Свържи се с нас

Новини

Петър Витанов и Крум Зарков дискутираха с габровските социалисти

Published

on

Председателят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов и народният представител от БСП Крум Зарков дискутираха с габровските социалисти. Двамата откликнаха на поканата на местния дискусионен клуб „Никола Данчев“ и обсъдиха важни въпроси, вълнуващи членовете и симпатизантите на левицата в Габрово.

Преди участието си във форума Петър Витанов и Крум Зарков дадоха кратка пресконференция за журналисти, на която коментираха различни актуални теми, свързани с политическия живот на страната, кризите на национално и международно ниво, както и предстоящите действия на ръководството на БСП около третия мандат.

„Тези срещи, които ние с Петър Витанов вече година и нещо провеждаме в страната с членове и симпатизанти на БСП, както сега и в Габрово, нямат организационен характер. При всички тях се констатира едно нещо, а именно, че има достатъчно брой хора и като качество, и като количество, които са готови да работят за силна лява партия на България. И тази партия да се казва БСП. Тези хора трябва да бъдат чути. Те не са изчезнали! Въпросът е защо престанаха да гласуват за левите идеи. Отговорът се крие в това, че не намират за адекватни организацията, политиката и личностите, които сега защитават цветовете на нашата партия“, каза Крум Зарков.

Председателят председател на Делегацията на българските социалисти в ЕП е на мнение, че с настоящия мандат, връчен от президента Румен Радев на БСП, не може да се излъчи работещо правителство, а страната ни се намира в условията на политическа криза. Според него колкото повече се бави връщането на кризисния трети мандат се повдигат конституционни въпроси.

Конституцията оставя на третия мандат известен луфт, именно защото по дефиниция той е кризисен, поясни Крум Зарков. Той повдигна въпроса дали в сегашната ситуация има шанс да се състави правителство или не. „Ако има – мандатът може да бъде задържан още ден или два. Ако няма шанс – всяко задържане излиза от идеята за разумен срок“, коментира народният представител, който припомни още, че мандат се връчва с ясната цел да бъде излъчен министър – председател на България, а не за да бъде извършвано нещо друго. Отговор на тези въпроси ще даде ръководството на БСП, което събира във вторник, 26 юли, членовете на националния съвет на левицата, съобщи още Зарков.

Депутатът каза, че според Конституцията получателят на третия мандат не може да го задържи в опита си да сформира правителство повече от 2 месеца. „Не гледам с добро око на непрекъснатите избори, но още по-малко ми харесва шикалкавенето и криенето пред реалностите. А реалността е, че очевидно този парламент трудно ще продължи да функционира. Трябва да се изправим пред ситуацията такава каквато е и да търсим решения“, каза още Крум Зарков.

По отношение на готова ли е БСП за избори на есен, той коментира, че още преди месец, когато Слави Трифонов изтегли своите министри, народният представител заговорил за предстоящ вот пред членовете на Националния съвет на левицата, коментирайки пред партийния актив, че се задават предсрочни избори и работата за тях трябва да започне. „Струва ми се обаче, че партията ни не е в най-добрата си кондиция“, сподели още народният представител. По думите му други партии вече са започнали да се подготвят за парламентарен вот, като изрази надежда, че ръководството на социалистите ще навакса забавянето, ако има такова.

Според Петър Витанов при явяване сега на избори пред БСП има два пътя. Единият е да се продължава, както досега: с каскадата от три последователни и отрицателни резултати, с едни и същи лица, губещи позиции. А другият е чрез нови лица и нова визия, съобразени с предизвикателствата, пред които е изправена държавата: инфлация, икономика, неравенствата, бедността, демографската криза.

Крум Зарков изрази позиция, че е нужна дълбока реформа в БСП, която минава през идейно, организационно и персонално ниво. Левицата според него трябва да стане прогресивна партия, а не затворена сама в себе си. Партия, която привлича, а не да отблъсква. Да създаде организация, адекватна на времето, в което живеем.

„Виждаме в цялата страна дискусионни клубове, като този в Габрово, в който социалисти и привърженици на лявата идея търсят път напред, защото предстоят тежки времена, с проблеми и кризи за решаване, но нека си дадем сметка как да подходим. Единият начин е това, което чуваме последните месеци. Едно непрекъснато мрънкане и оплакване колко ще е страшно. И вторият – да се мобилизираме и намерим път вътре в БСП, заедно с външните си партньори, заедно и единни, да решим проблемите пред страната“, посочи Зарков и допълни: „Нека не се заблуждаваме. Тези кризи, които застигат България, не налитат една супер добре уредена страна, в която преди тях всичко е било наред. Тези проблеми „играят върху вече оголени нерви“ на една система и могат да бъдат използвани като трамплин, за да отскочим от дъното, на което дълго време се бяхме закотвили.“

По повод медиите публикации у нас, свързани с излъченото онлайн заседание на Демократична България, след което Слави Трифонов изтегли своите представители от водените преговори с левицата за съставяне на парламентарно мнозинство, народният представител сподели, че не вижда нищо скандално във видеото.

„Четири идеологически различни партии се събраха да работят заедно, за да не допуснат други партии, визирам ГЕРБ и ДПС, във властта. Тези четири партии се скараха и повече не могат да се съберат. Оттук нататък, вече месец и половина, всичко прилича малко на „Черен петък“ и у кого ще остане последната карта, който ще е виновен“, отбеляза Крум Зарков.

Той призова политическите играчи да си дадат сметка, че тази „игра“ може да е интересна за политолозите, но не и за гражданите, на които им е писнало от избори и искат правителство, което да управлява.

Петър Витанов добави, че за него записът е огорчаващ, тъй като ясно се вижда отношението към действията на БСП, носещо от своя страна още негативи и щети за социалистите.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Новини

Даниел Петров ще води листата на ПП „Възраждане“ в Габрово

Published

on

Даниел Петров ще води листата на ПП „Възраждане“ в Седми многомандатен избирателен район Габрово на предстоящите парламентарни избори, насрочени за 2 октомври. Това стана ясно днес, 19 август, по време на пресконференция, на която ръководството на политическата партия представи водачите на листите си в страната.

Пред медии председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с Цончо Ганев – зам. – председател на „Възраждане“, Александър Арангелов – председател на
„Възраждане“ София, Маргарите Генчева – член на „Възраждане“ и адв. Петър Петров – зам.председател на „Възраждане“ обявиха имената на кандидатите.

Даниел Петров е познат на местния избирател. Той беше народен представител в предходното 47-мо Народно събрание. По образование е икономист, завършва икономика – „Управление и финанси“, а днес е успешен предприемач в сферата на индустрията.

Средна възраст на водачите на листите е 42.3 г. Най-млад е водачът на листата в 21 МИР Сливен –  Климент Шопов, който е на 29 години, а най – възрастен е колегата му във Видин Валери Сираков, който е 66-годишен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Алекс Павлов постави тазгодишния рекорд по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата

Published

on

Тазгодишният рекорд за скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата е 246 секунди!

Той е притежание на Алекс Павлов, възпитаник на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново, който стана победител при момчетата, във възрастовата група от IX до XII клас.

Другите победители са: Ясемин Занкова от ИСО „Узана“ с резултат 5,25 минути (втора възрастова група), както и двама ученици от Габрово: Борислав Савев (5,37 минути) и Полин Пасева (6,03 минути) – първа възрастова група.

От името на „Сиела Норма“ наградите в традиционното състезание по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея връчи Пламен Иларионов.

Победителите в трите призови места получиха книги на издателство „Сиела“ и грамоти.

Състезанието е една от проявите по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея и се провежда от 2012 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Вицепрезидентът ще участва в честването на Шипченската епопея

Published

on

В събота, 20 август, от 11.30 часа вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова ще участва на връх Шипка в честването на 145 години от Шипченската епопея, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Тържествата се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

По-късно вицепрезидентът ще бъде в местността Петрова нива, община Малко Търново, където ще се включи в поклонението по повод 119-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание.

От 20.00 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва, от 20.30 часа е възпоменателната церемония.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица