Свържи се с нас

Новини

Депутатите гласуваха по съвест, а не по партийна повеля за пушенето

Published

on

parliamentBGДепутатите отхвърлиха на първо четене и двата законопроекта, свързани с либерализирането на пушенето на обществени места. Проектите бяха внесени от ПГ на „Атака“ и от Спас Панчев и група народни представители от левицата, а при гласуването в четвъртък най-единни в позицията си против бяха депутатите от ГЕРБ. Представители на управляващите БСП и ДПС гласуваха по съвест и за двете предложения, като за първото против бяха 13 от левицата и 10 от движението. Против проекта „Панчев“ против бяха 12 депутати от БСП и 9 от ДПС, съобщават от Аргументи БГ. И от двете групи имаше въздържали се.

Гласуването по текстовете, които трябваше да ремонтират Закона за здравето, бе предшествано от непримирим спор между пушачи и непушачи, както и на подкрепящи бизнеса и неподкрепящи. Дебатът по промените, които предвиждат смекчаване на забраната за пушене на обществени места, която бе въведена от лятото на миналата година и според вносителите е донесла тежки загуби на ресторантьорите и хотелиерите, продължи почти 3 часа.

Противниците на отмяната акцентираха на вредата от пушене и че веднъж приета забраната, е лош знак да бъде смекчена. Спорът се водеше не на партиен принцип, а на пушачи срещу непушачи. Здравният министър Таня Андреева, която бе извикана от депутатите в зала и която говори накрая на разискванията, също се обяви срещу либерализацията.

Депутатите от ГЕРБ, които бяха почти всички в зала, с изключение на лидера си Бойко Борисов и някои депутати, които са командировка, се обявиха твърдо срещу промяната в режима. Някои от тях бяха сложили на реверите си лепенки срещу тютюнопушенето.

„Аз съм категорично против промените, защото са ретроградни. Либерализацията на пушенето е като мораториума върху продажбата на земи за чужденци, защото и двете стъпки дискредитират евроатлантическия път на страната. Пушачите са като изнасилвачите и наркоманите“, заяви по време на дебата д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС. По думите му „твърденията, че пушачите са дискриминирани, е съотносимо с твърдението, че изнасилвачите са потискани, защото не могат да вършат деянията си в присъствието на други хора.“

„Първата е формалната причина – предизборни обещания от страна на двете партии и настъпилия зимен период. Втората причина е очевидно сериозното давление на бизнеса с користните си цели върху вносителите на тези законопроекти. Трябва да добавим и егоистичните подбуди на зависими от никотина политици, които искат пълен комфорт на тютюнопушачите, респективно на себе си“, допълни той.

„Правото на тютюнопушене не е право, което да е защитимо от Конституцията. Връщането на тютюнопушенето на обществени места е една отвратителна идея. По тази тема трябва да има приемственост. Тя трябва да е не само между министрите в отделните правителства“, коментира бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя припомни, че има нарочно решение на ВАС по отношение на община Кюстендил при въвеждането на пълната забрана за пушене там. Според решението на съда правото на тютюнопушене не е право, което да е защитено от Конституцията“, коментира още Атанасова.

„Не прекалихме ли с лицемерието с нашата загриженост за здравето на нашия народ?“, попита депутатът от „Атака“ Магдалена Ташева. „Живеем в държава, в която се роди Асоциация на близките на загиналите родилки, родилки, които не са могли да си платят узаконения рушвет „избор на екип”; държава, в която половината хора са без зъби, огледайте се в градския транспорт, защото хората не могат да си позволят зъбните протези. Сега вие сте много загрижени да не пуша? Не е там работата. Вие бързате да се поклоните за кой ли път, да застанете в поза на буква Г на една брюкселска бюрокрация”, коментира Ташева.

„Забраната за пушене е в голямата си част е лицемерие. 6-7 месеца в медиите обсъждаме един проблем, който е много важен за обществото. Въпрос, който касае един от бичовете за нашето здраве. Законът не доведе до намаляване на пушенето. Според справка от Министерството на финансите в последната една година има с повече от 8.5% увеличение на продажбите на бандероли. Продажбите са се увеличили, хората продължават да пушат“, коментира депутатът от левицата Спас Панчев.

По думите му като законодатели „сме длъжни да направим такъв закон, който да се изпълнява. Не е само ангажиментът на изпълнителната власт. Забраната е технологично изостанала“.

Според Панчев в България има един от най-стриктните закони. Над 20 са държавите от ЕС, в които има либерализиран закон. Унгария, Испания, Гърция тръгнаха по нашия път, защото видяха, че законът не отговаря на потребностите на хората.

Според промените в закона, внесени от Панчев, в заведенията ще може да се пуши, ако има обособени помещения с вентилация в тях. В нощните и в игралните заведения с нощен режим ще може да се пуши навсякъде. Пада и забраната за пушене на стадиони, но тя се запазва за работните места, детските и учебните заведения, кината, театрите, читалищата, библиотеките и т.н.

В промените, предлагани от „Атака“, стадионите остават със забранителен режим, а собственици на заведения, които са под 70 кв. м., избират дали там да се пуши или не и го обявяват изрично.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Новини

Прокурорската колегия на ВСС и главния прокурор отличиха Милчо Генжов

Published

on

За проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) поощри Милчо Генжов – административен ръководител, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово, с отличие „личен почетен знак първа степен – златен“ и парична награда в размер на 1000 лв.

Със същото решение прокурор Генжов бе освободен от заеманите длъжности „административен ръководител, окръжен прокурор“ и „прокурор“ при Окръжна прокуратура – Габрово, поради навършване на 65-годишна възраст.

Главният прокурор Иван Гешев награди прокурор Генжов с грамота и „Кортик на Прокуратурата на Република България“ за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения като административен ръководител, както и за цялостен принос в професионалната кариера.

Прокурор Милчо Генжов има над 40 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Продължителният му магистратски стаж е преминал в системата на Прокуратурата, където заема длъжностите „младши прокурор“, „заместник-районен прокурор“ и „районен прокурор“ на Районна прокуратура – Севлиево. От 25.02.2005 г. е назначен на длъжност „заместник на административния ръководител“ при Окръжна прокуратура – Габрово, която изпълнява до 08.06.2009 г. В периода от 09.06.2009 г. до 09.06.2014 г. и от 20.05.2021 г. до 11.08.2022 г. е административен ръководител, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Румен Стоичков представя книгата „Полъх от дълбините“ в Трявна

Published

on

Дългогодишният и познат на поколения наред глас в националния радиоефир на БНР и предаването “Нощен хоризонт” Румен Стоичков пристига в Трявна, за да представи една от последните си издадени книги “Полъх от дълбините”.

Тревненци и гости на града ще могат да се срещнат и да разговарят с журналиста и писател, който е автор на над 2 000 репортажа и интервюта, представящи позабравения, но интригуващ, живот в малките населени места из цяла България.

Седмата книга от колекцията на Стоичков ще бъде представена пред местната общественост на 24 август от 18.00 ч. в зала “Дръзновение” към НЧ “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

Книгата “Полъх от дълбините” е тясно свързана и с плачковския край, тъй като тук има отделен материал за великия на всички времена борец и кечист Дан Колов. В средата на миналия месец бе открит бюст-паметник в негова чест след инициатива на будни граждани. Причината – бащата на “Балканският лъв” е от близкото село Горни Цоневци, а майка му от село Енчовци.

“Там има отделен материал /репортаж, пътепис/ за село Сенник. И в него съм вместил и доста дългия разказ на племенницата на Дан Колов, която разказва спомените си за него”, споделя журналистът Румен Стоичков.

Освен поместения подробен материал за великия българин, книгата на автора ще разкрие пред местната публика още интересни разкази от различни малки, но все така притеглящи към себе си кътчета, на България, чието съхранение се е превърнало в мисия през годините на журналиста и писател Румен Стоичков.

“Какво да очакват ли? Ще ги разходя из непознатата, но богата и пъстра история на България – скрита там, в малките населени места. На практика си имам нещо като мисия – съхранявам паметта на изчезващите села”, допълва още Стоичков. За автора Румен Стоичков е завършил специалностите „Българска филология“ и „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а 30-годишната му професионална кариера като журналист преминава в БНР.

За различните програми и предавания, предимно в „Хоризонт“, е автор на над 2000 интервюта и репортажи, правени предимно в малки населени места, чиято история и съдба винаги го е вълнувала. Защото тя е не само регионална, но е и част от националната памет, както самият той твърди.

В неговия богат текстови и снимков материал ще съзрете творческия гений на българина, умението му да оцелява, мъдростта му, чувството му за хумор, вековната устойчивост и надежди за по-добър живот, колкото и тъжно понякога да звучат. Румен Стоичков е носител на Годишната награда на СБЖ през 2007 г. в раздел „радиожурналистика“ – за репортерско разследване. Печели Наградата на журито от Медийния фестивал в „Албена“ през 2005 година, номинации в челната тройка и грамоти през 2016, 2017 и 2018 година от конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“, „Пазител на традициите 2015“ в категория „Личност“ на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите, Втора награда за репортаж от Източните Родопи – в конкурс на Проект „Новото тракийско злато“ (2012), Националната награда „Златна кана“ на Фондация „Съкровищата на Панагирик“ – за цялостно журналистическо и литературно творчество (2015), победител Направление „За професионална и гражданска етика“, награда „Самуел Франсес“ в категория „Радио“ за 2018 г. на Журналистическия конкурс на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

Румен Стоичков е дългогодишен водещ на предаването „Нощен хоризонт“, за което има към 1300 изяви пред микрофона му. Член е на СБЖ и е автор на книгите „Преди забравата“, „Из стръмнините на България“, „Някъде там“, „Сърце на длан“, „Ожадняла река“, „По билото на миналото“. „Полъх от дълбините“ е неговата седма книга.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Скоростно изкачване към Паметника на свободата и открит урок с проф. Веселин Методиев

Published

on

За 10-та юбилейна година ученици от страната ще участват в надпреварата за скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата. Под мотото „Бъди на Върха“ на 19 август 130 деца на възраст от 5 до 12 клас ще премерят сили в една различна „спортна дисциплина“.

Състезанието е част от проявите за 145 – годишнината от Шипченската епопея и се провежда от 2012 година насам през месец август под патронажа на Президента на Република България.

Точно 281 секунди са необходими, за да изкачиш 890 стъпала към историческото място. Това разбира се е рекорд от последното издание на състезанието, а дали ще бъде подобрен сега – ще стане ясно на 19 август.

Стартът на състезанието е в 10.30 часа от подножието на Паметника на свободата на връх Шипка, а веднага след това ще се състои и церемония по награждаване.

Организаторите на събитието – Областна администрация – Габрово и Регионално управление на образованието, изказват благодарност към всички, които помагат то да се случи – местни фирми и организации, които се включват традиционно като: Елви ООД, МИГ – Мирослав Стойчев, както и осигуряващите награди Сиела Норма, Сенстейт технолоджи, Европейска инициатива за чиста околна среда и Обществената фондация в Габрово.

Веднага след това предстои една интересна среща на участниците и всички гости, които по това време са на връх Шипка, с проф. Веселин Методиев, който ще направи своеобразен открит урок от мястото на историческите събития, водени през горещата 1877 година.

Професионалната му кариера преминава през Нов български университет, Главно управление на архивите към Министерски съвет, 37–ото и 38–ото народно събрание. В периода 1997–1999 г. е бил и вицепремиер и министър на образованието и науката Основните му изследователски интереси са в областта на историята на държавните институции в България. Преподава философия на историята; извори за българската история; история на държавните институции в България; история на модерната българска държава; европейска история През 2019 г. проф. д-р Веселин Методиев е награден с Националната награда „Христо Г. Данов“ в категория „хуманитаристика“.

Всички са добре дошли на 19 август на Върха от 10.30 ч, за да подкрепят усилията на децата и да чуят увлекателния разказ на проф. Веселин Методиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица