Свържи се с нас

Крими

“Галъп”: БСП – 21.7%, ГЕРБ – 17.5%, Реформаторският блок – 7%

Засега не се вижда политическа алтернатива, е основният извод на агенцията.

Published

on

Parvan_SimeonovАко изборите бяха днес, БСП щеше да е първа политическа сила. Левицата консолидира електората си и събира 21.7 на сто подкрепа. За ГЕРБ биха пуснали своята бюлетина 17.5 на сто от запитаните. Това сочат данните от редовното проучване на „Галъп интернешънъл”, правено в периода 1-8 август. Проведено е сред 1013 души на възраст над 18 години, информираха от Аргументи БГ.

Първан Симеонов, директор в “Галъп”, коментира на брифинг, че при евентуални избори партията на Борисов би събрала по-голяма подкрепа. Спадът на доверието в ГЕРБ се дължи най-вече на ролята ѝ на опозиция и лошото състояние, в което се намира самата партия.

Според изследването трети остават ДПС – с 6 на сто подкрепа. Реформаторският блок също се радва на добри перспективи – около 7 на сто.

40 процента от анкетираните смятат, че правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка. 38 на сто пък са на мнение, че това не трябва да се случва.

Към настоящия момент не се вижда и особена политическа алтернатива е основният извод на „Галъп”.

44 на сто от анкетираните подкрепят протестите срещу кабинета, докато 42 на сто – не. 14% не могат да преценят. Едва 8 процента от запитаните са били част от антиправителствените демонстрации, а 30 на сто биха се включили.

Избори преди края на мандата.

Според изследването 15 процента от запитаните смятат, че избори трябва да има веднага, 17 на сто – до 6 месеца, 19 процента смятат, че ново правителство трябва да се избере на евроизборите през май догодина.

Най-много – 24% преценят, че това трябва да стане след изтичането на мандата на кабинета. Постепенно и сигурно обаче се затвърждава, че избори трябва има преди изтичането на мандата.

Първан Симеонов коментира още, че данните са „летни”, които потвърждават изводите от юлското изследване на агенцията. Съществуват две отчетливи и противопоставени обществени позиции, и те не водят до нови изводи.

Не се вижда политическа алтернатива, няма субекти, които да събират отчетлива подкрепа. Според агенцията се наблюдава паритет между двете основни политически сили, като левицата е с по-мобилизиран електорат.

„Не се очертава нов играч, който да акумулира шеметна подкрепа”, обясни Първан Симеонов, като допълни, че Реформаторският блок има шанс да събере гласове. По негови думи има ниша и за нов десен проект, както и за нов “месия”.

Според Първан Симеонов е възможно да има преливане на гласове от ГЕРБ към реформаторите. Много е трудно да се каже дали това е механичен сбор от електоралния запас на партиите в блока, обясни от своя страна Димитър Ганев.

По неговите думи пред блока седят много въпроси и не се знае дали тази подкрепа би се пренесла в реална изборна ситуация. Тези цифри не отразяват обаче присъединяването на БЗНС и СДС към блока. “Атака” пада под 4 на сто – 2.4 на сто. НФСБ се радва на същата подкрепа.

Станишев изпреварва Борисов по харесване.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева продължава да е най-одобряваната политическа фигура в страната – 46 на сто. Традиционно най-голямо доверие будят фигури, които са в страни от текущия политически дебат. След Георгиева остава кметът на София Йорданка Фандъкова, а след това – президентът Росен Плевнелиев с 37 на сто. Нивата на недоверие обаче се качват при него.

По-голяма част от респондентите в това проучване са отговорили, че смятат, че държавният глава не действа безпристрастно, обясни още Първан Симеонов.

Премиерът Пламен Орешарски е шести по доверие с 31 на сто подкрепа – веднага след омбудсмана Константин Пенчев, който също е с толкова.

Председателят на БСП Сергей Станишев пък е най-одобряваният политически лидер с подкрепа от 26 на сто. Георги Първанов обаче продължава да се ползва с по-широка обществена подкрепа – 35 на сто.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събира 20 на сто подкрепа. Сред привържениците на ГЕРБ расте негативното настроение към зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.

Според Първан Симеонов и Цветанов, и Борисов, вече се приемат като партийни фигури, а Бойко Борисов вече не се радва на предишните нива на подкрепа.

Сравнението с Виденовото време е некоректно, обясни Симеонов. По негови думи автоматичното сравнение е невъзможно, защото тогава негативното настроение е достигало истерични нива.

Тревожността е висока, картината е напрегната, в политическа криза сме, а хората са си подготвили нещата да стоят зле, каза още Симеонов.

По думите на Димитър Ганев обаче през есента ще може да се очертае по-ярка картина на политическата ситуация.

Едва 19 на сто от хората смятат, че нещата у нас отиват към по-добро. 69 на сто смятат, че ситуацията в България върви към по-зле.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спор за паркомясто в центъра на Габрово завърши с инцидент и щети

Published

on

Спор за паркомясто посред бял ден в центъра на Габрово завърши с неприятен инцидент и доведе до материални щети. Скандалът възникнал между две жени, искащи да паркират управляваните от тях автомобили на едно и също място. С „Габрово Нюз“ се свърза пострадалата жена, която разказа за ужаса от преживяното от първо лице.

Случката се разиграла на 27 януари, в часовете преди обед, на паркинг в близост до църквата „Света троица“. Потърпевшата жена спряла автомобила си на свободно място, предназначено за хора с увреждания, с какъвто валиден талон разполага, поради освидетелстване от ТЕЛК.

Забелязала маневрираща друга кола, но не ѝ обърнала внимание. В момента, в който загасила двигателя, поставила инвалидния талон на таблото и посегнала да отвори вратата на шофьорското място, за да слезе, до нея спряла маневриращата кола, ограничавайки я да напусне превозното си средство.

Към нея в това време се обърнала агресивна жена на средна възраст, возеща се в другия автомобил, която крещейки през сваления прозорец изрекла думите: „Махни се оттам!“, призовавайки я да освободи заетото от нея вече място. Потърпевшата любезно и възпитано ѝ отвърнала, че отказва да изпълни нареждането. Пътят ѝ обаче продължил да бъде препречен. Въпреки това възпрепятстваната дама се прехвърлила на пасажерското място, от което все пак напуснала колата.

Словесното пререкание продължило и на паркинга, където напрежението бързо ескалирало. Искащата да ѝ бъде освободено място започнала да блъска, скубе и рита в краката потърпевшата жена, която през цялото време не отвърнала на физическата агресия срещу нея, в опит да се предпази и защити, а конфликтът преустановен.

Това сякаш нагнетило още повече разразилата се ситуацията. В своя изблик на гняв, нерви и ярост, раздразнената жена посегнала и на превозното средство, заело желаното от нея паркомясто. За нейно нещастие обаче първия опит да счупи дясното странично огледало, ритайки го с крак, се оказал неуспешен, тъй като се подхлъзнала на снега и паднала на земята. При втория си опит обаче постигнала целта и увредила чуждата собственост.

Виждайки и осъзнавайки какво е извършила тръгнала към колата, с която била, за да се опита да напусне мястото на инцидента и да не понесе отговорност, но се спряла, тъй като забелязала, че потърпевшата извадила телефона си и прави снимки с него на регистрационния номер на автомобила.

Решила да се върне обратно и започнала да дърпа чантата на жената, с настояване да вземе телефона, за да изтрие направените снимки. Потърпевшата успяла някак да се отскубне от схватката и побегнала към близките търговски обекти, за да извика някой на помощ. Отзовал се мъж, който прекратил конфликта помежду им. В негово присъствие агресивната жена направила опит да удари в лицето жертвата на посегателството, но мъжът успял да ѝ хване ръката и ударът бил избегнат.

В близост бил и полицай, когото потърпевшата жена извикала, за да вземе отношение. Пред униформения служител извършителката на деянието започнала да твърди, че нападнатата жена сама си е счупила страничното огледало, нещо което не отговаряло на истината.

Разбирайки, че нещо се случва, към мястото на инцидента се насочил и мъж, когото минути по-рано пострадалата жена оставила в близост. Извършителката опитала и него да убеди в своята правота и версията ѝ, че жертвата сама си е счула огледалото. Нещо, на което мъжът изобщо не повярвал.

След претърпения инцидент пострадалата отишла до полицията, където подала жалба. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово потвърдиха за случая и съобщиха, че е заведена преписка. Снети са обяснения от двете страни и материалите предстоят да бъдат внесени в прокуратурата.

Шокът от преживянето за нападнатата жена е голям, разказа още тя. Посетила е психолог поради породилия се у нея страх. Седмица след нападението продължава да изпитва неспокойство в съня си, буди се нощно време, тъй като в съзнанието ѝ излиза неприятната случка и изживява всичко наново. Потърпевшата е категорична, че ще търси правата си по съдебен път.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха трима без шофьорски книжки и един дрогиран през миналата седмица

Published

on

В периода от 23 до 29 януари на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР – Габрово, се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел повишаване безопасността на движението по пътищата.

През отчетния период е бил установен един водач, шофирал след употреба на алкохол и един след употребата на наркотици. Установените неправоспособни водачи са трима. Девет от всички проверени са били санкционирани за неправилно изпреварване, а 1 за отнето предимство на пешеходец.

В хода на акцията са били извършени проверки на общо 1 472 превозни средства и 1 835 лица. Съставени са били 58 акта и наложени 330 глоби по фиш.

За същия период, от 23 до 29 януари, но на територията, обслужвана от севлиевската полиция, е била проведена специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества.

Извършени са били проверки на 349 автомобила и 449 лица. Задържани са били две лица като срещу тях са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица