Свържи се с нас

Новини

Пътищата – проходими при зимни условия. Три села все още без ток

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка е почистена и обработена. Няма наложени ограничения и допълнителни изисквания, но продължава забраната за движение на МПС с обща маса над 10 тона. Температурата на въздуха там е минус 6°С. Височината на снежната покривка е 55 см.

Пътят за Узана е заснежен. Пътният участък е почистен с техника на ОПУ . Височината на снежната покривка е 55 см. Температурата на въздуха е минус 4°С. Пътните настилки в участъците Габрово – Трявна, Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново са мокри, обработени и проходими при зимни условия.

Вътрешноградската пътна мрежа, както и общинската се почиства с цялата налична техника – общо 34 машини, информират от Община Габрово.

Несъобразената скорост и износени гуми не съответстващи на МТО условия са причина за блокиране на много автомобили и навлизане в аварийни ситуации. В тази връзка отново се обръщаме към водачите на МПС да се съобразяват с усложнените зимни условия и да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Учениците, подлежащи на задължително обучение през учебната 2013/ 2014 година, живеещи в населени места, в които няма училища, са превозени до ОУ „Хр. Ботев“, СОУ „Р. Каролев” и СОУ „Отец Паисий”и водят нормален учебен процес.

От „Енерго – Про“ съобщават, че благодарение на положените усилия до късно вечерта на 27.11. е възобновено подаването на ток в 20 населени места и са локализирани последните три участъка с повреди по мрежата. Към този час без ток са селата Фърговци, Генчевци, част от село Стоевци и връх Столетов. Авариите днес ще бъдат отстранени.

Общински пътнически транспорт покрива вътрешните градски и междуградски линии. „Топлофикация“ – Габрово , „Хлебозавод“ – Габрово и „ВиК“ – Габрово изпълняват нормално своите задължения.

Времето в община Габрово е облачно, без валежи. Височината на снежната покривка е 41 см. Духа слаб северозападен вятър със скорост 1 м./сек. Температурата на въздуха измерена в централна градска част от общинската МТО станция е минус 0,8°С . Влажността на въздуха е  94 %.

Прогнозата за днес е, че валежите ще спрат. Облачността ще се разкъсва и намалява, в следобедните часове  до слънчево.  Ще духа слаб до умерен, западен вятър. Очакваната максимална температура днес около 3° – 4°С. Над планината облачността също ще намалее до слънчево. Ще духа запад-северозападен вятър, който през деня ще се усилва. Максимална температура на 1200 метра  – 0°, на 2000 метра – минус 5°.

При възникване на кризисна ситуация, можете да потърсите помощ на тел.112 и телефоните 803 328 и 818 375.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица