Свържи се с нас

Новини

Веселин Пешев: Спортът не е приоритет на Община Габрово

Published

on

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Веселин Пешев, кандидат за общински съветник от листата на коалиция „Алтернатива за Габрово“ – бюлетина №2.

– Какво мислите за сегашното състояние на спорта в Габрово?

– Масовият спорт, спортът като физическа деятелност и най-вече двигателната култура на младите хора, а и не само, в момента не са приоритет на Община Габрово. В сега съществуващото ръководството на Общината много малко хора са се занимавали любителски или професионално със спорт, за да имат понятие как да могат да ръководят и менаджират не само имуществото, свързано със спортната деятелност на гражданите, но и самата подготовка на спортисти, ученици и граждани.

– Какво е състоянието на спортната база в нашия град?

– Въпреки, че спортната база в Габрово е в относително добро състояние, все още не е достатъчно и има какво да се желае. Лично моето желание е да виждам в този град една още по-хубава, обновена и модерна база.  Тук визирам СОУ „Отец Паисий“, с едно много богато проектно и съществуващо ситуационно отношение – терен, където може да се развива занемареният басейн, който в момента се опитват да продадат, като частно съоръжение. Според мен този басейн трябва да се присъедини към активите на Общински спортни имоти и Общината да задели средства, с които да поддържа съоръжението, а на него малки и големи деца, граждани, да могат да се възползват от една от най-полезните дейности, каквото е плуването. Освен това там могат да се изградят допълнителни съоръжения. Може да се подходи към спортната база не само на общинските, но и на държавните училища, където базите могат да се ползват при лоши атмосферни условия, срещу договори или наем. Там младите хора, а и всички граждани, в работно и извънработно време да се възползват от съществуващата спортна база.

– Кои спортове се очертават като най-масови в нашия град?

– В Габрово като „приоритет“ се очертава да се тренира футбол. Вторият „модерен“ спорт е тенисът. Тренирането на футбол не лошо, но самото съществуване на пет клуба не дава никакви резултати. Нямаме класирал се отбор, било то юноши младша или старша възраст, който да представлява Габрово на престижно състезание. От проведени мои срещи с президенти и ръководства на футболните клубове оставам с впечатлението, че единственото добро, което може да се направи за този спорт е да създаде общински спортен клуб. И субсидията, която футболните клубове сега получават, отделно от общинската субсидия, може да бъде заделена само и единствено за този общински спортен клуб, ползващ съответно наличната база, с назначаване на треньори към ОСИ или към звено в Общината. И всичко това да бъде представителното лице на габровския футбол.

По отношение на тениса – не са достатъчни съществуващите комплекси. Общината има възможност да подготви по европроекти или физическа деятелност терени, където със съществуващите тенис клубове да се подготвят деца. Тенискорт, със съответните съблекални и изисквания.

Същото важи и за колоездачните клубове. Един емблематичен габровски спорт. Вече 110 години има колоездене в Габрово. Имали сме такива високи резултати и шампиони, а сега Общината не може да предостави достатъчно сгради, където съществуващите колоездачни клубове да си прибират техниката, с която да могат да извършват сервиз и профилактика на велосипедите.

– Какво е решението ?

– Спортът ражда здраве, калява психически и физически, а постигнатите в спорта успехи лесно се предават и като успехи в живота. Община Габрово е длъжник на спорта. Спортната база може да се усъвършенства и разширява. Има условия, като Община с достатъчно добри решения по отношение на енергоспестяване и с европари да се развива в тази посока. Освен инфраструктура може да се помисли за изготвяне на една проекто – програма, свързана с развитието на спортната база, за близки 5-10 години, което би позволило спортът в Габрово да възвърне старата си слава.

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица