Свържи се с нас

Култура

Благовещение в ЕМО „Етър“ (снимки)

Published

on

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Ако на Благовещене си прескочил огъня в ЕМО „Етър”, значи си бил на точното място в точния момент. „Дойдохме, видяхме, отиваме си доволни и щастливи”, така изрази емоцията си Елза Хаджиева, служител от Центъра за социална рехабилитация в Златоград.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

„Възстановката, която направиха децата, беше впечатляваща. Тук сме специално, за да я гледаме”, сподели Красимира Огнянова, също от Златоград.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Цяла група от това населено място пристигна днес в ЕМО „Етър”, за да види как деца от Основно училище „Ран Босилен” пресъздават обичая Благовещене, както се е наричал в габровско.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

В Страната на изгряващото слънце няма обичай Благовещене, но Йошико прескочи огъня за здраве в ЕМО „Етър”

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Възстановката беше истинско преживяване за японката Йошико. Културата в Страната на изгряващото слънце е много различна от българската, но усмивката на Йошико показа положителната емоция, която тя изпитва от досега си с българските традиции.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Йошико не говори български, но очевидно е запозната от приятелите, с които посети ЕМО „Етър”, със значението на обичая, чието пресъздаване успя да наблюдава.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

„Много ми хареса, това което показаха децата. По действията им се досещах какво се случва. Наблюдавах такъв обичай за първи път, впечатлена съм. Не всеки ден може да се види такова нещо”, споделя Йошико.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

На точното място в точния момент.
Преподавателката г-жа Крамолинска, която е с група ученици от Плевен, всеки път прескача огън на Благовещене. Тази година го направи в ЕМО „Етър”. Тя сподели с децата, че това е обичай за здраве.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

„Озовахме се на точното място в точния момент”, кратко обобщава ситуацията учителката. Нито тя, нито децата са знаели, че в Етнографския музей на Габрово на 25 март ще има пресъздаване на

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Благовец.
Българският фолклор е в кръвта на децата ни.
Не, българската кръв не се губи! Децата, които пресъздадоха обичая Благовец в ЕМО „Етър” не просто играха роли. Те накараха публиката да се потопи в средата на живот, характерна за българското общество в миналото.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

„Свекървата” беше и блага, и строга с многобройната си фамилия.
„Снахата” беше и смирена, и организирана в дейностите, които трябваше да извърши.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

„Внучетата” бяха и послушни, и дяволити.

„Дядото” се представи като глава на семейството, който успява да се справи с всичко, благодарение на указанията на „бабата”.

„Синът” показа, че уверено върви по стъпките на „дядото”.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Реакциите на публиката дават импулс.
„Децата са като истински артисти, макар да не са дипломирани”, шегува се Василка Петрова, която провежда подготовката на учениците от Основно училище „Ран Босилек”.
Тя е убедена, че съвременните малчугани са много умни и възприемат, стига да има кой да им покаже обичаите на българския народ.

Реакциите на наблюдавалите възстановката на Благовещение в ЕМО „Етър” я зареждат с положителна енергия.

„Това ми дава импулс да продължа да работя с деца. Ентусиазира ме”, не скрива вълнението си Василка Петрова.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

На Благовещене не само се прескача огън, ядат се и специални храни.
В ЕМО „Етър” на 25 март ги приготвиха представителки на Женското благотворително дружество „Майчина грижа”. В известната с активната си дейност организация членува и Маргарита Мънчева – първият екскурзовод от времето, когато „Етър” е бил Етнографски парк-музей, а Лазар Донков го е ръководил и мечтал за него.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Г-жа Мънчева е приготвила салата от глухарче и мусака от коприва.
„Не случайно габровки са казвали „Фанахме се у копривата”. Това е била храната, на която много са разчитали по време на пости”.

Пролетната мусака на г-жа Мънчева
Лук и морков се задушават с една чаша ориз. Пет шепи коприва се измива, но не се попарва, а се прибавя свежа. Тази смес се запича, а ако не сме в пости, може да се направи заливка.

Да помогнеш на една жена да стане майка.
107 лева събраха от Женското благотворително дружество „Майчина грижа” с продажбата на ястия, приготвени по габровски рецепти. Парите са за подпомагане на двойка с репродуктивни проблеми.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица