Свържи се с нас

Икономика

Държавата подкрепя създаването на хипермаркет само с български стоки

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обеща на производители на български стоки държавна подкрепа за изграждането на хипермаркет, в който ще се предлагат само техни продукти. Това стана по време на среща със сдружението „Произведено в България – съюз на малкия и средния бизнес“, на която бе подписано и споразумение за по-голяма държавна подкрепа на българските малки и средни компании за износ в чужбина, съобщават от Аргументи БГ.

Министърът успокои, че въвежданата от догодина за слънчевите и вятърните централи такса от 20% върху приходите им в същото време ще намали корпоративния им данък.

Идеята за хипермаркет, в който да се продават само български стоки, е на сдружението. От думите на министъра не стана ясно какво точно ще е държавната подкрепа за това начинание, нито къде ще е планираният магазин и кога ще започне да се изгражда.

Обединяваме действията си, за да защитим българското производство и да осигурим условия за реализацията на произведените в страната стоки и услуги, каза министърът и обясни, че това са фирмите, които създават работни места, изплащат работни заплати и са коректни към служителите си.

За нас това е важно, това не противоречи на европейската практика, а българските производители трябва да бъдат подкрепени, посочи Стойнев.

Председателят на „Произведено в България“ Лукан Луканов допълни, че всяка държава подкрепя малкия и среден бизнес дори с възможностите на евроинициативата „Действия за малкия бизнес“ (Small Business Act), а и нито една страна не може да бъде упрекната, че подкрепя кооперативното движение. По думите му, по Small Business Act е разрешена държавна помощ до 200 000 евро на предприятие за три години и няма проблеми да се предоставят държавни гаранции до 1.5 млн. лв. за 3 години.

„Тъй като българските производители, които са в отделни региони, не могат да отговорят с количество, голяма част от търговските вериги поеха ангажимент до Нова година да има конкретни щандове за регионални производители – за тези, които не могат да отговорят с конкретно количество”, посочи още Стойнев. Той обаче подчерта, че е важно производителят да има необходимите сертификати за качество на стоката му.

Относно приетата изненадващо като част от преходните разпоредби на проектозакона за бюджет 2014 г. и без съгласуване с бизнеса такса от 20 процента върху приходите на слънчевите и вятърните централи от догодина, Стойнев коментира, че на този етап няма нещо, което да притеснява производителите. Тези двадесет процента такса върху произведената от тях енергия ще се вписва и като техен разход и ще намали и техния корпоративен данък, обясни министърът.

Не виждам нещо толкова скандално в това предложение, допълни министърът. Подобна практика има в Испания и Гърция, а отделните държави-членки на ЕС започват да преосмислят своята политика относно възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), коментира министърът на икономиката и енергетиката.

Той допълни, че подкрепя политиката за произвеждане на електроенергия от ВЕИ, но това трябва да е в рамките на разумното, защото електроенергията, произведена от тях, е доста висока, а държавата трябва да я изкупува на сто процента и това се отразява в крайната цена на домакинствата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Голям интерес в Габрово към програмата за енергийно обновяване

Published

on

При много голям интерес премина срещата в Ритуалната зала на Община Габрово, организирана от Европа директно Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Община Габрово, на която бяха представени предстоящите процедури от Плана за възстановяване и устойчивост на България /НПВУ/, предназначени за бизнеса и гражданите.

Участниците се запознаха с възможностите, които предоставя Планът, с предстоящите програми за бизнеса по НПВУ и финансови инструменти, които се подготвят за бизнеса, както и с предстоящите процедури за финансиране обновяването на бизнес и публични сгради, за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд и др.

Срещата беше открита от кмета на Габрово, а Марина Кирова от Представителството на ЕК в България представи какво предвижда Планът за целия период. Процедурите за бизнеса бяха представени от Калин Маринов, зам. – директор на ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“, Министерство на иновациите и растежа“.

Татяна Ангелчева от МРРБ разказа какви са възможностите за финансиране обновяването на бизнес и публични сгради, а Милена Хубенова и Румен Джаров от отдел „Контрол и мониторинг“ в дирекция “Жилищна политика” на МРРБ представиха процедурата за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I”.

Съвсем естествено, обновяването на жилищните сгради предизвика най-голям интерес. Почти час експертите отговаряха на множеството въпроси, които идваха от цялата страна.

След общата част дискусията продължи във всеки център поотделно съгласно местните приоритети на региона. В Габрово темата беше отново обновяването на жилищния фонд.

Тодор Попов – Директор на Дирекция „Административно, правно и информационно обслужване“ в Община Габрово представи детайли от процедурата и отговори на конкретни въпроси, свързани с подготовката на документите за участие в процедурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Започва „УНИТЕХ 2022“, спомагаща „Иновативния Хълм на Габрово“

Published

on

В Техническия университет – Габрово днес, 18 ноември, започва двадесет и втората ежегодна международната научна конференция „УНИТЕХ 2022“. Официалното откриване е насрочено за 10.00 часа в конферентната зала на университетската библиотека.

В „УНИТЕХ 2022“ ще вземат участие повече от сто учени от университети, научни организации и представители на бизнеса от страната и чужбина. Заявените за участие в научния форум доклади са 155, в 18 тематични секции.

Предвидени са поредица от събития, свързани с изпълнението на проекти по ос 1 на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. В технологичния парк на университета ще се проведе семинар, с акцент партньорството между наука и бизнеса. В Конферентната зала на университетската библиотека от 16:00 часа ще започне информационен ден, свързан с eко и енергоспестяващи системи и технологии“, финансиран от Оперативна програма „Наука и обра- зование за интелигентен растеж.

Всички мероприятия, включени в конференцията „УНИТЕХ 2022“, ще спомогнат за обособяването на „Иновативния Хълм на Габрово“ – ключово място за обучение, научни изследвания, предприемачество, трансфер на знания и технологии, инкубатор на идеи и фирми, споделено пространство за студенти, докторанти, ученици, преподаватели, учени, представители на бизнеса, НПО, местната и държавната власт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица