Свържи се с нас

Новини

„Старите калеми превърнаха“ самодейците в земевладелци

Published

on

IMG_0592На територията на кметство Гергини тази пролет самоукият майстор овощар Веско Иванов присади към 40 калема от над 20 вида стари плодни дръвчета, традиционни местни сортове. Инициативата е по проекта на читалище „Христо Ботев 2008“ в с. Гарван „НеЗабравено имане“, чиято цел е опазване на биологичното разнообразие и съхранение на традиционни за този край овощни видове, които са вече на изчезване. Работата по възстановяването им започна миналото лято с дейности, финансирани от Фондация „ЕкоОбщнаст“ с подкрепата на „Чарлз Сюърт Мот“.

През август бяха издирани и маркирани старите дървета и подходящите подложки, направени бяха опити за присаждане на пъпка върху първите няколко дръвчета. През есента в дворовете на хората и на обществени терени бяха засяти подходящи подложки, върху които ще се прихванат калемите на няколко вида ябълки, круши, сливи и други, характерни за района видове. Два вида сини сливи плюс бели ракиджийки и кумбалки, зимни ябълки, йововки, бонинки, димовки, водници, няколко сорта без имена, круши водници, таменци, червенаци, попски и дървени – след няколко години, когато започнат да раждат плодове, децата, които идват на гости на село, ще могат да се присегнат и да си откъснат от вкусните им плодове, да усетят вкуса от детството на техните баби и дядовци.

IMG_0590

Целта на проекта е да превърне територията на кметство Гергини в територия на съхранените овощни видове и чрез много разяснителна работа и съдействие, да насърчи хората от селата да отглеждат тези сортове в дворовете и градините си, тъй като те са по-устойчиви и по принцип не се нуждаят от поръскане с пестициди. А ограниченото третиране с препарати за растителна защита, продукт на агрохимията, е щадяща мярка не само за природата, но и за здравето на човека.

IMG_0583

Съществуват и стари, позабравени методи за пръскане с домашно приготвени отвари и настойки от различни билки и други растения, които също дават ефект в борбата с вредителите, без да вредят на хората. Такива рецепти под името „Съветите на „Стар калем за кадем“, получиха хората от кметството, които се бяха събрали да посрещнат пролетта заедно в своя клуб в Николчевци. Те научиха полезни неща от агроном-специалист и от майстор овощар, който присажда дръвчета.

IMG_0604

На три места в селата от кметството – в Гергини, Гарван и Николчевци, са оформени демонстрационни зони, в които ще растат фиданките на подновените стари овощни сортове. Вече са засяти характерни за региона сливи, праскови, череши, дюли, дренки. А също така и подложки, които ще бъдат ашладисани с калеми от още видове круши, дренки, мушмули, ябълки, сливи. На съществуващи млади дръвчета са присадени калеми от стари сортове ябълки, сливи, круши, череши и др. Намерено бе и едно, вече непознато за мнозина дърво скоруша.

IMG_0581

Дръвчетата ще бъдат оградени, с цел защита на стволовете им, но и за да се отличават, да знаят хората, че трябва да ги пазят. А когато израстат достатъчно, да могат да си вземат калем от тях или просто да си откъснат плод.

НЧ „Христо Ботев 2008“ с. Гарван, инициатор на дейността, със сигурност ще я продължи и след приключване на проекта. Фермерът Захарин Колев дари на читалището имот – земеделска земя, подходяща за създаването на малка овощна градина със сливи, предимно караджейки и мажаркини. От караджейките се е правел по тези места истинският пестил. Толкова сладък, че с право го наричали „габровски шоколад“. А другите – мажаркините, давали най-здравите и едри плодове за местните сушила, където се подготвял „ошаф“-ът за зимата и „жебките“ /сцепени на две сливи без костилка, изсушени на слънце или в сушило/. Амбициите на читалището е да възстанови две сушила – в село Гергини и в село Пеевци и те да се ползват от хората за обработка на плодовете по традиционния, познат от векове балканджийски способ. Разбира се до тогава ашладисаните дръвчета, трябва да са родили първите си плодове.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Честито Рождество Христово!

Published

on

Рождество Христово или още Коледа е един от най-големите църковни празници. На него християните честват рождението на Исус Христос. Според Евангелието от Лука това става в град Витлеем в провинция Юдея.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Коледа е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий (6 в.) изчислява, че Христос е роден в 754 г. от основанието на Рим.

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Исус, майка Му Мария, заедно със съпруга ѝ, дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват във Витлеем, родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август издава заповед за преброяване на населението в империята — в границите ѝ тогава се намира и Палестина. Всеки трябва да се запише в родното си място. Мария и Йосиф не могат да намерят място в страноприемницата и затова се подслоняват в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В мига на Рождеството в небето пламва необикновена светлина, явява се ангел, който съобщава на намиращите се наблизо пастири, че е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са и първите, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Христо, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.

Зареди още

Новини

Бъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!

Published

on

Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.

На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.

Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.

Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.

На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.

От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).

През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.

Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.

Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Зареди още

Новини

Виктор Меразов е Спортист на Габрово за 2025 година

Published

on

Завоювалият златото при младежите до 21 години от първенството на планетата на Световната киокушин федерация в Саудитска Арабия Виктор Меразов е №1 в класацията „Спортист на Габрово“ за 2025 година. Той получи отличието си кмета на Община Габрово Таня Христова на стилна церемония, който се проведе в зала „Възраждане“. Новината съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Специален гост на събитието беше световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов – създател на фондация, която подкрепя талантливите деца на България. Неговото присъствие бе вдъхновяващо послание към всички млади таланти, че пътят към върха започва от вярата в собствените сили.

Изборът на Виктор Меразов за „Спортист №1 на Габрово“ е напълно заслужен. Габровският талант изпраща една много силна година. Той беше и осминафиналист при мъжете на Световното първенство на Международната федерация по карате (IFK) в Лайпциг, Германия и бронзов медалист от Световната купа за младежи в Камчия. Стана държавен шампион за мъже и бе определен за най-добър състезател в мъжкия профил от Българската карате киокушин федерация за 2025-та година. Награден бе и на ежегодната тържествена церемония „Спортист на годината на НСА“, като в тази класация зае второто място.

Цялата статия за Спортист на Габрово за 2025 година, както и кои останаха негови подгласници можете да прочетете оттук.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица