Свържи се с нас

Новини

Външен независим одит на целия Воден цикъл на Габрово?

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Има доста притеснения, възникващи с изпълнението и управлението на Водния цикъл на Габрово.  При нас постоянно постъпват въпроси, свързани с проекта. В тази връзка имаме едно искане, което възнамеряваме да формулираме в много кратки срокове. То е по отношение на това да бъде направен независим външен одит на цялостното изпълнение и управление на Водния цикъл на града до този момент. Това заяви председателят на структурата на Движение „България на гражданите“ в Габрово Нели Недева на среща с представители на местни медии.

Според Нели Недева необходимостта от външен одит на проекта за Водния цикъл на града се налага, тъй като няма достатъчно голяма яснота и информираност. „Официалната информация  е, че Интегрираният проект на Водния цикъл е в размер на 136 милиона лева, от които 94 милиона са по линия на Кохезионния фонд на ЕС, а останалите се отпускат от държавния бюджет на България. Правейки една елементарна сметка, тъй като Проектът е разделен на 2 дейности – строителство и услуги, според официалния сайт, какво излиза? В частта за строителство договорите са 5. При сумиране на сумата на петте договора се получава 69 милиона и 900 хиляди лева. Това означава ли, че останалите средства попадат в частта услуги, при положение, че в тази част услуги са управление на проекта, мерки за публичност, информация, одит на проекта и проучвателни дейности? Означава ли това, че колкото имаме за строителни дейности, толкова имаме и за управление и администриране на проекта“, заяви още Недева.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По думите на председателя на Движение „България на гражданите“ – Габрово, ролята на Общината е да създаде социална атмосфера, а социалното в този проект липсвало. По отношение на цената на водата бе споделено, че няма яснота какво ще случи с нея след завършването на Водния цикъл. „Всичките несгоди, поемани от габровци в крайна сметка за какво са? Ако ще имаме 3 пъти по-скъпа вода какъв беше смисълът? Голяма част от парите, генерирани от проекта ще отидат в други Общини, тъй като работниците не са от Габрово“, допълниха още хората на Кунева.

Нели Недева изрази своето недоумение относно това как при положение, че има квартали в Габрово, които и към момента са без канализация, не е ли било логично усилията по Водния проект да бъдат насочени именно към тях. „В 21 век продължаваме в нашия град да имаме улици и квартали, които нямат нито канализация, нито ВиК инфраструктура. Нормално ли е това? Има и много улици в града, ползвани за строителни площадки от тежката строителна техника и буквално са разрушени. Кой ще поеме разходите, при положение, че голяма част от тези обекти не фигурират в това инвестиционно намерение на Общината? Кой ще възстанови тези места? Така ли ще оставят тротоарите на хората?“, каза Недева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Областният управител на Габрово връчи почетен плакет на Клуб „Акро-арт“

Published

on

Областният управител Кристина Сидорова награди с почетен плакет за принос към развитието на спорта в област Габрово Клуба по спортна акробатика и батут „Акро-арт“.

Състезателите и треньорът им Юлиан Георгиев гостуваха в Областната администрация, където получиха отличието, коледни играчки и нов талисман за тима- плюшено мече, символ и на последната инициатива на администрацията за събиране на плюшени играчки за децата в неравностойно положение.

Плакетът им бе връчен за високите резултати, постигнати на световното първенство, което се проведе в София през миналия месец. 9 състезатели от габровския тим представиха страната ни: Христина Пенева, Мариела Пенева, Виктория Йовчева, Радост Пеева, Преслава Пенчева, Мирела Косева, Сияна Павлова, Цветин Стоянов и Александра Вакарелска. Мирела Косева и Сияна Павлова се представиха достойно и станаха световни вицешампиони в дисциплината батут-синхрон.

„Вашите успехи са част от емблемата на област Габрово и на България. Вярвам, че Ви очакват още много титли и постижения, с които да представите себе си, тима си, областта и страната. Пожелавам Ви здраве и да покорявате нови върхове!“, обърна се към тях областният управител Кристина Сидорова.

Тя се запозна лично със състезателите и разговаря с всеки един от тях за подготовката им, за премеждията, през които са преминали, и за емоциите, съпровождащи престижното състезание.

Треньорът Юлиан Георгиев благодари за гостоприемството и поясни, че достиженията на габровските спортисти са резултат от упорита работа и големи лишения. „В продължение на шест месеца състезателите тренираха усилено далеч от своите близки и семейства. Те съвместяваха натоварения график със задълженията си в училище и преодоляха редица препятствия, сред които и физическата болка“, допълни треньорът.

Капитанът Мариела Пенева връчи на областния управител колаж с медал и снимки от Световното първенство. Това бе последната надпревара на състезателката, която посвети 19 години от живота си на спорта, а в бъдеще ще се насочи към кариера на треньор.

Кристина Сидорова подчерта, че състезателите винаги ще намерят подкрепа в лицето на Областна администрация-Габрово и пожела на един от големите спортни клубове в областта още много поводи за гордост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Трагедия! Млад мъж полетя от висок блок в Габрово

Published

on

Млад мъж е скочил от жилищен блок на ул.“Свищовска“ в областния град, научи от свои източници „Габрово Нюз“.

Снимка от трагедията, случила се днес, 9 декември, преди обед, беше публикувана в социалните мрежи от потребител.

По непотвърдени данни мъжът е сложил край на живота си, политайки от 11-я етаж на сградата. Самоубиецът е издъхнал на място.

По наши сведения починалият е на 38-години от Габрово.

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово съобщиха за „Габрово Нюз“, че по първоначална информация няма данни за престъпление.

Извършен е оглед. По случая има образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Топли пирожки, греяно вино, ядки и сушени чушки ни очакват на фермерския пазар в събота

Published

on

Топли-топли пирожки със сирене, месо или зеле ни очакват на 10 декември, събота, по време на Фермерски пазар „ОТ БГ“. Ще ги приготви магазин „Берьозка“, който е нов и нестандартен участник в базара и ще предложи кулинарни изкушения, които по принцип рядко присъстват на българската трапеза – традиционни за руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня.

Чудесен начин да попътуваме, без да излизаме от топлия си декемврийски дом. Каним ви в 10.00 часа на паркинга пред магазин BILLA до Спортна зала „Орловец“. Синоптиците обещават топъл ден – 14 градуса.

На фермерския базар ще намерите вино, мед, мляко и млечни продукти, месни деликатеси, произведени от малки местни ферми и производители, които познаваме добре и редовно участват в базара.

Разбира се, Коледа доведе и нови участници, които ще предложат баклава, тиквеник и сладкиши, ще има също греяно вино, ядки за коледната трапеза и вкусни сухи чушки за пълнене.

Ще намерите и масло от бял трън – чудесен начин за засилване и пречистване на организма – продукт с антиоксидантно, противовъзпалително и антитоксично действие! Имаме и предложения за коледни подаръци – изделия от дърво и плетени играчки.

Очакваме ви! Не забравяйте и да попълните и пуснете талон след своята покупка, за да участвате в томболата – торба пълна с вкусни продукти, произведени от участниците в базара.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица