Свържи се с нас

Новини

Стойнев: Политическият егоизъм и бюрокрацията имат дял във водната криза в Севлиевско

Published

on

Държавата трябва да каже защо се бави въвеждането в експлоатация на яз. „Студен кладенец“ в с. Добромирка. На техническо ниво язовирът е готов за експлоатация, всички ремонтни дейности са приключили. Забавянето идва от чисто административни процедури, за които е отговорно МРРБ. Това каза водачът на листата на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

Според него яз. „Студен кладенец“ е конкретен пример как добрите модели за държавна подкрепа стават жертва на политическата нестабилност и бюрократични тежести.

От 2018 г. язовирът е предаден на държавата. Тогава Общински съвет в Севлиево взема решение за безвъзмездно прехвърляне на държавата на правото на собственост именно защото общината няма средства и възможности да ремонтира и поддържа съоръжението, което е в предкритично състояние в изправност. Това припомни Драгомир Стойнев „Ремонтът е приключил, но бюрократичното забавяне „отгоре“ явно не е приключило.“, коментира той.

Стойнев обяви, че е бил сезиран за проблема от общинския съветник от „Будно Габрово“ Пепа Сомлева. Парите за ремонта на яз. „Студен кладенец“ са изхарчени, съоръжението не работи заради неуредици в МРРБ, въпреки че пускането му ще освободи воден капацитет – това са фактите. Язовирът е само брънка от целия проблем с безводието в региона, смята Стойнев.

„Който ѝ да обещае да реши проблемът с безводието в Севлиевско и Габровско, ще прекали“, смята Стойнев.

Стойнев смята, че реалността изисква взаимодействие между Областна управа, общините в Габровско, ВиК-асоциацията, която по документи трябва да е активен субект, ВиК дружеството в Габрово и общинския оператор в Севлиево, МРРБ, Министерство на икономиката.

„Само взаимодействието между всички изброени може да даде работещи решения. Тук аз виждам и ролята на представителите на региона в Парламента, трябва да имаме обща посока и чрез политическите си правомощия да накараме тази системата да се задвижи. До сега това не е правено. В този смисъл мога да кажа, че политическия егоизъм наистина води до суша“, допълни Стойнев.

Той смята, че е много важно взаимодействието между представителите на Габрово в Народното събрани и общинските съветници. „Това е механизъм бързо да се изчистват застоели проблеми, които на някой в голямата политика може и да му изглеждат малки, но за хората по места не е така. Зависи от аршина, а аршинът на БСП е този на хората“, каза още Стойнев.

Според него представителите на БСП в местното самоуправление имат потенциал, който ще бъде използван по-ефективно.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на КП „БСП за България“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „БСП за България“ е под номер 1 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица