Свържи се с нас

Култура

Априловци издават два албума „Гласът на нашите сърца“

Published

on

снимка: Национална Априловска гимназия

снимка: Национална Априловска гимназия

Проект „Гласът на нашите сърца”, стартирал през май месец тази година, бе закрит на 21.10.2015 г. в Национална Априловска гимназия. На събитието бяха поканени представители на Община Габрово, Регионален инспекторат на образованието – Габрово, представители на институции, работещи с деца и училища на територията на общината.

снимка: Национална Априловска гимназия

снимка: Национална Априловска гимназия

Велина Кръстинкова, координатор по проекта, разказа повече за мотивите, които са поставили началото на дейностите по инициативата. Тя отправи благодарствени слова към ученици и колеги, които са спомогнали за реализирането на основните идеи по проекта, а именно – да се насърчи доброволчеството, както и атмосферата, творчеството, родили се между стените на Априловото школо, да достигнат до сърцата на колкото се може повече млади хора.

снимка: Национална Априловска гимназия

снимка: Национална Априловска гимназия

Крайният продукт на това начинание са два албума с надслов „Гласът на нашите сърца” – единият е със записи на музикални изпълнения на камерен хор „Петър Чаракчиев” при НАГ, с диригент Виолета Василева, а другият – двоен албум с озвучени текстове от литературни сборници „Денница”, чиито автори са възпитаници на гимназията.

Под музикалния съпровод на гласовете от училищния хор бяха раздадени подаръци на гостите на събитието.

Проект „Гласът на нашите сърца” бе реализиран по програма „Младежки дейности” с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица