Свържи се с нас

Култура

15 села в Габровско ще гледат „Театро на мегдана“

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

От днес, 14 август, до края на октомври Малка Театрална Компания ще гостува в 15 населени места от община Габрово.

Това се случва в рамките на проекта „Театро на мегдана”, който цели да възобнови забравената традиция на пътуващия площаден театър, улеснявайки достъпа на публиката в отдалечени места до тази форма на сценична изява, информираха от местната общинска администрация.

Амбицията на създателите на проекта е и да опровергаят схващането, че уличното изкуство е префинена форма на просия. Според тях се изисква истинско майсторство чрез актьорската игра да накараш забързания съвременен човек да се спре и да посвети минути от времето си, за да гледа работата ти, а накрая да я възнагради според възможностите и преценката си.

Под открито небе, пред публиката ще бъде представен спектакъла „От кулата”. Една куклена комедия за цялото семейство, разглеждаща „титаничният сблъсък” между човек и природа.

Във връзка със старта на „Театро на мегдана”, двама от героите на спектакъла – Старчето и Господин „Още!” дадоха пресконференция днес пред Национална Априловска гимназия, като „повдигнаха завесата“, разкривайки някои задкулисни тайни. Публиката в габровските села ще се забавлява с четири откъса от „От кулата”, всеки от тях, разглеждащ различен проблем свързан с екологията.

Зелената тема е не случайно избрана, освен че е актуална, тя изразява и личното разбиране на актьорите, че ние, хората, трябва да се стараем да живеем природосъобразно. Режисьор на спектакъла е Емил Йорданов, а музиката и сценографията към него са авторски и са дело съответно на Христо Немлиев и Ирина Василева. Живот на куклите на конци ще вдъхнат Емил Йорданов, Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев, които са влюбени в театъра приятели, лица и сърца на Малка Театрална Компания.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово, а програмата на „Театро на мегдана” можете да прочете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Култура

Десети национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ в Кметовци

Published

on

На 20 юли, в габровско село Кметовци ще се проведе десетият Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“.

Съборът ще започне в 10.30 часа с тържествено откриване, последвано от представяне на фолклорни групи от цялата страна, което ще продължи до 18.00 часа.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат гайдарят Стефан Янев, който ще зарадва публиката с изпълненията си от 19.00 часа, и популярната фолклорна изпълнителка Пепи Христозова, чийто концерт ще започне в 20.30 часа.

Вечерта ще завърши с огнено шоу в 22.00 часа, което обещава да бъде вълнуващ завършек на празничния ден.

Събитието е организирано от НЧ „Зора-1929“ с. Харачери, ТК „Боженци“, НЧ „Нов живот-1906“ и Кметско наместничество с. Кметовци.

Всички любители на българския фолклор са поканени да се присъединят към празника и да се насладят на автентичната музика и танци. Заповядайте да изживеете магията на българския фолклор в Кметовци!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица