Свържи се с нас

Новини

Детските градини в Трявна и Плачковци ще работят и през август

Published

on

Трите детски градини на територията на община Трявна – ДГ “Светлина” – Трявна, ДГ “Калина” – Трявна и ДГ “Осми март” – Плачковци ще работят и през следващия летен месец август. Това заявиха тримата директори на детските заведения, след проверка за готовността на работа през отпускарския сезон и цялостната организация на детските занимания за малчуганите.

Тази година врати през август месец няма да затваря детската градина в Плачковци, където интерес към посещаемостта на децата не липсва и по този начин се създава удобство и комфорт на местните родители.

“Ще си продължава работата като цяло. За първа година, може би от дълго време насам, няма да затваряме през месец август и съм назначила заместник на четири часа, за да може да си го позволим финансово. Цяло лято работим, иначе посещаемостта ни не е голяма в момента, имаме грип, но като цяло има желаещи за лятото“, сподели директорът на ДГ “Осми март” – Плачковци Петя Димова.

Отворени остават вратите и на Детска градина “Калина” в Трявна. Летният режим на работа със сборни групи продължава и през следващия месец, като е направена необходимата организация за осигуряване на персонал в детското заведение.

“При нас специално децата са изместени в сградата на детска ясла, защото сградата на детската градина се подготвя за ремонт. Има учители в отпуски, както и помощен персонал в отпуски, които излизат по график и при децата задължително има по двама учители, сутрин и следобед, и лели първа и втора смяна, така че те са обгрижени!”, заяви Ирина Чукова, директор на ДГ “Калина”.

Най-много деца през август месец ще има в Детска градина “Светлина” в кв. Светушка в Трявна. От ръководството на детското заведение подчертават, че работата с трите групи е през цялото лято и въпреки отпускарския сезон заниманията с децата продължават.

“Три групи ще работят и през август, както са работили и през юли. Само децата, които отиват в първи клас само те спират, всички останали са на градина, имаме си и заместници, които са финансирани от нашия бюджет и каквото трябва сме направили!” заяви директорът на ДГ “Светлина” – Трявна Весислава Александрова.

И в трите детски градини развлеченията на децата започват от сутринта, като повечето от тях са на открито и приповдигат още повече настроението на малчугани и педагози. Не липсват и разходки из града с образователна и познавателна цел.

“Имат сутрин, около половин час, различен тип занимания, които са основно художествена литература, български език , рисуване, конструиране от този тип, след това са игри на открито и периодично се организират различни мероприятия. Скоро имахме организиран концерт с цигуларка, който беше много полезен, образователен и интересен за децата с една цигуларка от Пловдив, която им разказа музикална приказка чрез цигулката. Също така имат различни посещения – на детския кът, парка до щъркеловото гнездо, гарата, посрещане и изпращане на влака от този род организация на неща са през летния период!“, сподели Ирина Чукова за заниманията на децата в ДГ “Калина”.

“Общо взето в 9 часа сутринта излизаме навън, прекарваме почти целия си ден навън, освен съня. В големите жеги сме вътре, игри по интереси, по проект работим допълнително по български език и лятото, на спортната площадката, общо взето това!” допълва Петя Димова забавленията за децата в Плачковци. А какво е лято без “водни игри” и басейни? Особено любими са те на малчуганите в ДГ “Светлина”, които имат възможността по този начин да прекарват лятото си с приятели и любими учители.

“Заниманията са предимно на открито, имаме и специално подготвени “водни игри” с водни пистолети, игри в пясъчника. Клубът по рисуване ще продължат, както и миналата година рисуване върху стреч фолио, върху камъчета, в открита занималня те работят обичайно! Имаме басейни, които на обяд ги слагаме да ги разхлаждаме, къпем ги и така!” завършва директорът на ДГ “Светлина” в Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Читател на „Габрово Нюз“ сигнализира: Чешма на Узана потъна в боклуци!

Published

on

Читател на „Габрово Нюз“ сигнализира за обезпокоителното състояние на място за отдих и чешма към него до бившата спасителна служба, намиращи се в красивата местност Узана над Габрово.

Посетителят е възмутен от разпръснатите боклуци, които са навсякъде в района и които дори биват разнасяни от диви животни. Кой е виновен: хората, сметопочистващата фирма или всички заедно?

„Смятам, че подобна картинка е недопустима за район, имащ претенции да се развива като туристически. Беше ме срам“, пише в сигнала, изпратен чрез фейсбук страница на нашата медия.

От получените снимки се вижда, че мръсотията, мизерията и остатъците от човешко примитивно присъствие са навсякъде около и по чешмата. Поставеният съд за събиране на отпадъци се оказва недостатъчен. Той е препълнен, а до него е натрупана камара от какво ли още не: празни пластмасови бутилки и кутии, торбички, кенчета, опаковки и дори парцали.

„Когато една институция постави кофа за отпадъци, тя трябва да има ангажимента да не допуска подобно препълване. Животни разнасят боклуците навсякъде, а някои от тези „животни“ са на два крака. Ако няма да се поддържа периодично, по-добре е да няма кофи въобще. Така повечето хора въобще няма да си оставят боклуците, а ще ги носят до Габрово“, заявява още читателят, потърсил ни, за да дадем гласност на абсурдната гледка, на която е станал свидетел.  

В своя сигнал той засяга и темата, свързана с подобряването на пътната инфраструктура чрез извършване на очаквания ремонт на пътя от Габрово до Узана, целящ и подобряване на отводняването, нова вертикална сигнализация, нови ограничителни системи. „А за пътя до Узана – да не отваряме тема – тази година трябваше да се ремонтира основно. Нищо подобно. Жалка картинка сме“, пише читателят.

Надяваме се чрез извършването на публикацията компетентните институции ще се самосезират и ще бъдат предприети адекватни мерки по почистване на нерегламентираното сметище, в което се е превърнал районът, чиято поява в бъдеще няма да бъде допускана.

Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ апелира към опазване на националното ни богатството каквото е природата. Нека запазим чиста нашата околна среда и да не я замърсяваме, с което да я поставяме под риск и нейните обитатели!

Вашите сигнали за всякакви нередности изпращайте на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на страницата ни във фейсбук, или на телефон: +359878 993779, а ние ще ги правим публично достъпни до широката общественост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Кметът Силвия Кръстева закри „Трявна Арт фестивал“

Published

on

На 7 август кметът на община Трявна официално закри шестото издание на единствения по рода си класически фестивал, който се провежда на територията на общината – “Tryavna Art Festival” 2022.

Силвия Кръстева благодари още веднъж на организаторите в лицето на цигуларя Димитър Малакчиев и пианистката Сирма Величкова, че въпреки трудностите и изпитанията, които пандемията от КОВИД-19 постави, двамата не са прекъсвали провеждането на фестивала и Трявна е била негов домакин от шест години насам.

Кметът изрази радостта си, че възрожденският град може да бъде средище и на подобно музикално събитие, което винаги успява да събере на една сцена световноизвестни величия и да предложи на публиката класика, джаз и приятни емоции. Не на последно място Кръстева пожела на всички да бъдат здрави, все така успешни в професионален и личен план и подчерта, че Трявна ги очаква и през следващата година.

Събитието се провежда ежегодно под патронажа на кмета на община Трявна и с финансовата подкрепа на местната власт и е важна част от общинския културен календар.

“Tryavna Art Festival” 2022 бе закрит със заключителен концерт на младите участници в четвъртия Международен музикален конкурс за изпълнители, който се проведе в рамките на фестивала. Тази година форматът събра над 100 музикални надежди от над 30 страни, като една част от тях се явиха присъствено, а друга онлайн.

Най-добрите от тях бяха отличени с грамоти и медали от преподавателите в лятната академия, които са и професионални виртуози, както и от организаторите на събитието.

Всички снимки от закриването на „Трявна Арт фестивал“, уловени от фотографа Димитър Сотиров, можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Седем са офертите за идеен проект на новото трасе на Присовските завои

Published

on

Седем са офертите в обществената поръчка за изработването на разширен идеен проект с извършването на пълни инженерно-геоложки проучвания и ПУП за изграждането на около 2,5 км ново трасе на пътя между Велико Търново – Габрово, от км 105+430 до км 107+900/. Новината съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Отсечката е от южния вход на Велико Търново до началото на обходния път на Дебелец и е позната като Присовски завои. По нея преминава трафикът от проходите „Шипка“ и „Република“ в посока София, Варна и Русе.

Отворените оферти са на:
„ПРОДЖЕКТ ПЛАНИНГ ЕНД МЕНИДЖМЪНТ“ ООД;
„АЛВЕ КОНСУЛТ“ ЕООД;
„ВИА-ПЛАН“ ЕООД;
Обединение “Ий Кей Джей – Виа – Ей Джей” ДЗЗД, с участници: „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД, „ВИА ПРО ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД и „Ей Джей Кънсълтинг“ ЕООД;
„ТРАНСКОНСУЛТ-22“ ЕООД;
„ПЪТПРОЕКТ“ ЕООД;
„ИНЖКОНСУЛТПРОЕКТ“ ООД.

Визуализация: Google Street View

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 450 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнението ѝ е 100 календарни дни. Изпълнителят ще трябва да изработи разширен идеен проект за ново трасе, с вариантни решения, да извърши пълни инженерно-геоложки проучвания и да изработи Подробен устройствен план.

Въз основа на одобрения идеен проект след това ще може да се възложи изработването на технически проект, а след това и строителство на трасето.

В момента участъкът е с няколко последователни обратни криви с малък радиус и при шофиране с несъобразена скорост е възможно напускане на пътното платно.

Определена е като отсечка с концентрация на пътнотранспортни произшествия. По данни на МВР – сектор „Пътна полиция“, в периода от 2009-2019 г. са станали 181 пътни инцидента.

С изместването на първокласния път в района на Присовските завои ще се обезопаси отсечката, ще се улесни трафикът, като се осигури безконфликтно преминаване на транзитния и местен транспортен поток, ще се повиши безопасността и комфортът на пътуващите.

Предвижда се съществуващото трасе на първокласния път да остане дублиращо и по него да преминава трафикът към промишлената южна зона на Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица