Свържи се с нас

Новини

Българите връщаме новия 3,1 млрд. евро заем от заплатите си

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Новият 3,1 млрд. евро заем, който правителството на Бойко Борисов изтегли, ще бъде върнат от заплатите на българските граждани. Вече 30 % от това, което произвеждаме е заем. Ако взимате заплата от 600 лв., да знаете, че 200 лв. от тях вече дължите. Това заяви пред леви симпатизанти в Габрово народният представител от БСП лява България Корнелия Нинова.

Тя беше в областния град заедно с габровския депутат Кирил Добрев, за да обсъди с гражданите актуалната политическа обстановка в страната и Европа, дейността на парламентарната група на БСП и да отговори на всички поставени от габровци въпроси.

Според Нинова България се намира в политическа нестабилност, поради това, че всеки ден дясното политическо пространство е в състояние на „пазарлък“ за постове и власт на парче. „Прекратяват се заседания на парламента, за да отидат в кабинета на Цветан Цветанов да се договорят. И когато го направят се връщат и гласуват както трябва. Ако не се договорят се разтурва работата“, поясни тя.

По думите на социалистката страната ни категорично се намира и във финансова нестабилност, заради новия 3,1 милиарден заем, който всеки български гражданин ще върне през заплатата си. „В това ни вкарва правителството на Борисов“, каза Нинова. Икономическата нестабилност също е налице, тъй като икономиката не върви, няма производство и ръст на БВП, а индустрия няма.

„Социална нестабилност – всички я усещаме на гърба си. Всички социални плащания са „замразени“. И в същото време се говори за реформи. Само че ние няма да подкрепим образователна реформа, която заменя Паисий Хилендарски с Робинзон Крузо и която изтрива Иван Вазов от учебниците. Това е родоотстъпничество и служба на чужди интереси“, подчерта Корнелия Нинова.

Депутатът разкритикува и здравната реформа, която по думите й разделя пациентите на бедни и богати, определяйки я като геноцид към българския народ.

Според Нинова пенсионната реформа също „куца“, тъй като обрича младите хора никога да не стават пенсионери, поради невъзможността да натрупат 40 г. стаж и високата безработица.

Пред габровци, изпълнили до краен предел залата на Художествената галерия „Христо Цокев“, червеният депутат заяви, че задачата пред БСП е да бъде единствената алтернатива на управляващото правителство на Бойко Борисов.

Тя упрекна левицата в национален мащаб, че не винаги се реагира бързо, остро и категорично за случващото се в държавата, а позициите – понякога непоследователни.

„Какво да правим? С кого да го направим? Как? И кога? Това са въпросите, които стоят пред БСП“, смята Корнелия Нинова, която призова да се стъпи на автентичните за левицата ценности – солидарност, справедливост, равенство, свобода и патриотизъм.

„Справедливост в съвременния свят означава и тези, които бият по селата старци, за да им вземат пенсията, и корумпирания политик, който взема обществена поръчка под масата – да получат заслужената си присъда.

Солидарност е богатият да помага на бедния, здравият – на болния. Богатият да плаща повече данъци, а да освободим най-бедните от такива. Държавата да си влезе в ролята и да помага на малкия и среден бизнес. Да има преразпределение на бюджета към социално слабите. Това е солидарност.

Равенство означава: И онова детето от село, което ходи на училище с каруца и онова дете, което го смъкват с джип от Бояна, да могат да се учат еднакво. Това е равен старт.

Свободата е важна ценност, която БСП трябва да защити. В 21 век страх е обхванал българското общество.  Хората не смеят да кажат какво мислят, защото управлението ги следи и ако нещо не е както трябва – ти си на улицата. Искаме българите да бъдат свободни хора“, коментира Нинова.

Тя акцентира още в своето изказване върху патриотизма. Според нея на 3 март хората са показали какво мислят. „Над 100 000 души се качиха неорганизирано на Шипка и показаха на нас политиците, че България обича Русия.“

„Какво означава съвременен патриотизъм? Да можеш еднакво твърдо на изток и запад да отстояваш националния интерес“, уточни в заключение Корнелия Нинова.

Международна политическа обстановка.

Корнелия Нинова заяви, че България е изправена пред голямо предизвикателство в свят, намиращ се в нов вид война на цивилизации и ценности, а европейските лидери са неадекватни на ситуацията и времето.

„Българските управници са „послушни“ на европейските. Не може Меркел на прага на тази опасност да „отвори“ вратите на Европа и да каже: „Заповядайте! Тук сте добре дошли“. И никой от тези хора да не се съобразява с ценностите на нашия свят и ЕС“, коментира Нинова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Габрово ще отпразнува 24 май

Published

on

С молебен, литийно шествие, поднасяне на цвете и венци, и тържествено шествие на просветните и образователни институции, Габрово ще отбележи Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май.

Празникът ще започне в Храма „Успение на Пресвета Богородица“ в 09.30 часа, където габровски свещеници ще отслужат тържествен молебен.

От православния храм в 09.45 часа ще потегли литийното шествие, което ще стигне до паметника на Васил Априлов, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържественото шествие на габровските детски градини и училища, Техническия университет, просветни и културни институции и гражданство, ще започне в 10.00 часа. То ще премине по ул. „Юрий Венелин“, бул. „Априлов“, площад „Възраждане“ и ул. „Скобелевска“.

Във връзка с обезпечаването на реда и сигурността по време на тържествата, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 24-ми май в Габрово ще бъдат въведени временни ограничения на движението на МПС в централната градска част.

За времето от 09.00 до 13.00 часа движението на моторни превозни средства ще бъде преустановено по улиците: ул. „Брянска“ – от кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника до мост „Игото“ , ул. „Скобелевска“, бул. „Априлов“ от пресечката с ул. „Възраждане“ до Централна поща, ул. „Юрий Венелин“ , ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Райчо Каролев“, ул. „Лазар Донков“ и ул. „Иван Гюзелев“.

Създава се временна организация и на движението на градския транспорт. Автобусите на Общински пътнически транспорт, движещи се по направление север – юг ще обръщат на Автогара Габрово, а тези по направление юг – север – на Шиваров мост.

Зареди още

Новини

Честит 24 май! Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Зареди още

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица