Свържи се с нас

Новини

20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

Published

on

IMG_0384

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза.

Остеопорозата е третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните. В средата на века се очаква да заеме първо място, поради увеличената продължителност на живот и застаряване на населението. При остеопороза в резултат от разрушаване на колагеновата матрица костите изтъняват и губят плътността си, нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането. Костите стават крехки, което води до по-чести счупвания особено в областта на киткате, гръбнака и тазобедрените кости. Остеопорозата се нарича още тихата епидемия и дълго време заболяването може да остане скрито, без проявена симптоматика.

От първостепенно значение е активната профилактика, включваща разработване на програма за здравословно хранене с храни богати на калций, фосфор, силиций, vit.D и С. Здравословното хранене съчетано с активна двигателна активност чрез разходки на открито, някои видове спорт, активни спортни занимания още от най-ранна детска възраст повишава спортната култура на децата и подрастващите. И след като знаем, че остеопорозата може дълго време да остане скрита без да има проявена симптоматика, необходимо е да се ограничават вредните поведенчески навици- тютюнопушене, злоупотреба с алкохолни и кофеинови напитки, ниска двигателна активност и др. Активната превенция и редовното провеждане на скрининг тестове елиминира риска за отключване на остеопороза, както и за неблагоприятните здравни, социални и психологически последици за хората в зряла възраст. Не са малко и заболяванията на опорно-двигателния апарат като резултат от остеопороза водещи до трайна инвалидизация, а много често и до смърт.

Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86 % риска от появата на следващи фрактури и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24 % в рамките на година след фрактурата. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310 % при мъжете и 240 % при жените.

Това налага актива борба за недопускане на тютюнопуше и употреба на алкохол при подрастващите, оптимален прием на калций и vit.D, фосфор, в съчетание с подходящ вид спорт снижава риска от развитие на остеопороза и други ХНБ в зряла възраст. Най-често жените, които отключват остеопороза, разбират за това след като претърпят някаква сериозна травма на опорно-двигателния апарат. В повечето случаи заболяването е прогресирало в много висока степен, което затруднява прогнозата и изхода след проведения курс на лечение.

Необходима е активна превенция на остеопорозата от най-ранна възраст и сред всички слоеве от населението за повишаване на здравната информираност , съчетана със скриниг тестове, както и повишаване на личната отговорност за отстраняване на вредните поведенчески фактори. С напредване на възрастта рязко се увеличава риска от остеопороза, инфаркти, инсулти и туморни заболявания. Редовното раздвижване и умерено физическо натоварване могат да ни предпазят от тези болести на 21 век. Не е късно да се погрижим за себе си на 40, 50 и на 60 години, а когато системно спортуваме ще се радваме на добро здраве и активно дълголетие. Това може да стане като включим в ежедневието си упражнения или разходки на открито. Полезни са също така и туристическите походи, планински разходки, а това което всички можем да правим е да ходим поне един час дневно пеша.

Запомнете! Храната и физическата активност са основна сила на профилактиката!

Автор: В. Минкова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица