Свържи се с нас

Новини

Петър Витанов и Крум Зарков дискутираха с габровските социалисти

Published

on

Председателят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов и народният представител от БСП Крум Зарков дискутираха с габровските социалисти. Двамата откликнаха на поканата на местния дискусионен клуб „Никола Данчев“ и обсъдиха важни въпроси, вълнуващи членовете и симпатизантите на левицата в Габрово.

Преди участието си във форума Петър Витанов и Крум Зарков дадоха кратка пресконференция за журналисти, на която коментираха различни актуални теми, свързани с политическия живот на страната, кризите на национално и международно ниво, както и предстоящите действия на ръководството на БСП около третия мандат.

„Тези срещи, които ние с Петър Витанов вече година и нещо провеждаме в страната с членове и симпатизанти на БСП, както сега и в Габрово, нямат организационен характер. При всички тях се констатира едно нещо, а именно, че има достатъчно брой хора и като качество, и като количество, които са готови да работят за силна лява партия на България. И тази партия да се казва БСП. Тези хора трябва да бъдат чути. Те не са изчезнали! Въпросът е защо престанаха да гласуват за левите идеи. Отговорът се крие в това, че не намират за адекватни организацията, политиката и личностите, които сега защитават цветовете на нашата партия“, каза Крум Зарков.

Председателят председател на Делегацията на българските социалисти в ЕП е на мнение, че с настоящия мандат, връчен от президента Румен Радев на БСП, не може да се излъчи работещо правителство, а страната ни се намира в условията на политическа криза. Според него колкото повече се бави връщането на кризисния трети мандат се повдигат конституционни въпроси.

Конституцията оставя на третия мандат известен луфт, именно защото по дефиниция той е кризисен, поясни Крум Зарков. Той повдигна въпроса дали в сегашната ситуация има шанс да се състави правителство или не. „Ако има – мандатът може да бъде задържан още ден или два. Ако няма шанс – всяко задържане излиза от идеята за разумен срок“, коментира народният представител, който припомни още, че мандат се връчва с ясната цел да бъде излъчен министър – председател на България, а не за да бъде извършвано нещо друго. Отговор на тези въпроси ще даде ръководството на БСП, което събира във вторник, 26 юли, членовете на националния съвет на левицата, съобщи още Зарков.

Депутатът каза, че според Конституцията получателят на третия мандат не може да го задържи в опита си да сформира правителство повече от 2 месеца. „Не гледам с добро око на непрекъснатите избори, но още по-малко ми харесва шикалкавенето и криенето пред реалностите. А реалността е, че очевидно този парламент трудно ще продължи да функционира. Трябва да се изправим пред ситуацията такава каквато е и да търсим решения“, каза още Крум Зарков.

По отношение на готова ли е БСП за избори на есен, той коментира, че още преди месец, когато Слави Трифонов изтегли своите министри, народният представител заговорил за предстоящ вот пред членовете на Националния съвет на левицата, коментирайки пред партийния актив, че се задават предсрочни избори и работата за тях трябва да започне. „Струва ми се обаче, че партията ни не е в най-добрата си кондиция“, сподели още народният представител. По думите му други партии вече са започнали да се подготвят за парламентарен вот, като изрази надежда, че ръководството на социалистите ще навакса забавянето, ако има такова.

Според Петър Витанов при явяване сега на избори пред БСП има два пътя. Единият е да се продължава, както досега: с каскадата от три последователни и отрицателни резултати, с едни и същи лица, губещи позиции. А другият е чрез нови лица и нова визия, съобразени с предизвикателствата, пред които е изправена държавата: инфлация, икономика, неравенствата, бедността, демографската криза.

Крум Зарков изрази позиция, че е нужна дълбока реформа в БСП, която минава през идейно, организационно и персонално ниво. Левицата според него трябва да стане прогресивна партия, а не затворена сама в себе си. Партия, която привлича, а не да отблъсква. Да създаде организация, адекватна на времето, в което живеем.

„Виждаме в цялата страна дискусионни клубове, като този в Габрово, в който социалисти и привърженици на лявата идея търсят път напред, защото предстоят тежки времена, с проблеми и кризи за решаване, но нека си дадем сметка как да подходим. Единият начин е това, което чуваме последните месеци. Едно непрекъснато мрънкане и оплакване колко ще е страшно. И вторият – да се мобилизираме и намерим път вътре в БСП, заедно с външните си партньори, заедно и единни, да решим проблемите пред страната“, посочи Зарков и допълни: „Нека не се заблуждаваме. Тези кризи, които застигат България, не налитат една супер добре уредена страна, в която преди тях всичко е било наред. Тези проблеми „играят върху вече оголени нерви“ на една система и могат да бъдат използвани като трамплин, за да отскочим от дъното, на което дълго време се бяхме закотвили.“

По повод медиите публикации у нас, свързани с излъченото онлайн заседание на Демократична България, след което Слави Трифонов изтегли своите представители от водените преговори с левицата за съставяне на парламентарно мнозинство, народният представител сподели, че не вижда нищо скандално във видеото.

„Четири идеологически различни партии се събраха да работят заедно, за да не допуснат други партии, визирам ГЕРБ и ДПС, във властта. Тези четири партии се скараха и повече не могат да се съберат. Оттук нататък, вече месец и половина, всичко прилича малко на „Черен петък“ и у кого ще остане последната карта, който ще е виновен“, отбеляза Крум Зарков.

Той призова политическите играчи да си дадат сметка, че тази „игра“ може да е интересна за политолозите, но не и за гражданите, на които им е писнало от избори и искат правителство, което да управлява.

Петър Витанов добави, че за него записът е огорчаващ, тъй като ясно се вижда отношението към действията на БСП, носещо от своя страна още негативи и щети за социалистите.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Любопитно

Занималня за вашето дете SmartyЛЯТО 2024!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТОСвържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Новини

Оскверниха паметника на Рачо Ковача в центъра на Габрово

Published

on

*Снимки: Радослав Първанов Фотография.

Паметникът на основателя на Габрово, който се намира в корито на река „Янтра“ в центъра на областния град, е осквернен от неизвестни към този момент лица. За извършеното посегателство информира Радослав Първанов, кореспондент на БТА.

Върху главата на паметника на Рачо Ковача има поставени бетонни парчета, подредени едно върху друго, а под тях се показва метална лъжица. Освен това в дясното ухо на статуята се вижда натъпкана угарка от цигара, а главата на бронзовата композиция е залята с неизвестна течност.

Пред БТА от Община Габрово заявиха, че осъждат категорично този вандалски акт спрямо един от символите на града, а предметите, поставени върху главата на фигурата на Рачо Ковача ще бъдат премахнати. От Областната дирекция на МВР – Габрово също посочват, че са информирани за деянието и тече проверка.

Паметникът на Рачо Ковача е уникален за България, тъй като е единственият паметник, построен в река. Той е издигнат върху скалата „Грамадата“ срещу моста „Игото“.

Рачо Ковача е основателят на Габрово, като според легендата от габъровото дърво над неговата работилница произлиза името на града.

Рачо Ковача, по произход от Боженци, се премества в Габрово, където първоначално подковава конете на керванджиите и ремонтира каруците им. С времето създава семейство и по неговия пример се преселват и други.

Паметникът на Рачо Ковача, изработен от бронз от скулптора Любомир Далчев, изобразява здрав мъж, държащ в едната си ръка ковашки чук, а в другата клещи, хванали парче метал върху наковалня.

По случай Деня на Габрово, паметникът бива преобличан в традиционна българска носия.

Габровци, прословути с Габровския карнавал на хумора, шеговито твърдят, че статуята на Рачо Ковача е поставена върху канара в река Янтра, за да се пести жилищна площ и за да не се харчат пари за цветя на паметника.

Зареди още

Новини

Градското по плуване в ПМГ – Габрово се превърна в незабравим празник

Published

on

На закрития плувен басейн на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово се проведе градско състезание по плуване, обединяващо състезатели от всички възрастови групи. Спортното съоръжение посрещна публиката и 45 участници, които заявиха желание да се състезават в различните дисциплини.

Мероприятието бе организирано и финансирано от КПППС „Синкевица“ – Габрово и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Откриването на състезанието беше извършено от представителя на ръководството на спортния клуб, г-н Теодор Марков.

Спортният празник премина при отлична организация, като състезателите бяха разпределени по пол и възраст в пет групи. За много от младите плувци това бе първото им състезание, което направи събитието още по-запомнящо се.

В група А (родени 2016 г. и след това) на 25 м свободен стил, при момичетата златният медал спечели Веселина Александрова, а сребърният София Недялкова. При момчетата, Самуил Петров се класира на първо място, следван от Калоян Донев и Михаил Андреев.

Група В (родени 2014 – 2015 г.) също се състезаваха на 25 м свободен стил. При момичетата, Мартина Ковачева спечели златото, Виктория Петкова среброто, а София Борисова бронза. При момчетата, златният медал бе спечелен от Александър Петков, сребърния от Кенет Петров и бронзовия от Самуил Чолаков.

На 50 м свободен стил се състезаваха участниците от група С (родени 2012 – 2013 г.). При момчетата победител стана Ивайло Пенчев, следван от Борис Джонжоров и Симеон Иванов. При момичетата, Тея Илиева завоюва златото, а Катерина Христова и Александра Петкова взеха съответно сребърния и бронзовия медал.

Група Е (родени 2009 г. и преди това) също се състезаваха на 50 м свободен стил. При мъжете, Александър Кунев спечели златният медал в остра конкуренция с Георги Пенчев, който взе сребърното отличие, а бронзът отиде при Христо Илиев. При жените, Кристи-Яна Тозева завоюва първото място.

В дисциплината 100 м свободен стил стартираха участниците от група D (родени 2010 – 2011 г.). При юношите, Момчил Баев се отличи със златен медал, Мартин Марков със сребърен, а Кристиян Кънев с бронзов. При девойките, Виктория Венелинова убедително спечели златото, а Анна Христова и Михаела Александрова разпределиха съответно сребърния и бронзовия медал.

Всички участници в състезанието получиха грамоти за своето участие, а медалистите бяха наградени с удоволствие от родителите на победителите. Събитието остави много положителни емоции и доказа, че спортът обединява и вдъхновява младите таланти в Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица