Искаме българите да бъдат свободни хора“, коментира Нинова.

Тя акцентира още в своето изказване върху патриотизма. Според нея на 3 март хората са показали какво мислят. „Над 100 000 души се качиха неорганизирано на Шипка и показаха на нас политиците, че България обича Русия.“

„Какво означава съвременен патриотизъм? Да можеш еднакво твърдо на изток и запад да отстояваш националния интерес“, уточни в заключение Корнелия Нинова.

Международна политическа обстановка.

Корнелия Нинова заяви, че България е изправена пред голямо предизвикателство в свят, намиращ се в нов вид война на цивилизации и ценности, а европейските лидери са неадекватни на ситуацията и времето.

„Българските управници са „послушни“ на европейските. Не може Меркел на прага на тази опасност да „отвори“ вратите на Европа и да каже: „Заповядайте! Тук сте добре дошли“. И никой от тези хора да не се съобразява с ценностите на нашия свят и ЕС“, коментира Нинова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през декември

Published

on

Д-р Мария Георгиева – специалист-хематолог, ще консултира на 3 декември 2022 г.
Час за консултация с д-р Георгиева могат да си запишат всички пациенти, които са: с нисък или висок хемоглобин, ниски или високи левкоцити, ниски или високи тромбоцити, които опипват необясними формации по тялото си или имат известна кръвна болест и се нуждаят от проследяване и активно наблюдение, или са насочени за консултация от личния лекар.

На 11 декември са консултациите с д-р Илия Фидошев – специалист в областта на общата и онкологична хирургия. Д-р Фидошев извършва профилактика за: рак на гърдата, рак на горен и долен гастроинтестинален тракт, хемороидална болест, проктология /фисури и фистули/; както и лечение на трудно зарастващи рани. Работи конвенционални и мини инвазивни /безкръвни/ хирургични операции при: жлъчно-чернодробни болести, слабинни хернии, пъпни хернии, апендицит и дебелочревни тумори.

Д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог, ще консултира пациенти на 17 декември 2022 г. Д- р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания, с участие в повече от 80 конгреса, конференции, симпозиуми, семинари.

Д-р Владимир Лазаров – специалист УНГ болести, ще преглежда пациенти на 21 декември 2022 г. Д-р Лазаров извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на заболявания в ушите, носа и гърлото при деца и възрастни: затруднено носно дишане, синузит, гласови разстройства, хъркане, възпаления на външното и средното ухо, фарингит, аденоидни вегетации при малки деца. Извършва слухопротезиране с дигитални слухови апарати, както и изследвания като аудиометрия и тимпанометрия.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90. Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово”, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица