Свържи се с нас

Новини

Работи ли системата в България?

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Гражданско движение „ДНЕС – Общество срещу произвола” депозира жалба в Административен съд – Габрово (АС), в която оспори текста на чл.15 ал.1, т.1 от Наредба за определяне и администриране на местните данъци и такси, цени на услуги и права на територията на община Габрово, приета с Решение №254/2008 година на Общински съвет – Габрово.

В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност на оспорения текст от Наредбата, поради противоречието му със законов текст – чл.67 от ЗМДТ. При изготвянето й е нарушена процедурата, очертана в ЗНА. При приемането й е игнорирана волята на гражданите на Габрово и е нарушен принципа на ЗМДТ за реципрочност между цената на предлаганата услуга и реално извършената работа.

Обсъждайки становищата, доводите и доказателствата, представени от страните по делото и преценявайки ги поотделно и в тяхната съвкупност АС – Габрово постанови своя съдебен акт , с което отмени разпоредбата на чл.15 ал.1,т.1 от Наредбата като неправилна и незаконосъобразна.

Общински съвет – Габрово обжалва това решение пред Върховен административен съд – София. Касационната инстанция остави в сила решението на АС-Габрово със свое Решение. Следователно чл.15 ал.1,т.1 от Наредбата е отменен, като незаконосъобразен.

Такова е категоричното мнение на гражданските сдружения на територията на общината и на част от бизнеса. То намира потвърждение в постановения съдебен акт на Върховен Административен Съд, чието решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

Отговорът на Председателя на Общинския съвет – Габрово стои на страниците на габровски всеки под заглавие: „Исканията за по-справедлива такса смет не могат да се изпълнят“.

ГД”ДНЕС” питат председателя на местния парламент Николай Сираков ще бъде ли изпълнено решението на върховната касационна инстанция или не? Ще се съобрази ли Общинския съвет – Габрово с това съдебно решение от най-висок ранг, с оглед императива на чл.297 ГПК?

ГД ”ДНЕС” пита още г-н Сираков, като участници във временната работна група, участвала в обсъждане методиката за изчисляване и събиране на такса битови отпадъци и представители на гражданското общество в града ни нямат ли право да бъдат запознати с Доклада, отразяващ резултатите от работата на временната комисия, определена с Решение на Общински съвет – Габрово?

„Кажете ни г-н Сираков как работи системата в България, за да се окаже едно законосъобразно искане на гражданите невъзможно за изпълнение? Вярваме, че ефективният диалог и взаимодействие между нас ще направят и нерешимите проблеми разрешими“, заявяват от ГД „ДНЕС“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

РЗОК Габрово обяви временен телефонен номер

Published

on

Поради технически проблем, в момента не е възможно да се осъществява телефонна връзка с РЗОК – Габрово посредством официално обявените телефонни номера.

Работи се по отстраняване на проблема, но тъй като е сериозен и е свързан с изчакване за доставка на компоненти, РЗОК Габрово обявява телефонен номер 066 805 650 за връзка.

Гражданите, които имат нужда да се обадят в РЗОК Габрово, могат да ползват този телефонен номер до отстраняване на техническия проблем.

Въпроси, които не са с неотложен характер могат да се поставят и на електронна поща – gabrovo@nhif.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол

Published

on

Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол, в чест на 60-годишнината на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново. Междуучилищното състезание се проведе вчера, 5 октомври, в дряновската спортна зала.

В надпреварата участваха четири професионални гимназии, като освен шампионите и домакините, играха и отборите на ПГ „Марин Попов“ – Севлиево и Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ – Горна Оряховица.

„Василиадевци“ бяха безапелационни, надигравайки своите опоненти, без дори да загубят гейм в трите мача.

Участието в турнира бе част от дейностите на спортен клуб по волейбол на ПТГ „Д-р Никола Василиади“, създаден по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, с треньор Иван Башев. Училищната общност пожелава на момчетата още много успехи и победи на спортната площадка.

За отбелязване на 127 – годишнината на гимназията, ПТГ „Д-р Н. Василиади“ ще организира междуучилищни турнири с всички спортни клубове по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

Финалните срещи ще се проведат в спортна зала „Орловец“ на 16 декември, в навечерието на празника на училището и ще бъдат достоен завършек на отбелязването на 200- годишнината от рождението на патрона д-р Никола Василиади.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разширяват „синята зона“ в центъра на Габрово

Published

on

Община Габрово информира, че от 7 ноември се въвежда Зона за платено паркиране на ул. „Кирил и Методий“, заедно с прилежащия паркинг – от пресечката с ул. „Райчо Каролев“ до пресечката с ул. „Лазар Донков“.

С решение на Общински съвет – Габрово, №211 от 30.09.2021 г., бяха разширени зоните за платено паркиране с един район – Район 9. В неговия обхват попада улица „Кирил и Методий“ и прилежащия й паркинг.

Във връзка с приключване на ремонтните дейности по улицата, предстои въвеждането на платено паркиране по нея.

До 7 ноември тече гратисният период и санкции на ул. „Кирил и Методий“ и прилежащия ѝ паркинг няма да бъдат налагани.

Информация за видовете абонамент и начина на подаване на заявления може да намерите на електронната страница на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица