Свържи се с нас

Новини

Първият национален фестивал „Габровска Рощилиада“ вдигна на крак Габрово

Published

on

          незабравка  Много слънце, много дъжд и много настроение съпътстваха първия Национален фестивал „Габровска Рощилиада”, който се проведе на територията на Приключенски парк „Незабравка”. Фестивалът се реализира от Фондация „Заедно за демокрация и партньорство” в рамките на проект „Габровска Рощилиада – сръбско-българските културни пространства на постиндустриалните Манчестър-градове”  с финансовата подкрепа на Програма „Култура” за 2014 г. на Община Габрово и логистичната подкрепа на Община Лесковац.

            Тържествено фестивалът беше открит с изпълненията на Габровския оркестър под диригентството на маестро Николай Венков.

            нез 3 Начало на деловата част на събитието дадоха двете работни срещи между културните и образователните институти на Лесковац и Габрово с откриването на изложбата на Народен музей – Лесковац „Хората на Лесковац през годините”.  26 постера показват живота на лесковчани в миналото – градската среда, занаятите, модата и забавленията, народните обичаи на Цветница, посещенията на сръбските крале в града в началото на 20 век и други сфери на обществения живот. Изложбата ще бъде експонирана за по-продължителен период в Регионален исторически музей – Габрово до няколко дни, за да могат повече жители и гости на града да я видят.

На срещата на образователните институти присъстваха представителите на Трговинско – угостотељска школа – Лесковац и Професионална гимназия по туризъм – Габрово. След срещата сръбските гости посетиха габровското училище по покана на директора г-н Радослав Стоянов, за да се запознаят с работната среда и учебните програми. ПГТ „Пенчо Семов” определено има какво да покаже и сподели, тъй като възпитаниците на гимназията бяха официално ангажирани за подготовката на коктейла на президента по време на тържествата на Шипка, което само по себе си е признание за техния професионализъм. Не останаха по-назад и сръбските гости, които в съботната фестивална вечер проведоха майсторски клас „Кулинарната магия на сръбската кухня”, в рамките на който приготвиха сръбски специалитети на скара по оригинални рецепти.

           нез 2 В работната среща на културните институти от габровска страна  взеха участие директорите на Регионален исторически музей Габрово, АЕК „Етър”, Национален музей на образованието, музей „Дом на хумора и сатирата”, Художествена галерия „Христо Цокев”, инж. Нела Рачевиц, зам.-кмет на Община Габрово, а от сръбска –   Народни музеj – Лесковац, Туристичка организация – Лесковац, Aгенциjа за локални економски развоj – Лесковац.

            Приветствие от сцената към участниците и гостите отправиха организаторът на фестивала Иван Лесев, зам.-кметът на Община Габрово г-жа Нела Рачевиц, областният управител  Николай Григоров, директорът на Народен музей Лесковац – Владимир Джорджевич.

Специална подкрепа към фестивала „Габровска Рощилиада” заяви лично кметът на Община Лесковац – д-р Горан Цветанович, който пристигна специално за събитието, а в събота се срещна с кмета на Габрово г-жа Таня Христова, на която беше постигнато принципна договореност за бъдещо развитие на партньорските взаимоотношения. В неделя делегацията на сръбските институции осъществи работна среща със зам.-кмет инж. Нела Рачевиц за конкретизиране на бъдещите съвместни инициативи.

            По време на престоя им програмата на сръбските гости включваше посещения на габровските музеи, както и участие в тържествата на връх Шипка.

Във вихъра на музикалната част от фестивалната програма сърцата на публиката бяха пленени от изпълненията на младежите и децата от фолклорен ансамбъл „Лебане” – разнообразни и пъстри костюми, великолепна и с много закачки хореография, невероятен артистизъм на изпълнителите. Симпатиите на всички спечели най-малкият член на състава – 10-годишният гайдар, който не отстъпи по майсторство на  по-големите. Сцената се оказа малка за вдъхновението на танцовия състав и се наложи изпълнителите да играят на пространството пред нея.

         нез 1   Много енергия, себераздаване и сърцатост излъчваше  по време на концертите си Миодраг Петрониевич – изпълнител с богат репертоар и победител в конкурса „Шливик” на Радио-Телевизия Сърбия. По настояване на публиката в съботната вечер неговите изпълнения продължиха до 3 часа призори.

От българска страна участие в музикалната програма взеха младият талант Александър Колев и дует „Милушеви” от Пловдив, младежки духов оркестър „Сандански”, дует „Универсал” от Кюстендил и оркестър „Плам” от Русе. Всички участници във фестивала получиха грамоти.

        Не е възможно да се предаде с думи атмосферата и настроението на фестивала, на който пяха и танцуваха българи и сърби – заедно, от душа и сърце, волно, всеотдайно, по съседски гостоприемно, по балкански емоционално.

Новини

Окръжната прокуратура проведе среща с ученици от НАГ

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово продължава участието си в образователната програма  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна 2022- 2023 г.

В края на миналата седмица беше проведена среща с ученици от ХІ-ти клас на Националната Априловска гимназия в Габрово в Актовата зала на учебното заведение. При беседата прокурорът от Окръжна прокуратура – Габрово Людмила Рачева и завеждащият Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово Атанас Йорданов разясниха структурата на Прокуратурата като институция и основните функции на прокурора.

Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание по Наказателния кодекс.

На учениците беше представен реален казус от практиката, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и прокурора при извършено престъпление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Приеха Областната аптечна карта на Габрово

Published

on

Областната аптечна карта на Габрово бе приета по време на заседание на Междуведомствената комисия, председателствана от областния управител Кристина Сидорова.

Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и идентифицира необходимостта от разкриването на нови аптеки, като определя и необходимия брой на магистър-фармацевтите в област Габрово.

Тя съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствените продукти за домашно лечение от населението в областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които реално практикуват професията.

За територията на областта, съобразно критериите, определени от Министерство на здравеопазването, е дефинирана необходимост от общо 47 аптеки, една от които денонощна.

Към момента на територията на областта функционират следните аптеки разпределени по общини: Габрово – 28, Дряново – 3, Севлиево – 11, Трявна – 5 /вкл. в гр. Плачковци – 1/.

В Становището на комисията, разработила Областната аптечна карта, се отчита необходимостта от разкриване на 1 нова аптека в община Дряново и 1 аптека с денонощно обслужване в община Севлиево. Предвидена е също така реорганизация на дейността на някои аптеки.

Поне по 1 аптека в общините Дряново, Севлиево и Трявна трябва да бъде пререгистрирана като аптека за отпускане на лекарствени продукти, включително приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура, без изготвяне на лекарствени форми за очи и на разтвори за парентерално приложение.

Поне 1 аптека в община Трявна трябва да договори с НЗОК отпускане на лекарствени продукти, предписвани по Протокол от група IC, предназначени за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти; за медицински изделия – превръзки за булозна епидермолиза; за сензори за продължително измерване на нивото на глюкозата и за интермитентни катетри.

Поне 1 аптека в община Дряново ще трябва да монтира автомат за лекарства (тип вендинг), предвид липсата на денонощна аптека. Необходимият минимален брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, е значително по-голям от реалния.

При необходими 125 магистър-фармацевти, в момента работят 74, а помощник-фармацевтите са 45 при необходими 66. Предстои Областната аптечна карта да бъде представена в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна има готовност да посрещне зимата

Published

on

Община Трявна има готовност да посрещне предстоящия зимен сезон. Това сочат официалните доклади на структурите, ангажирани с осигуряването на нормални условия за работа и живот през зимата на хората на територията на Община Трявна, които бяха приети от областния управител на област Габрово тази година.

ДЗЗД „Зимно поддържане“ – Трявна е консорциумът, отговарящ за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Разполагат с 25 бр. оборудвана снегопочистваща техника и необходимото количество инертни материали. Създадена е и необходимата организация за поддръжка на републиканската пътна мрежа, преминаваща през територията на Община Трявна, с ОПУ – „Пътен кантон“ – Трявна.

Готовност за работа през зимата имат всички здравни и лечебни заведения на територията на Община Трявна, наличните транспортни фирми, както училищата и детските градини.

„Подготовката на Община Трявна за предстоящия зимен сезон започна още през месец октомври. С моя Заповед бяха възложени за изпълнение конкретни мероприятия със срокове и отговорници, като кметът на кметство Плачковци, кметските наместници по места, ръководителите на училища и детски градини в общината, управителят на „Дом за стари хора – гр. Трявна“, главен специалист „ЦСРИ“ и „Социално предприятие“ разработиха оперативни планове, в които са предвидени конкретни мерки за навременното снабдяване на населението с храна и стоки от първа необходимост, включително и производство на хляб и хлебни изделия“, коментира кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна е в непрестанна връзка с ръководителите на Енерго – Про Мрежи АД Варна – МИР Трявна и „ВиК“ ООД – район Трявна, които също са оборудвали и привели в готовност своите аварийни екипи за изпълнение на неотложни аварийно-възстановителни работи в зимни условия. И тази година, приоритетно в Трявна и Плачковци ще бъдат почиствани от сняг зоните около болници, детски градини и училища, автогари, ЖП гари, хлебопекарни, социални заведения и пр.

При влошени метеорологични условия, ръководството на Община Трявна съвместно с органите на РУ на МВР – Трявна, има разработен план за въвеждане на варианти за временно ограничаване на движението и обходни маршрути по общинската пътна мрежа.

Не на последно място е извършено цялостно почистване от излишна храстова и дървесна растителност на 4,1 км зона на река Тревненска, както и на сухия и мокър откос на микроязовир „Трявна“.

Осигурена е необходимата подготовка и екипировка за работа при зимни условия на Планинска спасителна служба и Доброволно формирование „Трявна“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица