Свържи се с нас

Новини

Стойков и екипът му се срещнаха с хората от всичките 34 села в Севлиевско

Екипът на Коалиция Избирам Севлиево и кандидатът за кмет Йордан Стойков се срещнаха с хората от всичките 34 села в община Севлиево

Published

on

снимка: Коалиция „Избирам Севлиево“

снимка: Коалиция „Избирам Севлиево“

Във всичките 34 населени места на община Севлиево отидоха кандидатите за общински съветници и кандидатът за кмет на общината от коалиция Избирам Севлиево. Оказа се, че проблемите навсякъде си приличат – лоши междуселищни пътища, селски улици, по които трудно се придвижват, непочистени гробищни паркове, рушащи се сгради на детски градини и училища, липса на улично осветление, неработещи радиоточки, неглижиране от страна на общинската управа на работата по селата.

От последното хората най-много недоволстваха. В някои село по-емоционални жени дори не криеха сълзите си, когато посрещаха Йордан Стойков. „Помните ли, господин Стойков, какво хоро извихме когато преди осем години открихме здравната служба в селото“, попита жена в село Хирево. „Навремето Йовко Йовков ни караше да спим в селата, където сме избрани, а сега за метири години веднъж не видяхме кмета да дойде при нас“, каза бившият кмет на Идилево.

снимка: Коалиция „Избирам Севлиево“

снимка: Коалиция „Избирам Севлиево“

„По ваше време имаше събрания, задавахме въпроси, записвахте си проблеми и после едно по едно ги решавахте. Сега на кого да си кажем болките, като на д-р Иванов не сме му виждали очите?“, попитаха и в Агатово. Същото питаха хората и в Горна Росица, в Градница, в Градище, Батошево…навсякъде едно и също. „Кажете какъв ни е кмета – слаб ли е, дебел ли е, нисък ли е, висок ли?“, не се сдържа градничанин.

„Това няма да продължи“ – категоричен бе Йордан Стойков пред жителите в севлиевските села. „Още напролет възстановяваме традицията да изслушваме отчетите на кметовете и кметските наместници пред цяло село и на място да чуем от хората какво трябва да се свърши в селата“, ангажира се Стойков.

снимка: Коалиция „Избирам Севлиево“

снимка: Коалиция „Избирам Севлиево“

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НЧ „Развитие-1870“ обявява конкурс за поезия „Аз, глас и съвест на епохата“

Published

on

Конкурс за поезия „Аз, глас и съвест на епохата” обявява народно читалище „Развитие-1870”. Участниците могат да изпратят до три непубликувани стихотворения. Творбите трябва да представят искрите, огъня и вълнението на нашето време.

Изпратилите стихотворения ще бъдат класирани в две групи – до 18 години и над 18 години.

Конкурсът е явен и се провежда онлайн в рамките на един месец. Наградените ще бъдат обявени на 31 август в сайта на читалище „Развитие-1870” – http://chitalishte-razvitie.net/ и Фейсбук страницата.

Тричленно жури ще присъди парични и предметни награди. Всеки участник може да изпраща произведенията си – с име, адрес и телефон за връзка, на chitalishte_razvitie@abv.bg. Крайният срок за участие е 16 август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

10 000 души на Узана Поляна Фест

Идеи в полза на природата, богата лекционна програма,
еко и биопроизводители, духовни практики, йога и
свобода посрещнаха хората на най-високата билна поляна
в България в шестото издание на фестивала.

Published

on

Около 10 000 души бяха част от фестивала Узана поляна фест, който се проведе от 23 до 25 юли в местността Узана над Габрово.

Три дни поляната беше дом на зелените идеи и практики и ни показа, че е нужно малко да поспрем, малко да се обърнем към себе си и да поработим, за да постигнем онази мечтана хармония с природата и ненамеса в нейните дела.

150 палатки имаше само в специално обособената за това зона, но узанското градче се беше разпростряло из цялата местност.

20 бяха официалните лекции и презентации. Безброй – неофициалните срещи за споделяне на опит, съвет, обмяна на идеи и общи бъдещи планове.

Имаше и различни видове йога, паневритмия, танци, медитации, дихателни практики, гонг. 25 бяха земеделските производители и фермери, а 10 еко и биопроизводителите, от които посетителите можеха да си купят плодове и зеленчуци, мед, биокозметика, пестил, мляко, сирене и кашкавал, сладка, лютеници, месни изкушения. Занаятчиите, освен своите произведения, споделяха и уменията си в многото работилници – по грънчарство, плетене, правене на сапуни и свещи, шиене.

570 души избраха организирания транспорт от Габрово до Узана, за който Община Габрово използва новите си екологични автобуси.

Екип от доброволци се грижиха за разделното събиране на отпадъците, чистотата на мобилните кошчета и помагаха в информационния и презентационния център.

Хората бяха изключително отговорни към природата и наистина се постараха да не оставят следи – пихме сок в стъклени буркани с макаронени сламки, кафето ни беше в ядливи чашки, а пластмасата и стъклените бутилките строго следваха своя път, разделени в различните по цвят чували.

Кучетата бяха наистина много и показаха защо ги наричаме най-добрия приятел на човека. Намерихме и други приятели – кукумявката Блага и керкенезът Владко, които със своите истории „разказваха“ защо е нужно да пазим дивите животни и как можем да им помогнем при нужда.

А най-щастливи бяха децата – оставени да тичат, играят, творят, учат чрез практика и пускат хвърчила на прохладния планински въздух. Узана Поляна фест вече има своето място в събитийния календар на Община Габрово и очаква своето следващо издание през 2022 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Демонстративен турнир по плуване за Празника на Плачковци

Published

on

Във връзка с традиционния празник на Плачковци, Община Трявна организира Демонстративен плувен турнир на басейна в града.

Старт на състезанието ще даде кметът на Трявна Силвия Кръстева – на 1 август от 11.00 часа.

Турнирът включва 4 дисциплини: щафета 6 х 20 – делфин, с начало от 11.00 часа; 100 метра свободен стил – за състезателни групи (25 – 44 год.; 45-64 год.; над 65 год.) – от 11.15 часа; щафета 4 х 20 под вода – Смесени отбори от 4 състезатели – от 11.45 ч.; унгарска топка – отбори от трима състезатели – от 12 ч.

Желаещите да участват в Турнира могат да се запишат до петък, 30 юли на тел. 0883481291.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица