Свържи се с нас

Култура

Емоция и професионализъм завладяха „Незабравка 2015“

Published

on

незабравка фестивал

Още едно събитие от културния календар на Приключенски парк “Незабравка”, с. Поповци, общ. Габрово, премина с успех и заслужено спечелен интерес от страна на всички гости. Второто издание на фестивала за обработен фолклор „Незабравка” 2015 се състоя на 20 юни 2015 г. на откритата сцена в парка.

Това е единствен по рода си фестивал в страната, който дава възможност за изява изцяло на хорове и формации за многогласно пеене. За втора поредна година в него взеха участие народни хорове за обработен фолклор от цялата страна. На сцената прозвучаха изпълнения на народни песни, обработени за многогласно пеене от известни български композитори като Филип Кутев, Николай Кауфман, Атанас Илиев, Иван Вълев, Стефан Кънев, Стоян Гагов и др.

Благодарение на сърцатите изпълнения на хористите, доброто настроение и вдъхновяващата атмосфера, всички участници и организатори споделиха мнението, че в Габрово се е утвърдила още една традиция, а хоровете, изпълнители на обработен фолклор, вече имат свой собствен фестивал. Община Габрово изпрати поздравителен адрес до участниците и организаторите. Всички хорове получиха за спомен плакети и грамоти, а за всеки участник бе осигурен персонален подарък от дестилерия „Луда страст“ – гр. Габрово.

„Многогласното” събитие по традиция завърши с общо изпълнение на песента „Хубава си, моя горо“, в което повече от 100 изпълнители от различни хорове и публика сляха емоцията на фестивала в един глас, една песен, един възторг. Очаквайте третото издание на фестивал „Незабравка“ през 2016 година. Традицията продължава!

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица