Свържи се с нас

Новини

Петър Витанов и Крум Зарков дискутираха с габровските социалисти

Published

on

Председателят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов и народният представител от БСП Крум Зарков дискутираха с габровските социалисти. Двамата откликнаха на поканата на местния дискусионен клуб „Никола Данчев“ и обсъдиха важни въпроси, вълнуващи членовете и симпатизантите на левицата в Габрово.

Преди участието си във форума Петър Витанов и Крум Зарков дадоха кратка пресконференция за журналисти, на която коментираха различни актуални теми, свързани с политическия живот на страната, кризите на национално и международно ниво, както и предстоящите действия на ръководството на БСП около третия мандат.

„Тези срещи, които ние с Петър Витанов вече година и нещо провеждаме в страната с членове и симпатизанти на БСП, както сега и в Габрово, нямат организационен характер. При всички тях се констатира едно нещо, а именно, че има достатъчно брой хора и като качество, и като количество, които са готови да работят за силна лява партия на България. И тази партия да се казва БСП. Тези хора трябва да бъдат чути. Те не са изчезнали! Въпросът е защо престанаха да гласуват за левите идеи. Отговорът се крие в това, че не намират за адекватни организацията, политиката и личностите, които сега защитават цветовете на нашата партия“, каза Крум Зарков.

Председателят председател на Делегацията на българските социалисти в ЕП е на мнение, че с настоящия мандат, връчен от президента Румен Радев на БСП, не може да се излъчи работещо правителство, а страната ни се намира в условията на политическа криза. Според него колкото повече се бави връщането на кризисния трети мандат се повдигат конституционни въпроси.

Конституцията оставя на третия мандат известен луфт, именно защото по дефиниция той е кризисен, поясни Крум Зарков. Той повдигна въпроса дали в сегашната ситуация има шанс да се състави правителство или не. „Ако има – мандатът може да бъде задържан още ден или два. Ако няма шанс – всяко задържане излиза от идеята за разумен срок“, коментира народният представител, който припомни още, че мандат се връчва с ясната цел да бъде излъчен министър – председател на България, а не за да бъде извършвано нещо друго. Отговор на тези въпроси ще даде ръководството на БСП, което събира във вторник, 26 юли, членовете на националния съвет на левицата, съобщи още Зарков.

Депутатът каза, че според Конституцията получателят на третия мандат не може да го задържи в опита си да сформира правителство повече от 2 месеца. „Не гледам с добро око на непрекъснатите избори, но още по-малко ми харесва шикалкавенето и криенето пред реалностите. А реалността е, че очевидно този парламент трудно ще продължи да функционира. Трябва да се изправим пред ситуацията такава каквато е и да търсим решения“, каза още Крум Зарков.

По отношение на готова ли е БСП за избори на есен, той коментира, че още преди месец, когато Слави Трифонов изтегли своите министри, народният представител заговорил за предстоящ вот пред членовете на Националния съвет на левицата, коментирайки пред партийния актив, че се задават предсрочни избори и работата за тях трябва да започне. „Струва ми се обаче, че партията ни не е в най-добрата си кондиция“, сподели още народният представител. По думите му други партии вече са започнали да се подготвят за парламентарен вот, като изрази надежда, че ръководството на социалистите ще навакса забавянето, ако има такова.

Според Петър Витанов при явяване сега на избори пред БСП има два пътя. Единият е да се продължава, както досега: с каскадата от три последователни и отрицателни резултати, с едни и същи лица, губещи позиции. А другият е чрез нови лица и нова визия, съобразени с предизвикателствата, пред които е изправена държавата: инфлация, икономика, неравенствата, бедността, демографската криза.

Крум Зарков изрази позиция, че е нужна дълбока реформа в БСП, която минава през идейно, организационно и персонално ниво. Левицата според него трябва да стане прогресивна партия, а не затворена сама в себе си. Партия, която привлича, а не да отблъсква. Да създаде организация, адекватна на времето, в което живеем.

„Виждаме в цялата страна дискусионни клубове, като този в Габрово, в който социалисти и привърженици на лявата идея търсят път напред, защото предстоят тежки времена, с проблеми и кризи за решаване, но нека си дадем сметка как да подходим. Единият начин е това, което чуваме последните месеци. Едно непрекъснато мрънкане и оплакване колко ще е страшно. И вторият – да се мобилизираме и намерим път вътре в БСП, заедно с външните си партньори, заедно и единни, да решим проблемите пред страната“, посочи Зарков и допълни: „Нека не се заблуждаваме. Тези кризи, които застигат България, не налитат една супер добре уредена страна, в която преди тях всичко е било наред. Тези проблеми „играят върху вече оголени нерви“ на една система и могат да бъдат използвани като трамплин, за да отскочим от дъното, на което дълго време се бяхме закотвили.“

По повод медиите публикации у нас, свързани с излъченото онлайн заседание на Демократична България, след което Слави Трифонов изтегли своите представители от водените преговори с левицата за съставяне на парламентарно мнозинство, народният представител сподели, че не вижда нищо скандално във видеото.

„Четири идеологически различни партии се събраха да работят заедно, за да не допуснат други партии, визирам ГЕРБ и ДПС, във властта. Тези четири партии се скараха и повече не могат да се съберат. Оттук нататък, вече месец и половина, всичко прилича малко на „Черен петък“ и у кого ще остане последната карта, който ще е виновен“, отбеляза Крум Зарков.

Той призова политическите играчи да си дадат сметка, че тази „игра“ може да е интересна за политолозите, но не и за гражданите, на които им е писнало от избори и искат правителство, което да управлява.

Петър Витанов добави, че за него записът е огорчаващ, тъй като ясно се вижда отношението към действията на БСП, носещо от своя страна още негативи и щети за социалистите.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица