Свържи се с нас

Култура

Николина Чакърдъкова за Великден в Царева ливада

Published

on

снимка: кметство Царева ливада

снимка: кметство Царева ливада

Народната певица Николина Чакърдъкова ще бъде специален гост в програмата на Празничния Великденски концерт, организиран от Община Дряново и кметство Царева ливада.

Концертът ще се проведе на 12 април в централния парк на село Царева ливада, а началото ще бъде поставено в 15.00 часа.

Николина Чакърдъкова живее и твори в едно малко градче, Гоце Делчев, в красивата Пирин планина. Обаянието на този край неизменно оказва влияние върху нейното творчество! Още от малка тя обича да пее. Израства в семейство, в което музиката винаги е заемала специално място.

снимка: chardakova.com

снимка: chardakova.com

Талантът и не остава незабелязан и на 16 години започва да пее в „Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци” в град Гоце Делчев под ръководството на Запрю Икономов.

Той е нейният първи учител, който я въвежда в музиката и й разкрива цялото богатство на родния фолклор. Запленена от нашето национално съкровище Николина и ансамбъла покоряват сцените в Канада,САЩ, Италия, Холандия…

Тя осъзнава, че това, с което иска да се занимава е да пее. Кандидатства в Държавен ансамбъл „Пирин” и на 18 години заминава за Благоевград, но не след дълго се връща отново в родния край, където създава семейство, но нито за миг не загърбва музиката.

През всички тези години, с опита, който натрупва на сцената Николина Чакърдъкова израства и стига до идеята за създаването на албум, в който да бъдат включени частичка от най-хубавите български песни от македонския край, така през 1995г. излиза албумът „Чакай ма батьо Ванчо”. Това е само началото, защото в този миг се заражда идеята за нещо много по-мащабно – да се върне интересът към народната музика, родното ни изкуство да се представи по един нов, различен начин и да достигне да сърцата на малки и големи!

През 2000г. се появява спектакълът „Любов и мъка от Македония” – с много танци, музика, пъстри костюми се представят обаятелните песни от пиринския край. Зала №1 на НДК е разтресена от хората и песните на непознатата до този момент певица, която ги провокира с появата си на сцената с панталон и шапка!

През 2001г. Николина Чакърдъкова препълва Зала №1 на НДК, където представя новия си спектакъл ”Пуста младост”. Хората са очаровани, щастливи, за тях това е един незабравим празник. Сцената бе огрята от пъстротата на декора, костюмите, игривите танци на Неврокопски танцов ансамбъл с главен хореограф Георги Хинов, пленителния глас на Николина Чакърдъкова… Към това вълшебство никой не може да остане безразличен. Хората в залата цели два часа пеят, танцуват, плачат и се веселят! Тези емоции се повтарят с още по- голяма сила при всеки един концерт изнесен на площадите в цяла България!

През 2002г. Николина създава школа ”Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл”, в която деца от различни възрастови групи се учат на родните ни танци, на любов към фолклора.

През 2002г. с още по-голяма сила се появява спектакъла „Българска сватба”. 40 тъпана разтърсват отново препълнената Зала 1 на НДК. Всеки вече познава „Магьосницата от Пирина”, която със своите колеги от Неврокопски танцов ансамбъл покори българските сърца!

През 2004г. под Патронажа на президента Георги Първанов, коледната вечер огрява домовете на всички българи с новият спектакъл на Николина Чакърдъкова „Една мечта”. Финалът на спектакъла пробуди патриотизма у всеки в залата и пред екраните, с пълно гърло българите запяват „Хубава си моя горо” и „Мила Родино”.

Неуморна Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл веселят българите по цяла България.

През 2006г. фондация ”Николина Чакърдъкова” съвместно с Министерство на Външните работи и Министерство на Културата осъществяват проекта „Родино моя”, който има за цел да представи фолклорното ни богадство на българите зад граница и на чужденците. Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл накараха българите в Лондон, Париж, Берлин, Виена, Брюксел, да изричат с гордост името на своята родина – България. На 16 май те приковат погледите на евродепотатите в Европарламента в Стразбург и представи по един достоен начин България пред Европа!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Алея на книгата“ от днес до неделя в Габрово (Програма)

Published

on

Най­-мащабното пътуващо книжно изложение „Алея на книгата“ и тази година ще допълни културния и духовен живот в Габрово. Официалното откриване е днес, 13 юни, от 17.30 ч в зеления двор на Интерактивен музей на индустрията.

Тридесет минути по-рано може да се насладите на музикалния поздрав на Оркестър „Габрово“ към всички приятели на книгата. Веднага след това Ви каним на едно изключително изживяване с писателя с вечна усмивка на лицето Михаил Вешим, който за пореден път е готов да ни разсмее с нечувана досега история – тази на своя собствен живот.

В Габрово сатирикът е подготвил да представи не една, а цели две книги – „Химия на Шегата“ и „Стари хипари и нови разкази“.

На 14 юни, отново в 17.30 часа, предстои среща-разговор с Ангел Иванов, който представя „БАБА-РАЗКАЗИ“. Мястото е в двора на Интерактивен музей на индустрията.

В събота, 15 юни, е подготвена изненада за всички деца. В 11.00 ч. в двора на Интерактивния музей на индустрията Държавен куклен театър – Габрово ще представи „Зли вълшебства с весел край“, а веднага след него предстои среща-разговор с Радостина Николова и четвъртата част на „Приключенията на мотовете“.

По-късно в съботния ден Владислав Симеонов представя “Житейска хроника” от Владимир Иванов в Национален музей на образованието – Габрово, а в 17.30 ч, в двора на Интерактивния музей на индустрията, започва среща-разговор с Боян Боев, който ще представи две от своите творби – „Сайбиевата невеста“, „Последна молитва“ и „Двайсет гроша“.

Неделният ден, 16 юни, ще предложи още вълнуващи срещи за децата, като първата от тях е отново от Държавен куклен театър – Габрово, който в 11.00 ч. ще представи „Червената шапчица“, а след това ни очаква среща-разговор с Мая Бочева, която ще представи трилогията „Защо си тръгнаха пчеличките?“.

Мястото е в двора на Интерактивен музей на индустрията. „Алея на книгата“ се провежда за трети пореден път в града на новосветското образование, на будители и визионерите, оставили трайна следа в книжовното богатство на страната ни.

А публиката – от най-малките до възрастните, очакваща всяка среща с нови и различни автори с интерес и любопитство превръща събитието в традиция. В дните от 13 до 16 юни тазгодишното издание на „Алея на книгата“ ще събере представители на седемнадесет водещи български издателства, като шатрите им може да откриете на пешеходната улица „Радецка“.

Работното време на изложението от четвъртък до събота включително е от 10.00 до 19.00 ч., а в неделя – от 10.00 до 14.00 часа.

Зареди още

Култура

Архивът отличи своите „Читател“, „Приятел“ и „Дарител“ на годината

Published

on

На 9 юни се отбелязва Международния ден на архивите. Държавен архив – Габрово традиционно отличи своите своите „Читател”, „Приятел” и „Дарител” за изминалата година.

„Читател на Държавен архив – Габрово“ за изминалата година е Калоян Бойновски – с най-голям брой посещения – 36 и използвани архивни единици – 222. Темата, по която той работи е свързана с проучване на историята на образованието в Габровско.

В категорията „Най-заслужил за популяризиране на Архива” или „Приятел на Държавен архив” – Габрово, тази година отново отличието се връчва на фирма „Перфект“ – Габрово – Десислава и Вълко Пингелови, които дигитализираха 30 киноленти, съхранявани в ОДА-Габрово, обработиха и добавиха озвучаване на част от филмите, които бяха без звук. Фирма „Перфект- ЕООД“ – Габрово са избрани и за Приятел на Държавна агенция „Архиви“ за 2023 г.

В категория „За дарение на 2023 г. с най-голяма историческа и обществена стойност“, екипът на Държавен архив – Габрово определи дарението на Делина Дисанска – директор на Дом на културата „Емануил Манолов“ и на Център за художествена самодейност, учител, зам.-директор, публицист. Създател на ученическа платформа „Уч.ком“, за творческо писане, съществувала 15 години, дала изява на десетки талантливи габровски деца.

„Колегата Венета Георгиева получи грамота, като част от Екип на годината на Държавна агенция „Архиви“, за участието й в екипа за реализиране на стратегическия и иновативен проект на ДА „Архиви“ „Разработка и внедряване на система за е-архивиране“!

За празника подготвихме ретроспективна изложа с оригинални документи, посветена на 60-годишнината от завършване на величествената сграда на Дом на културата „Емануил Манолов“ – Габрово“, съобщи началникът на отдел „Държавен архив“ – Габрово Цветомира Койчева – Програмата завърши с излъчване на филм, дигитализиран от нашите приятели от фирма „Перфект“.

Отбелязването на Международния ден на архивите споделиха нашите приятели и дарители Делина Дисанска, Илко Илиев, Николай Колев, Милка Пурел, Борис Контохов, Силвия Рангелова, бившите колеги Стефка Василева и Лушка Колева, фотографът и кореспондент Радослав Първанов.

Поздравления получихме от ръководството на ДА „Архиви“, от сродни институции, читатели и приятели, а нашата дарителка Милка Пурел подари на всички служители на Държавен архив – Габрово последната си и най-нова книга „Разкази за малки и големи”, допълни още Койчева.

Зареди още

Култура

Габрово е част от националното турне „Концерт с кауза“

Published

on

На 26 юни, сряда, от 20.00 часа в Дом на културата „Емануил Манолов“ – Габрово, публиката ще се наслади на незабравимите хитове на популярни български изпълнители, прегърнали каузите и убедени в мисията да бъдат техни посланици: Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Петя Буюклиева, Милена Славова, Росица Ганева, Дует „ШИК“, Дует WEIL, Коцето Калки, Искрен Пецов, „Дует с кауза“ – Галя Георгиева и Атанас Лазаров, Вокално трио „DEJA VU“ /Мирослав Станчев, Дражо Бошнаков и Бранимир Недков/, Група „Спринт“, Група „Хоризонт“, група „Жестим“.

Концертите се провеждат под съпровода на оркестър „София“ в състав. Водещ на концерта е Веселин Пренеров. Събитието се провежда със съдействието на Община Габрово, а специални гости са децата и младежите от вокално студио Upstream voices с ръководител Ценка Горалова.

Името на турнето е избрано специално, тъй като подкрепя две каузи с изключителна важност за България. Това са Информационната кампания в подкрепа на хора с репродуктивни проблеми под надслов „Да сверим биологичния си часовник навреме“ и Националната кампания „За повече българска музика в национален ефир“, която се превърна в кауза на огромна част от българските музиканти и изпълнители, в мисията за над 50 % присъствие на българска музика в националните ни медии.

По време на турнето ще бъдат раздавани листовки с полезна информация за възможностите и изследванията, които показват репродуктивния статус на жените, а част от средствата ще бъдат предоставени за инвитро процедура на семейство, на което мисията да станат родители е кауза.

Организатори са: Сдружение „Независими автори, музиканти и продуценти“ /СНАМП/ и Студио Спринт Проджект. Със съдействието на КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА „ПОДКРЕПА“ С подкрепата на КОМИСИЯТА ПО ТРУДА, СОЦИАЛНАТА И ДЕМОГРАФСКА ПОЛИТИКА И КОМИСИЯТА ПО КУЛТУРА И МЕДИИ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. Партньори: Фондация „Искам бебе“, Агенция за публични комуникации „Профайл“, Сдружение „Жени с кауза“, ХайЛайф. Мотото на всички участници в турнето е: „Всеки решен проблем прави живота ни по- сигурен и по-добър“!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица