Свържи се с нас

Новини

Всеки съгражданин партньор в управлението на Община Габрово

Published

on

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

На 25 октомври трябва да изберем представителите си в местната власт за следващите четири години. Такива са правилата на обществото, в което живеем. Отказът от избор не е решение и всички го знаем! Защото тогава други избират вместо нас. Политическата палитра от предизборни програми и обещания на политическите формации изглеждат познати и еднакви. Приемственост, всичко в името на хората, все по-добра инфраструктура и услуги, привличане на външни и вътрешни инвестиции, усвояване на европейски средства… Защо тогава продължаваме да бъдем неудовлетворени, недоволни и с ниско качество на живот, защо живеем с усещането, че сме не цел, а средство на успешните проекти, че всичко, за което ни „хвалят” някак не ни „топли“, не променя трудното ни ежедневие, не е повод да кажем на децата си „Остани тук“ като пораснат. Защо всеки път избора ни, не оправдава очакванията ни ?

Аз за себе си имам своя отговор. Убедена съм, че всеки един от вас има своя отговор, има идеи и решения за проблемите. Защо тогава не винаги или повече пъти, не ни се получава ?

Управлението на една общност е колективно усилие на живеещите в тази общност, а не принудително налагане на едни идеи над други. Разбира се в рамките на закона и правилата. Защото без правила общовалидни за всички, нямаме шанс нито да успеем, нито да бъдем удовлетворени. И може би точно тук се крие причината за неуспеха ни. В невъзможността да чуем, отчетем и обединим в единно действие мненията, вижданията и управленските идеи на отделните групи хора или отделни личности, когато това е важно и има значение за качеството на нашия живот. Може би още по-важно е да покажат участниците във властта, че решенията от обществения диалог се материализират в конкретни действия и резултати, за да могат хората да видят, да почустват, че нещата зависят от тях. Да бъдат убедени, че има смисъл да участвуват в този диалог. Разбира се това не отнема отговорността на властта!

Дали лично аз мога да постигна този обществен баланс, няма да ви убеждавам. Двадесет години съм на обществената сцена в Габрово. Преценката за мен принадлежи на вас, моите съграждани. Между впрочем още едно мое разбиране, да избираме управленците, според преценката ни за досегашната им реализация и начин на живот!

Аз лично поемам ангажимент пред вас да признаваме, пазим и надграждаме създаденото преди нас. Да съзидаваме публично, прозрачно и след сериозни обществени обсъждания. Защо да не бъдем градът на гражданското допитване, гражданските дискусии за всяко едно по крупно действие на властта? Градът на гражданското управление! И да поведем битка за морал в управлението, в политиката, в обществените отношения. Морал навсякъде. Дали е възможно? Това не е обект на административно обслужване, но аз знам, сигурна съм, че това може да бъде постигнато – прагматично и без излишна емоция. Защото е морално, когато хората работят честно, добре и качествено, да очакват от този, който управлява общите блага и общите проблеми, да го върши по същия начин. Морално е хората, които плащат заплатите на участниците във властта, на администрацията, да очакват от тях отговор как може да бъде решен проблемът им. Вместо обяснението защо не може да стане.

На финала на една предизборна кампания сме и в навечерието на нашата отговорност да направим своя избор за местна власт Аз Лена Енева споделих през този един месец това, което мисля, смятам и мога. Номерът ми в интегралната бюлетина за кмет на община Габрово е 2. Знам, че ще е сложно и много трудно, но това не ме плаши. Знам, че заедно с всички хора имаме шанс. Благодаря ви габровци за мненията, предложенията, критиките и острият понякога тон. Това вече е ДОВЕРИЕ.
Благодаря ви!

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Габрово ще отпразнува 24 май

Published

on

С молебен, литийно шествие, поднасяне на цвете и венци, и тържествено шествие на просветните и образователни институции, Габрово ще отбележи Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май.

Празникът ще започне в Храма „Успение на Пресвета Богородица“ в 09.30 часа, където габровски свещеници ще отслужат тържествен молебен.

От православния храм в 09.45 часа ще потегли литийното шествие, което ще стигне до паметника на Васил Априлов, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържественото шествие на габровските детски градини и училища, Техническия университет, просветни и културни институции и гражданство, ще започне в 10.00 часа. То ще премине по ул. „Юрий Венелин“, бул. „Априлов“, площад „Възраждане“ и ул. „Скобелевска“.

Във връзка с обезпечаването на реда и сигурността по време на тържествата, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 24-ми май в Габрово ще бъдат въведени временни ограничения на движението на МПС в централната градска част.

За времето от 09.00 до 13.00 часа движението на моторни превозни средства ще бъде преустановено по улиците: ул. „Брянска“ – от кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника до мост „Игото“ , ул. „Скобелевска“, бул. „Априлов“ от пресечката с ул. „Възраждане“ до Централна поща, ул. „Юрий Венелин“ , ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Райчо Каролев“, ул. „Лазар Донков“ и ул. „Иван Гюзелев“.

Създава се временна организация и на движението на градския транспорт. Автобусите на Общински пътнически транспорт, движещи се по направление север – юг ще обръщат на Автогара Габрово, а тези по направление юг – север – на Шиваров мост.

Зареди още

Новини

Честит 24 май! Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Зареди още

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица