Свържи се с нас

Новини

Социалните в Габрово: „Като на фронта сме“

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Като на фронта сме“. С тези думи социални работници в Габрово накратко описаха обстановката, в която работят и подкрепиха протестната акция на КНСБ в съответните поделения на Агенция „Социално подпомагане“ в страната. Исканията им са за 20 % увеличение на основните заплати, считано от 01.07.2015 г.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Служителите, подкрепили акцията в областния град, носеха обозначителни знаци в защита на синдикалното им искане. Протестът е израз на желанието на работещите в агенцията, получаващи най-ниските заплати в държавната администрация, да бъдат поне малко овъзмездени за положения труд, натовареност и отговорност.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„За огромно съжаление това е действителността в България. Реално погледнато хората все повече изпадат в затруднено финансово състояние, което рефлектира върху психическото им здраве. Няма охрана, контрол и ред. Често ставаме свидетели на сбивания, караници, скандали. И какво ли още не? Нещо страшно е!“, разказаха за част от проблемите пред репортерски екип на „Габрово Нюз“.

Социалните работници бяха категорични, че заплащането, което получават не отговаря на работата, която вършат. „Всеки иска да получава достойно заплащане за своя труд. Възнаграждението е ниско и недостойно, тъй като работим с рискови групи и има опасности в нашата работа. Всеки един от нас обича работата си. Върши си я в срок. Но това, което искаме е да получаваме достойно възнаграждение“, казаха те.

По думите им често се случва да бъдат заплашвани и хулени. „Всички обаче сме много смели. Не само ромите, но в последно време и българите са много агресивни. Психическите обиди по наш адрес „валят“ постоянно. Справяме се самички. Нямаме охрана.“

Работещите в сферата на социалното подпомагане в Габрово споделиха още, че са наясно с естеството на работата им и въпреки рисковете и ниските заплати си вършат задълженията.

„Искаме достойно заплащане на труда си, който е много голям психически и физически. Има много натоварени кампании през годината. Нормативната уредба също не отговаря на социално – икономическите условия в България. Трябва спешно да се направят промени във всеки един закон, по който работим.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица