Свържи се с нас

Новини

Посланик Раз: Габрово е възхитително място, страната ви е изключително красива

Published

on

Раз

На 9 октомври 2014 година на посещение в Габрово бе Ицик Браверман, кмет на гр. Петах Тиква от Израел, заедно с младежкия хор и оркестър от същия град, който изнесе прекрасен концерт за габровската публика в емблематичното здание на Дома на културата. Химнът на Република България, Рапсодия Вардар и Хубава си моя горо бяха само част от брилянтно изпълнените произведения, които няколко пъти изправиха всички в залата на крака. На 10 октомври посланикът на Израел, Негово Превъзходителство г-н Шаул Камиса Раз, продължи посещението си в Габрово като посети МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, фирмите Импулс и МАК. Впечатленията му, както и емоционалните му изказвания публикуваме по-долу.

„Целта на срещата между кметовете на Габрово и Петах Тиква е да се създаде симбиоза, която да обслужва не само връзките между двете държави. Габрово е възхитително място и ще се радвам да бъда посланик на този град в София. Страната ви е изключително красива и има хилядолетна история. Всички знаем и помним какво вие българите сте направили за нас. В Израел няма газ, нефт или природни богатства. Това, което най – добре използваме обаче е човешкият ум. Затова при нас са развити земеделието и високите технологии. Най – ценното, което притежаваме, е националната съпричастност към една обща цел, което ни прави силни. В основата на това стоят три стълба – вярата и библията, грижата за сънародника, независимо в кой край на света се намира и самата Държава Израел.

Габрово е единственият град в България, който има традиции в индустрията, а това е предпоставка за потенциални бъдещи бизнес  взаимоотношения. Причината това място да е интересно за мен самия е и личността на вашия кмет. Тя работи изключително много за развитието на своя град, а начинът по който говори за него показва, че във всичко това влага и любов.Когато искаш да имаш деца и да построиш къща, трябва да се посветиш на тази кауза – или казано с хумор – трябва с любов да ходиш до супермаркета.“

По време на срещата си директора на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ посланикът подчерта, че потенциалът на Петах Тиква е много голям и няма никакви пречки тукашни лекари да се обучават там. Посетено бе отделението по инвазивна кардиология, където Негово Превъзходителство имаше възможността да говори директно на иврит с д-р Пенко Гергански, които е специализирал в Израел и е от малцината специализанти, които са се завърнали в България и сега обучава лекари в габровската болница.

Д-р Нели Савчева: „За Община Габрово развитието на болницата, запазването на кадрите и квалификацията на лекарите е от особено значение, въпреки, че болницата не е общинска. Знаем колко  ползотворно е сътрудничеството с О.Л.В. Клиника в Аалст – над 15 лекари вече са преминали обучения и резултатите са на лице. Вече е поставено началото и на сътрудничество с болницата в Мъйтищи, опитваме се възстановим и партньорството с гр. Тун.

По тези причини за нас беше приоритетно кметът на гр. Петах Тиква и посланикът на Израел да посетят болницата, да се запознаят на място с лечебното заведение и лекарите. Очакванията ни са да се подпише партньорско споразумение и нашите лекари да могат да специализират в едни от най-добрите болници в света, защото концентрираните в Петах Тиква са точно такива. В тези клиники се работи високо технологична медицина. В разговорите при нас стана ясно, че болниците в Израел по обясними причини имат едни от най – добрите системи за реакция при бедствия и аварии и бе изразена готовност да помогнат в тази насока.“

бижев

По време на обиколките си в представителни за габровския бизнес предприятия посланик Раз бе положително изненадан от размаха, технологиите и иновативните производства, които за краткото време, с което разполагаше, успя да види.

бижев 1

„Компаниите, които имах възможността да посетя са места с история, традиции и дух. Това което ми направи впечатление е модерната база и уникалните технологии, с които се работи. За вас обаче, България не е достатъчен пазар, затова аз мога да помогна с връзки с израелски компании, които имат сходни производства и са ситуирани в страната ви, за да използвате техните пазари.“

Основан през 1878 г. като земеделско селище, днес Петах Тиква е петият по големина град в Израел с население от четвърт милион, с най – нисък процент на безработица и с положителна миграция. Всичко това не е случайно, защото на територията на града се намира най – големият промишлен парк, където са щабквартирите на компании, работещи в сферите на тежката промишленост, текстила и високите технологии.

Градът с най – добре развитата система на здравеопазване приютява седем от водещите болници не само в Израел, но и в света, е седалище на фармацевтични гиганти като TEVA. Образованието е също едно от най – напредничавите в страната като специално внимание се отделя на деца с особени потребности, аутисти и с умствена изостаналост.

Снимки: Община Габрово.
Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Кристина Сидорова посети молдовския район Тараклия

Published

on

XXI-ят Етнофестивал “Единни в многообразието” в молдовския район Тараклия събра делегации от България, Румъния и Молдова. Областният управител Кристина Сидорова заедно със своя екип, представители на бизнеса от Габрово и ДФА “Габровче” бяха сред гостите на традиционния фестивал, който се провежда през месец септември и цели да насърчи и укрепи междуетническия мир в Молдова, Европа и по света.

През настоящото издание повече от 750 участника представиха разнообразието и дълбочината на многонационалното богатство на Молдова с различни музикални изяви и тематични зони. Хора от над 40 националности живеят като едно в страната, а в район Тараклия 60 процента от населението е от етнически българи.

Посещението на делегацията от габровска страна цели още веднъж да засили двустранните отношения именно с тези райони, където има наши сънародници, които “въпреки че живеят на стотици километри от България, обичат безкрайно много своята родина. За тях страната ни е блян, копнеж и мечта. е говорят онзи чист български, който отдавна сме забравили, играят хората ни и разказват с гордост историята ни“, сподели Кристина Сидорова.

Визитата бе по покана на председателя на Район Тараклия Иван Паслар, който само преди месец беше в Габрово в рамките на тържествата, посветени на Шипченската епопея. Тогава двете области обсъдиха конкретни възможности за сътрудничество между двете области, а в последствие Технически университет – Габрово представиха и възможности за обучение по специалността “Индустриален мениджмънт”.

На проведената официална среща при Иван Паслар бяха обсъдени възможностите за представяне на Тараклийския професионален ансамбъл “Родолюбие” на габровска сцена, който по време на фестивала разкри богатството и красотата на българското народно творчество.

Областният управител Кристина Сидорова заедно с екипа си и представителите от бизнеса се запознаха още с образователната инфраструктура в района, както и нуждите на училищата, където се преподава български език и поеха ангажимент да бъдат набавени необходимите пособия, за да продължи да се чува българска реч и да се помнят традициите, дори далеч от родината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Спешното отделение на габровската болница се обновява и модернизира

Published

on

Днес, 27 септември, в Габрово ще бъдат представени дейностите по модернизиране на Спешното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Преустройството, ремонтът и обновяването на тази структура на лечебното заведение се осъществяват по линия на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, който се финансира по оперативна програма и се изпълнява от Министерството на здравеопазването, в качеството му на конкретен бенефициент по програмата.

Крайният срок за реализацията на проекта е 23 декември 2023 г., а общият му бюджет е над 163 млн. лв. С изпълнението му се цели осигуряването на подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване на качеството и безопасността при оказване на медицинската помощ.

В рамките на големия инвестиционен проект за подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ ще бъдат обновени и модернизирани 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, които включват 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Още три електромобила за Община Габрово

Published

on

Националният доверителен екофонд (НДЕФ) ще подкрепи закупуването на още три електромобила за Община Габрово, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Безвъзмездно ще бъдат отпуснати 60 000 лв. по схемата за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата.

Две от екологичните возила са предвидени за Общинския инспекторат. Те ще се ползват от инспекторите, които извършват контрол във всички 134 населени места от общината. Другият електромобил е за звено „Заведения за социални услуги“. Той ще подпомогне услугата „Асистентска подкрепа“ в града и селата.

На заседанието си от 26 май тази година Общински съвет – Габрово одобри осигуряването на съфинансиране до 131 000 лв. от преходен остатък – държавно делегирани дейности за социални услуги, и от ПМС 326/2021 за разходи във връзка с КОВИД-19.

За всеки закупен електромобил НДЕФ дава субсидия от 20 000 лв. Новите автомобили трябва да издържат 150 км пробег с едно зареждане и максимална скорост минимум 80 км/ч. Да са снабдени с литиева батерия с капацитет минимум 25 киловатчаса и гаранция не по-малко от 5 години.

През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическа кола, а от 2018 г. такъв автомобил ползва и музей „Етър“. През 2021 г. бяха доставени още два електрически автомобила, с които се извършва екоконтрол. Колите бяха закупени чрез съфинансиране от НДЕФ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица