Свържи се с нас

Новини

За шуробаджанащината и задкулисието в габровското здравеопазване

Published

on

IMG_4582

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В продължение на разменените реплики на първите хора в здравеопазването на Габрово, за които в началото на месец април тази година ви информирахме, нови твърдения, позиции и разкрития скандализират местна общественост.

В тази връзка екип на „Габрово Нюз“ разговаря с Веселин Димитров, доскорошен директор на РЗИ – Габрово, който застана зад всяка своя дума и изнесени от него факти, заклевайки се в най-ценното, което е загубил, за истинността и достоверността на представените пред нас данни.

Разговорът ни започна с малко история от недалечната 2009 г. и засегна проблеми, прераснали във времето до ден днешен, в нечувани висоти и размери.

Ето какво разказа пред „Габрово Нюз“ габровският доктор Димитров:

„Познавам габровското здравеопазване от дълги години, може би от средата на 80-те. Тогава цареше дух на толерантност, колегиалност, етика и взаимно уважение. Нещата коренно се промениха след 2009 г. Голяма роля за това има сегашният изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово д-р Нели Савчева.  Такива взаимоотношение никога не е имало.“

Какво имате предвид, казвайки че такива взаимоотношения никога не е имало?

 – На 18.09.2009 г. се откри едно от най-важните звена в габровската болница, а именно отделението по Инвазивна кардиология. Откри го д-р Божидар Нанев, областният управител Мариан Костадинов, депутати и други отговорни лица. По време на откриването министърът даде оценка за много добър мениджмънт от страна на д-р Паралчев при управлението на болницата. Само след 2 месеца бе извършен гнусен преврат. На Общото събрание на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ на 16.11.2009 г. е имало решение да се гласува частична промяна на Борда на директорите, тъй като един от членовете му е починал. Д-р Нели Савчева, която по това време бе заместник – кмет на Габрово и представител на Общината в Общото събрание на болницата, изненадващо избира за председател на Борда на директорите представителката на Министерството на здравеопазването – читалищен деятел, председател и съосновател на Жени ГЕРБ – София. Д-р Савчева влезе като изпълнителен директор в МБАЛ – Габрово, освобождавайки д-р Божидар Паралчев.

Тогава изказах мнението си, че това е долно, подло и гнусно, и то пред колеги, които после взеха участие в събитията, а именно д-р Петър Стефанов – директор на РЦЗ и неговият зет д-р Николай Пенчоков – епидемиолог в Инспекцията. Явно това не се понрави на д-р Савчева и резултатите последваха през януари 2011 г. Тогава беше следващото й и поредно задкулисие.

– Как си разпределиха места тогава „основните герои“? 

– Обединиха РЦЗ с РИОКОЗ в РЗИ. Единствено само в Габрово и Кюстендил колеги останаха без работа. Всички други бяха включени в новата структура.

– Какво се получи тогава?

– За директор на РЗИ – Габрово бе определен д-р Петър Стефанов. Той не може да работи заедно с д-р Николай Пенчоков, защото е брат на неговата жена. И тогава със заповед „шурея“ дава на „зетя“ шест брутни заплати, средства от издръжката на Инспекцията. Тези пари не са от някакъв фонд. По този начин се ощетява колектива. Става това, за което много пенсионери си мечтаят – да получат поне шест заплати при пенсиониране. А той ги получава за това, че не могат да работят на едно и не остава на Борсата. Д-р Савчева веднага му намира една много хубава длъжност – АСЧ. Когато съм ходил на посещения в болницата често го виждах като фотограф. Основно правеше снимки за големите строителства.

1510201045020001

В цялата страна се изпълнява една програма за профилактика на рака на маточната шийка, като във всички инспекции координатори са епидемиолозите на РЗИ. В Шумен и Габрово единствените координатори са външни лица. И отново както бе награден от „шурея си“, координатор на програмата става „зетя“, тъй като и за нея се плаща. Той работи епидемиолог в МБАЛ – Габрово, а едновременно е координатор на програмата, която я изпълнява персонала на Здравната инспекция. Той взема парите само.

1510201045290001

През 3-годишен и повече период мястото директор на дирекция Надзор на заразните болести е пазено от д-р Стефанов, без да се назначава човек. На практика той е пазел мястото вакантно заради „зетя си“. Едва, когато аз отидох в Инспекцията назначих човек на този пост, защото не е редно една от най-важните дирекции да бъде титуляр.

– Какво друго важно пропускате?

– Д-р Савчева за „благодарност“, предполагам, дава възможност на д-р Стефанов, който е директор на Здравната инспекция, да дава дежурства и да бъде в трудови правоотношения с МБАЛ – Габрово. Това е недопустимо, тъй като не може контролиращ орган да бъде в трудови правоотношения с един от най-важните обекти, подлежащи на контрол!

Случаят „лъсна“ с нещастието, когато почина родилката Десислава и нейното бебе. Недопустимо е все пак контролиращ орган да извършва проверки по случай, при положение че той е във финансови взаимоотношения с тази болница. В случая имаме отявлен пример за конфликт на интереси.

– Какво последва оттам насетне?

– През 2012 г. една от министърките на Здравеопазването Десислава Атанасова спомена по телевизията няколко болници, за които са получавали сигнали за корупция. И на второ място тогава посочиха габровската МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. Вероятно може сигналите да са били неправомерни, но въпросът е, че ги е имало. Още на следващия ден след изказването на Атанасова, в габровски печатен ежедневник беше публикувана на първа страница статия, озаглавена „В габровската болница корупция няма!“.  Това според мен е пример за указан „чадър“ и говори само по себе си.

– Защо според вас напускат служители на габровската болница?

– Имаше едно писмо, вярно анонимно, на служители на болницата за заплатите, които получават. Оказа се, че изнесеното в писмото е вярно и колективът на здравното заведението незаслужено и неприемливо е ощетяван за сметка на някои приближени на ръководството лица. Давам за пример, че инвазитен кардиолог получава колкото цялото Вътрешно отделение, с целия персонал. Това, което той получава за един месец, това получава цялото отделение. Същата сума! Хора, с по две специалности, даващи по 7-8 дежурства месечно, на практика са работили за 700 – 800 лв. Едно от напреженията, което също го имаше, беше спрямо това, което получава д-р Пенчоков, назначен от д-р Нели Савчева на длъжността АСЧ. Недопустимо е отговорни лекари, даващи толкова дежурства, да получават по-малко от един човек, на който му е намерена работа само, за да не бъде на Борсата.

– А по отношение на кадровия колапс?

– Още през пролетта казах, че напускат много добри специалисти. Имам една молба за напускане, която позволете ми да зачета: „Поради нетърпима обстановка, лош психоклимат, двойни стандарти в отношенията към работещите от страна на ръководството и недостойно заплащане на лекар с 2 специалности. 30-годишен стаж.“

1510201045560001

Кадровият колапс е най-добре изразен във Вътрешно отделение и в отделението по Хирургия. Но не само там. Хората напускат, защото не виждат реализация и добро отношение към тях. Оказва се, че не само строителството е важно! Важно е и отношението към хората и кадрите. Познавам всички главни лекари на габровската болница. Определено мога да кажа, че най-слабият мениджмънт е в момента, най-слабото управление на болницата.

– Какво е положението в момента в МБАЛ – Габрово?

– Бордът на директорите отново е съставен от близки до управлението на Габрово! Нямам какво друго да добавя!

– А по отношение на Регионалната колегия на лекарския съюз?

– Член на Борда – брат на депутат. Председател на Регионалната колегия на лекарския съюз – съпруга на брат на депутат. На практика и Лекарският съюз в Габрово се превръща в една партийно – съсловна структура, която е зависима. Според мен тя трябва да бъде неутрална и да защитава интересите на пациентите и лекарите, а не на депутатски кръгове.

В момента се прави опит и за овладяване на Здравната инспекция, където без да е освободен титулярът е назначено лице, за което вече става въпрос – д-р Николай Пенчоков. По този начин директорът на МБАЛ – Габрово се стреми да овладее тази инспекция, превръщайки я в „едно отделение“, на пряко подчинение.

В същото време има огромно напрежение в отношенията между габровската и севлиевската болница. Свързано е с отделението по хемодиализа. Докато бях директор на РЗИ – Габрово, а аз считам че съм все още такъв, тъй като нещата по повод на моето освобождаване не са изяснени и са предмет на следствие в Прокуратурата и съдебната система, не допусках да има толериране на едната болница спрямо другата.

– Кой носи отговорност за случващото се в габровското здравеопазване?

– В Разград, Благоевград и други болници в страната, където имаше инциденти и смъртни случаи, лично министърът ходи и „ритуално вземаше главите“ на колегите на д-р Савчева, а тя досега няма достойнството и доблестта да поеме отговорност за това, което се случва в нашата болница. За случая с Десислава и бебето, за други станали случаи, но не оповестени в медиите. Един ръководител трябва да поема отговорност.  В Разград почина едно детенце и още веднага го освободиха. В Габрово родилката е стояла 3 седмици с преносена бременност в болницата. Обсъждана е на рапорти. Наблюдавано е състоянието й. И в крайна сметка съдят само дежурните лекари, персонала в АГ – комплекса. Къде отговорността на д-р Савчева? Няма я!

Възмутен съм от поведението й, когато на 18.12.2014 г. в присъствието на министър Москов и зам.-министър Шарков, по повод откриването на ремонтираното Кардиологично отделение, в отсъствието на д-р Стефанов – бившият директор на РЗИ, който в момента работи по специалността си като нефролог в севлиевската болница, Савчева отправи недопустими обвинения и „оплювания“ спрямо него и ръководството на севлиевската болница без да има техен представители там. Недопустимо е в отсъствието на човек и институция да говориш, и да ги нападаш по такъв груб и подъл начин. Когато д-р Стефанов помагаше на габровската болница беше добър и беше удобният. Когато я напусна и намери по-добра реализация във „вражеската севлиевска болница“ стана предател и враг.

– Само в здравеопазването ли е подобна „картинката“?

– И в здравеопазването, и в други области тотално навлезе партизанщината, шуробаджанащината, задкулисието и конфликтите на интереси, което за съжаление е във вреда на обществеността на Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спипаха трима без шофьорски книжки и един дрогиран през миналата седмица

Published

on

В периода от 23 до 29 януари на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР – Габрово, се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел повишаване безопасността на движението по пътищата.

През отчетния период е бил установен един водач, шофирал след употреба на алкохол и един след употребата на наркотици. Установените неправоспособни водачи са трима. Девет от всички проверени са били санкционирани за неправилно изпреварване, а 1 за отнето предимство на пешеходец.

В хода на акцията са били извършени проверки на общо 1 472 превозни средства и 1 835 лица. Съставени са били 58 акта и наложени 330 глоби по фиш.

За същия период, от 23 до 29 януари, но на територията, обслужвана от севлиевската полиция, е била проведена специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества.

Извършени са били проверки на 349 автомобила и 449 лица. Задържани са били две лица като срещу тях са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителен концерт в подкрепа на Гери

Published

on

Четвърто издание на Благотворителния концерт „Ангелски сърца“ ще се проведе на 10 февруари, чиято кауза е подкрепа на Гергана в битката ѝ с рак на костта.

Благотворителната инициатива се организира от Младежки център – Габрово. Концертът ще се състои в зала „Възраждане“ от 18.30 часа.

Билетите са на стойност от 5 лева и ще бъдат пуснати в продажба на касата на залата, в деня на събитието, в часовете от 15.00 – 18.00 часа.

Благотворителният концерт „Ангелски сърца“ трябваше да се проведе на 27 януари, но поради обявената грипна епидемия и издадената заповед от РЗИ Габрово за преустановяване на учебния процес и масови дейности, включващи присъствието на ученици, бе отложен за 10 февруари.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица