Свържи се с нас

Новини

Депутатите гласуваха по съвест, а не по партийна повеля за пушенето

Published

on

parliamentBGДепутатите отхвърлиха на първо четене и двата законопроекта, свързани с либерализирането на пушенето на обществени места. Проектите бяха внесени от ПГ на „Атака“ и от Спас Панчев и група народни представители от левицата, а при гласуването в четвъртък най-единни в позицията си против бяха депутатите от ГЕРБ. Представители на управляващите БСП и ДПС гласуваха по съвест и за двете предложения, като за първото против бяха 13 от левицата и 10 от движението. Против проекта „Панчев“ против бяха 12 депутати от БСП и 9 от ДПС, съобщават от Аргументи БГ. И от двете групи имаше въздържали се.

Гласуването по текстовете, които трябваше да ремонтират Закона за здравето, бе предшествано от непримирим спор между пушачи и непушачи, както и на подкрепящи бизнеса и неподкрепящи. Дебатът по промените, които предвиждат смекчаване на забраната за пушене на обществени места, която бе въведена от лятото на миналата година и според вносителите е донесла тежки загуби на ресторантьорите и хотелиерите, продължи почти 3 часа.

Противниците на отмяната акцентираха на вредата от пушене и че веднъж приета забраната, е лош знак да бъде смекчена. Спорът се водеше не на партиен принцип, а на пушачи срещу непушачи. Здравният министър Таня Андреева, която бе извикана от депутатите в зала и която говори накрая на разискванията, също се обяви срещу либерализацията.

Депутатите от ГЕРБ, които бяха почти всички в зала, с изключение на лидера си Бойко Борисов и някои депутати, които са командировка, се обявиха твърдо срещу промяната в режима. Някои от тях бяха сложили на реверите си лепенки срещу тютюнопушенето.

„Аз съм категорично против промените, защото са ретроградни. Либерализацията на пушенето е като мораториума върху продажбата на земи за чужденци, защото и двете стъпки дискредитират евроатлантическия път на страната. Пушачите са като изнасилвачите и наркоманите“, заяви по време на дебата д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС. По думите му „твърденията, че пушачите са дискриминирани, е съотносимо с твърдението, че изнасилвачите са потискани, защото не могат да вършат деянията си в присъствието на други хора.“

„Първата е формалната причина – предизборни обещания от страна на двете партии и настъпилия зимен период. Втората причина е очевидно сериозното давление на бизнеса с користните си цели върху вносителите на тези законопроекти. Трябва да добавим и егоистичните подбуди на зависими от никотина политици, които искат пълен комфорт на тютюнопушачите, респективно на себе си“, допълни той.

„Правото на тютюнопушене не е право, което да е защитимо от Конституцията. Връщането на тютюнопушенето на обществени места е една отвратителна идея. По тази тема трябва да има приемственост. Тя трябва да е не само между министрите в отделните правителства“, коментира бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя припомни, че има нарочно решение на ВАС по отношение на община Кюстендил при въвеждането на пълната забрана за пушене там. Според решението на съда правото на тютюнопушене не е право, което да е защитено от Конституцията“, коментира още Атанасова.

„Не прекалихме ли с лицемерието с нашата загриженост за здравето на нашия народ?“, попита депутатът от „Атака“ Магдалена Ташева. „Живеем в държава, в която се роди Асоциация на близките на загиналите родилки, родилки, които не са могли да си платят узаконения рушвет „избор на екип”; държава, в която половината хора са без зъби, огледайте се в градския транспорт, защото хората не могат да си позволят зъбните протези. Сега вие сте много загрижени да не пуша? Не е там работата. Вие бързате да се поклоните за кой ли път, да застанете в поза на буква Г на една брюкселска бюрокрация”, коментира Ташева.

„Забраната за пушене е в голямата си част е лицемерие. 6-7 месеца в медиите обсъждаме един проблем, който е много важен за обществото. Въпрос, който касае един от бичовете за нашето здраве. Законът не доведе до намаляване на пушенето. Според справка от Министерството на финансите в последната една година има с повече от 8.5% увеличение на продажбите на бандероли. Продажбите са се увеличили, хората продължават да пушат“, коментира депутатът от левицата Спас Панчев.

По думите му като законодатели „сме длъжни да направим такъв закон, който да се изпълнява. Не е само ангажиментът на изпълнителната власт. Забраната е технологично изостанала“.

Според Панчев в България има един от най-стриктните закони. Над 20 са държавите от ЕС, в които има либерализиран закон. Унгария, Испания, Гърция тръгнаха по нашия път, защото видяха, че законът не отговаря на потребностите на хората.

Според промените в закона, внесени от Панчев, в заведенията ще може да се пуши, ако има обособени помещения с вентилация в тях. В нощните и в игралните заведения с нощен режим ще може да се пуши навсякъде. Пада и забраната за пушене на стадиони, но тя се запазва за работните места, детските и учебните заведения, кината, театрите, читалищата, библиотеките и т.н.

В промените, предлагани от „Атака“, стадионите остават със забранителен режим, а собственици на заведения, които са под 70 кв. м., избират дали там да се пуши или не и го обявяват изрично.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Новини

„ВАИКАР“ е Вашият сигурен и надежден партньор на пътя във всяка ситуация

Published

on

Сигурен и надежден партньор на пътя във всеки момент – това е фирма „ВАКАР“!

Независимо от това дали се нуждаете от спешна пътна помощ или съдействие, временно превозно средство или услуги по изкупуване на стари коли и бусове за скрап, ВАИКАР“ е тук, за да ви предостави пълното спокойствие и увереност, че сте в добри ръце.

Нашият екип от професионалисти не само ще реагира бързо и ефективно на всякакви аварийни ситуации по пътя, но и ви гарантира изключителен професионализъм и отношение към всички вашите пътни предизвикателства.

С нас можете да бъдете сигурни, че вашият проблем ще бъде решен с максимална грижа и внимание към вашите нужди.

Освен това, с нашите коли под наем, винаги може да бъдете уверени, че ще продължите пътуването си с комфорт и сигурност.

И нека не забравяме – ако имате излишни или повредени автомобили, ние ги изкупуваме за скрап с честни цени и бързи процедури.

Доверете се на „ВАКАР“ като вашият надежден и сигурен партньор на пътя. Свържете се с нас днес на телефон:  +359 999 009 008 и се убедете в нашата ангажираност към вашата безопасност и удобство.

Зареди още

Новини

Отлични стартове на габровци в областното по плуване

Published

on

Басейнът на СУ „Васил Левски“ – Севлиево посрещна с широко отворени врати участниците в поредното Областно състезание по плуване. Спортната проява бе организирана и проведена от СК „Викинг 2008 – Севлиево“, със съдействието на Община Севлиево и СУ „Васил Левски“ – Севлиево.

В оспорваните стартове се включиха 63 плувци от Габрово, Севлиево и Трявна, разпределени в 6 възрастови групи. Най-многобройни бяха 7 – 12 годишни деца от групи А, В и С . Състезателната програма включваше дисциплините 25, 50, 100 метра свободен стил.

Състезанието се проведе при добра организация, с публика на 2 части. Габровските състезатели спечелиха медали в различни възрастови групи и дисциплини. В група А при родените през 2018 г състезателите от тези групи стартираха в дисциплината 25 м свободен стил. При най-малките плувкини в група А и след това първото място си поделиха габровката Веселина Александрова и представителката на домакините Александра Николаева.

В група С стартираха плувците, родени 2014 – 2015 г. На 50-метровата дистанция при момчетата убедителна победа постигна Александър Петков от Габрово, следван от севлиевските плувци Калоян Хараланов и Мартин Ганчев.

При момичетата победа и златен медал спечели габровката Мартина Ковачева. Сребърен медал заслужи представителката на Трявна Виктория Петкова, а бронза остана в Севлиево при Зара Ненчева.

В група D, род. 2012 – 2013 г, бе предвидена дисциплината 100 м свободен стил. При момчетата с отлично плуване първите две места бяха разпределени от представителите на домакините. Убедителна победа постигна Благовест Георгиев, а второ място записа Теодор Любомиров. Бронзовото отличие стана притежание на габровеца Ивайло Пенчев.

В същата дисциплина стартираха и плувците от група Е, род. 2010 – 2011 г. При юношите в много оспорвана битка с отличен резултат победи габровецът Момчил Баев, следван от севлиевския плувец Християн Митев и съотборника му Павел Петров.

При девойките с убедителна победа на почетната стълбичка се изкачиха габровките Виктория Иванова, Магдалена Войнова и Анна Христова. На 100 м свободен стил се състезаваха и участниците в група F, род. 1979 – 2009 г.

При мъжете в много оспорвана битка победи представителят на Габрово Александър Кунев, следван от представителя на домакините Иван Пенчев и габровеца Георги Пенчев. При жените златното отличие спечели габровката Теодора Христова.

Към състезанията по плуване има засилен интерес, факт който дава оптимистично настроение за развитието на спорта плуване в Севлиево и област Габрово. Всички участници в състезанието бяха наградени с грамоти, а медалистите и с предметни награди.

Зареди още

Новини

Девет губернатори споделиха спомените си по случай 25 години Областна администрация

Published

on

25 години навърши Областна администрация – Габрово, а на специално тържество по случай годишнината бяха поканени всички бивши губернатори. Отзовалите се на церемонията се представиха с кратки видеа и част от постигнатото от тях и екипите им през мандатите.

Началото е поставено през 1999 г. На 5 януари с Указ на Президента на Република България се създава новото административно деление с настоящите 28 области, сред които и област Габрово.

На 1 февруари 1999 г е назначен първият областен управител на област Габрово – покойният Илиян Обретенов. Заместник областен управител е Пламен Минев. През техния мандат Областната администрация намира своя дом и сформира своя пръв екип. Очертават се и насоките на регионалната политика с първия Областен план за регионално развитие.

Първата жена областен управител е Лиляна Хранова – Петкова . Тя заема два пъти поста с мандати от 2.11.2000 г до 2.08.2001 г и от 10.09.2014 г до 26.11.2014 г, което я прави единственият областен управител, заемал поста в два непоследователни мандата.

Цветан Нанов е човекът, заемал поста на областен управител най- дълго време – от 21.08.2001 г до 30.10.2008 г. В летописите на администрацията той остава като ръководител, който умее да модернизира и да бъде пръв. Доказателство за това са въведените в неговия мандат услуги на едно гише и “Е- област Габрово“. Част от екипа му са заместник областните управители Любомир Трифонов, Красимир Татев и покойният Иван Голчев.

Изнесени приемни в над 60 населени места от областта реализира в мандата си Светлозар Тодоров- областен управител от 3.11.2008 г до 12.8.2009 г Целта му е да изведе институцията отвъд пределите на административния ѝ център, за да е по-близо до гражданите. Тодоров работи в екип с Митхат Алибашев, Николай Григоров, Дария Съчкова, Мюмюне Акай и Виктор Венков.

В периода от 12.08.2009 г до 5.6.2013 г Мариян Костадинов и заместниците му – Пламен Недков и Неделчо Търкаланов – реализират редица инициативи, които доказват своята устойчивост през годините, като несъмнено най-запомнящата се е превръщането на честването на „Шипченската епопея“ в събитие с национално значение и под патронажа на Президента на Република България.

В мандата си Николай Григоров доказва, че да си областен управител означава да се грижиш за множество различни сфери: за гражданите, за природата и инфраструктурата. Той заема поста областен управител от 19.6.2013 г до 10.99.2014 г, а неговият екип са Кенан Ашиков и Ценка Йонкова.

Николай Сираков е запознат с управлението на различни нива- от позицията на кмет, на народен представител, на председател на Общински съвет, на областен управител, на общински съветник. Постът областен управител заема в периода от 26.11.2014 г до 15.02.2017 г, а негови заместници са Добромир Валачев и Иглика Събева.

Само за три месеца Иванка Баева приема две каузи- да каже „Не“ на насилието и да покаже на младежите, че в илюзорния свят на дрогата спасение няма. Тя е областен управител от 15.02.2017 г до 10.5.2017 г, а неин заместник е Ивелина Боевска.

Невена Минева е част от малцината, изкарали 4-годишен мандат- от 10.05.2017 г до 14.04.2021 г. В този период област Габрово домакинства за пръв път Националните дни за учене през целия живот, организират се редица международни форуми. Минева премина и през първите месеци на КОВИД-кризата заедно с екипа си Мария Пенева и Росен Цветков.

От 19.05.2021 г до 17.01.2022 г постът областен управител заема Борислав Бончев, а негови заместници са Стилияна Тинчева и Кристина Сидорова. Бончев е човек на реда по призвание – голяма част от професионалния му път преминава в структурата на ОДМВР, а в управлението си успява да съхрани реда в областта във време, в което пандемията среща началото на политическата криза в страната.

Майсторски опит в управлението на кризи доказва и Ралица Манолова – областен управител от 17.01.2022 г до 4.08.2022 г. Изпращайки пандемията, тя и заместникът ѝ Ивелин Стоянов посрещат бежанската криза и големите наводнения в Трявна.

Кристина Сидорова е областен управител от 4.08.2022 г до 28.07.2023 г, а неин заместник е Андрей Николов. За по-малко от година тя реализира редица успешни инициативи. Тя започва първата регионална кампания с фокус върху демографията и си поставя за мисия да завръща младите хора в област Габрово. В същия период Областна администрация получава и Отличителния знак за равнопоставеност.

„Заедно пишем историята на област Габрово“. Това послание за приемственост и споделена отговорност оправи настоящият областен управител Мария Башева. Над 15 от бившите заместник областни управители, екипа на администрацията, представители на местната власт и ръководители на териториални структури и културни институции присъстваха още на събитието.

Мария Башева- Венкова приветства гостите с думите: „Радвам се, че се събрахме в този широк формат, за да отбележим 25 години от създаването на Областна администрация- Габрово и да почетем пътя, който изминахме заедно. Път, по който всеки остави своята следа. Благодаря Ви, че сте тук, за да споделим празника, да се видим, да си припомним усилията и постиженията, които направихме като един обединен екип, а също и интересни истории от тези 25 години. И като казвам обединен екип, имам предвид освен областните, заместник областните управители, екипа на администрацията, също и кметове, заместник-кметове, председатели на Общински съвети и ръководители териториални структури, с които активно работим и си взаимодействаме по различни теми, инициативи, съвети, комисии, щабове и които са нашите най-добри партньори. Затова и на масите пред Вас ще откриете посланието:“Заедно пишем историята на област Габрово.“ А за да я продължим, първо трябва да си я припомним. Днес поканих всички предходни областни управители, заместник областни управители, временно изпълняващите длъжността областен управител, които са заемали поста по няколко дни, но са част от историята на Администрацията и на областта със своите управленски подходи, идеи, истории, постижения и приключения. Настоящето си управление споделям с двама заместник областни управители, Даниела Маринова и Иван Любомиров, както и с целия екип на администрацията – отговорен, задружен, компетентен. Докато подготвяхме това честване се запознах с един габровец с много интересно хоби. Той е родоначалникът на пиара в нашата област, а от 25 години колекционира снимки, подписи и послания от всички областни и заместник областни управители. Той е Валентин Врачев, професионалист, достигнал достолепна възраст, но продължил да събира късчета от историята на нашата област“, заяви Мария Башева.

Тя благодари на всички нейни предшественици и бивши заместник областни управители, които споделиха спомени, истории, случки факти. Те получиха и грамоти за приноса им за развитието на област Габрово и на Областна администрация.

„Благодаря за историята, която заедно припомнихме и продължаваме да създаваме“, каза още Мария Башева- Венкова, като прикани присъстващите заедно да възобновят една традиция, прекъсната преди 16 години, като оставят своето послание в книгата на област Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица