Свържи се с нас

Култура

Джазът се завръща

Published

on

джаз 2015

снимка: Община Габрово

Три поредни вечери – на 9, 10 и 11 юли в двора на Националната Априловска гимназия ще звучи диксиленд, суинг и фънк.

Габрово възражда своите джаз традиции и има амбицията отново да стане притегателен център за всички стари и нови банди, които далеч от мейнстрийма, свирят от сърце, заради публиката, себе си и любовта към джаза. Фестивалът „Габрово джаз 2015“ се организира от Община Габрово и Клуба на будителите.

Габровци и гостите на града ще слушат днес, 9 юли, Оркестър Габрово и сборната формация от познати габровски музиканти, избрали провокативното име „The Jazz Gang“. Концертът започва в 19.00 часа. По-рано през деня, от 15.00 часа в Актовата зала на НАГ Станислав Арабаджиев ще представи своя открит урок по джаз-пиано за деца.

От 17.00 часа в кинозалата на НМО започва кинолекторията „Джазът в киното“ с Цветомир Цанков, която ще продължи на 10 и 11 юли – на същото място в същия час!

The Scarllett Sisters и Брас асоциация Комбо ще ви потопят в ритъма на суинга и ще ви покажат забавното лице на джаза на 10 юли, петък, от 19.00 часа.

В съботния 11 юли, Funky miracle и The Golden project ще ви разтърсят от 19.00 часа с много фънк, но и ще ви разкирият „седмото си чувство“ от новия си албум.

В двора на НАГ по време на целия фестивал ще имате възможност да видите фотоизложбата „Маестро Манол Цоков – доайенът“.

Цена на билетите за концертите: за първата вечер – 3.00 лева, а за останалите две – 5.00 лева. Всички съпътстващи събития на джаз-фестивала са с вход свободен.

При лошо време концертите ще бъдат в зала „Възраждане”.

Заповядайте, очакваме Ви и не забравяйте, че джазът е полезен за вашето здраве! В Габрово вече е проверено – старите помнят, а младите има какво да запомнят!

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица