Свържи се с нас

Икономика

Идеята за хипермаркетите била само “подхвърлена”

Published

on

магазинИдеята супермаркетите да не работят събота и неделя бе само подхвърлена. Ние не сме имали подобно намерение, заяви пред БНТ депутатът от левицата Спас Панчев, цитиран от Аргументи БГ. Той обясни, че в проекта за закон от БСП нямат намерение да вкарваме такъв текст.

“Аз съм изненадан, че от контекста на интервюто, което дадох онзи ден за вестник „Стандарт” е извадено на преден план точно това. Между другото споменах, че наистина в другите държави, обикновено големите търговски вериги се намират в покрайнините. Това дава възможност в центъра малките квартални магазини да имат бизнес, да продължат да работят. В България се случи нещо по-различно. Обикновено центърът на по-големите градове е натрупан от търговски вериги. В моя квартал, в съседство до нас има 4 такива, което естествено влияе на малкия бизнес в квартала и аз го споменах между другото, че може би това беше грешка, че ние не продължихме утвърдена практика. И се оказа, че всъщност това е интересно за журналистите и най-вече за хората. Ние искаме само да защитим българския потребител”, подчерта той и допълни, че в големите държави хипермаркетите са извън градовете за разлика от България.

Той обаче смята, че местенето е “нормално да се обсъди на есен”.

“След като започна да се говори е нормално да се обсъди, иначе хората ще кажат: “Вижте сега, те отказват да обсъдим този въпрос”. Ще го кажат хилядите, които вчера бяха радостни, че има такава идея, защото имаше и такива. Но аз казвам, че ние не се връщаме назад. Ние не искаме да изменяме мястото на търговските вериги, казвам че ние допуснахме грешка. По този начин ние повлияхме на бизнеса на по-малките търговци. Беше грешка да вкарваме големите магазини в централните части на градовете, но сега няма да ги местим в покрайнините на градовете”, обобщи Панчев.

По думите му основното важно нещо е отношението български производител – големи вериги. “Искаме българският производител да има достъп до големите търговски вериги”, посочи Панчев.

От своя страна Йордан Матеев, председател на Сдружението за модерна търговия посочи, че изтеклото в медиите предложение хипермаркетите да бъдат преместени в покрайнините на града означава хората, които са в центъра, да пазаруват на по-високи цени.

“Нека не забравяме, че българинът е най-бедният в целия Европейски съюз. Ще пострадат най-бедните – предупреди той. – Не в хипермаркетите са проблемът. Самите производители ще пострадат, защото в малките магазини няма голяма възможност да бъдат изложени техните стоки. Ще пострада и бюджетът”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица