Свържи се с нас

Новини

Висок интерес към присъединяването на ВиК – Бяла към Вик – Габрово

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Широк обществен интерес предизвика присъединяването на „ВиК“ – Бяла ЕООД към „ВиК“ – Габрово ООД.

Нужно ли да има един ВиК-оператор на територията на област Габрово, в какво се изразяват реформите, какви са ползите и загубите за Севлиево и останалите общини, са само част от въпросите, които бяха обсъдени по време на обществената дискусия днес.

Участие в срещата взеха кметът на Севлиево д-р Иван Иванов, областният управител на Габрово Николай Сираков, Иванка Виденова – директор на дирекция ВиК в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, кметовете на Габрово, Дряново и Трявна.

„Севлиево е общината с едни от най-сериозните проблеми с водоснабдяването. Възможността да се справим с тези предизвикателства, е като използваме средства по оперативните програми“, каза областният управител Николай Сираков и поясни, че за да стане това възможно трябва да има една асоциация на територията на област Габрово и един ВиК-оператор. По думите му без тази консолидация средства по Оперативните програми „Околна Среда“ и „Развитие на селските райони“, няма да има. „Това няма да важи само за Севлиево, това важи и за четирите общини в цялата област“, подчерта Сираков.

Г-жа Виденова разясни промените в закона за водите и обясни, че причината да се наложи реформата е намаляването на населението на България, което води до намаляване на потреблението. „Изправени сме пред предизвикателството една огромна инфраструктура, строена през последните 50-60 години да не може да бъде поддържана“, каза Иванка Виденова. Тя обясни, че цените, които се събират от ВиК-услугите не са достатъчни, за да се платят разходите за поддръжка.

Севлиевци попитаха кой ще плаща задълженията на габровското ВиК и ще се вдигне ли цената на водата. На това управителят инж. Владимир Василев отговори, че през последните две години дружеството е на печалба и е в състояние да си изплаща заема. Относно цената на водата той каза, че се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Какво ще се случи с имуществото и с работещите в севлиевската фирма? В отговор на този въпрос Иванка Виденова каза, че имуществото ще се запази и служителите ще продължат да изпълняват досегашните си задължения.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Повдигнати бяха въпросите какви са алтернативите за финансиране и задължение от Европейския съюз ли е да се слеят двете дружества.  От отговорите стана ясно, че европейско финансиране на проекти за ВиК и инфраструктура ще получат области, на територията, на които има само един Вик-оператор, а други варианти да се получат средства, са чрез кредити или собствени такива на дружествата.

На въпрос дали ще има пари за построяването на язовир, експертите отговориха, че вероятността такъв проект да получи финансиране, е малка.

Каква ще бъде съдбата на собствеността на ВиК „БЯЛА“ ЕООД, беше въпросът, който най-много вълнува севлиевци. Виденова подчерта, че след присъединяването на Севлиево към асоциацията, собствеността  на ВиК, изградена на територията на общината, ще продължи да бъде публична-общинска, както и че решенията за това се вземат от Общинския съвет.

В края на срещата се разбра, че въпросът дали  ВиК „БЯЛА“ ЕООД да се присъедини към „ВиК“ ООД-Габрово ще продължи да се дискутира, а решението за съдбата на дружеството ще вземат общинските съветници на някое от следващите си заседания.

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица