Свържи се с нас

Култура

Фотоконкурс на тема „Лицето на труда“

Published

on

Фотоконкурс на тема „Лицето на труда“ организират КНСБ и сдружение „Младежки форум 21 век“. Надпреварата се организира по повод 1 май – Международен ден на труда и на международната работническа солидарност и официален празник на КНСБ, а събитието ще се реализира в партньорството с Фондация „Фридрих Еберт“, „ATERA Design“, Магазин „Фото Павилион“ и Съюза на българските художници.

Кой може да участва? В конкурса могат да вземат участие професионални фотографи и любители на възраст от 16 до 35 години (навършени). Фотографи, ненавършили 18 години, могат да вземат участие със съгласието на техните родители или законни настойници.

Технически изисквания: Снимките трябва да са в дигитален формат JPEG, да имат заглавие и да бъдат придружени от кратък текст, описващ мястото, ситуацията и посланието на снимката (до 40 думи). Големината на изпращаните изображения за конкурса трябва да бъде не по-малка от 1024 пиксела по дългата страна, а резолюцията на изображението трябва да е не по-малка от 72 dpi. Всеки един от участниците трябва да може да предостави (за целите на изложбата) изходен файл за печат – снимка, в оригинален размер, с не по-малко от 4 000 пиксела по дългата страна и резолюция на изображенията – не по-малка от 240 dpi. Файловете не трябва да са по-големи от 6 MB. Препоръчително е изпращането на линкове от сайтове за споделяне на файлове, като за целта може да използвате: www.dox.bg, www.tranzit.dir.bg и др.Всеки автор трябва да предостави изходен файл (снимка в оригинален размер). Не се допускат фотоколажи, както и снимки, които са грубо ретуширани дигитално или съдържат допълнително прибавени надписи и графики. Целта на конкурса е да покаже снимки, които се доближават максимално до естествената среда, която са запечатали, а не да се показват умения на автора да работи с фотообработващи програми. Допускат се следните допълнителни обработки на снимките: обработка на яркост и контраст; изостряне на изображението и прекадриране на снимката. Няма ограничения относно датата, на която е направена снимката. Организаторите си запазват правото да не допускат до участие в конкурса снимки, които нямат необходимите технически качества и не отговарят на темата на конкурса или влизат в противоречие с общоприетите морални норми.

Как може да участвате? Участието в конкурса е индивидуално. Снимките за участие в конкурса се изпращат по електронна поща, като прикачен файл, на адрес konkurs@knsb-bg.org, с тема на писмото: „Фотоконкурс – Лицето на труда“. Всяка изпратена снимка трябва да отговаря на посочените в настоящия регламент технически изисквания, като в електронното писмо освен информацията за снимката, трябва да са посочени още следните данни за фотографа: трите имена, възраст, местожителство, електронна поща, и телефон за връзка. Всеки автор може да участва в конкурса с максимум 10 снимки, но всяка снимка трябва да бъде изпратена в отделно електронно писмо и да е придружена с цялата задължителна информация. До участие в конкурса няма да бъдат допускани творби, изпратени с неточна или непълна информация. За да участвате в конкурса, заедно със своите творби трябва да изпратите формуляр за участие (съгласно Приложение №1), като попълните коректно данните за обратна връзка. Всеки участник ще получи на електронния си адрес потвърждение за успешно извършената регистрация на материала, който е изпратил за участие в конкурса. Крайният срок за изпращане на снимките е до 20:00 ч. на 25 април 2013 г.

Авторски права:

 • Участниците в конкурса гарантират, че са носители на авторските права и на правата за публикация на творбите, с които участват.
 • За автор на снимката ще бъде считан кандидатът, чието име е записано в текста на имейла, с който снимката е изпратена за конкурса.
 • Участникът освобождава КНСБ и „Младежки форум 21 век“ от всякакви претенции на трети лица, свързани с използването на творбата за целите на конкурса, както и за публикация на материали, свързани с дейността на организаторите.
 • Всеки участник в конкурса предоставя на КНСБ и „Младежки форум 21 век“ правата за публикация на творбите, с които участва, за промоционални цели на конкурса, както и за публикация на материали, свързани с дейността на организаторите.

Съхранение на лични данни:

 • Предоставените лични данни ще служат само за целите на конкурса в съгласие със Закона за набиране и съхраняване на личните данни и няма да бъдат предоставяни на трети страни. Личните данни ще послужат за идентифициране на победителите в конкурса и съответното им награждаване.
 • Фотографът,  участвал в конкурса,  дава съгласието си КНСБ и „Младежки форум 21 век“ да използва неговото/нейното име в публичните съобщения, свързани с конкурса.

Приемане на правилата на конкурса:

 • С изпращане на творба за участие в конкурса, участниците автоматично декларират, че са запознати с условията на конкурса и че ги приемат.
 • Организаторите си запазват правото да не публикуват снимки, които не отговарят на темата или регламента на конкурса, или са неподходящи по друга причина (например имат обиден, дискриминационен или рекламен характер).
 • Всички въпроси и казуси, които не са предвидени в настоящите правила, подлежат на конкретно решение от страна на журито.

Оценка и класиране на изпратените снимки:

 •  Снимките ще бъдат оценени от професионално жури в периода от 26 до 29 април 2013 г.
 • Победителите във фотоконкурса ще бъдат обявени и наградени на 30 април 2013 г. Имената им ще бъдат публикувани на интернет страницата на КНСБ (www.knsb-bg.org) и във фейсбук страниците на КНСБ, „Младежки форум 21 век“ и на конкурса (Фотоконкурс „Лицето на труда“).

Награди:

 • Голямата награда – фотоапарат;
 • Втора награда – раница/чанта за фотоапарат;
 • Трета награда – дигитална фоторамка;
 • Награда на „ATERA Design“ – подарък печат на фотография в голям формат (70/100 см) по технологията „ThreeBond“;
 • Класираните от 4-то до 30-то място ще получат ваучер на стойност 20 лева за пазаруване в магазин „Фото Павилион“;
 • 30-те снимки, получили най-високи оценки ще бъдат отпечатани и ще бъдат представени в поредица от изложби под надслов „Лицето на труда“, които ще се проведат в периода май – октомври 2013 г. във всички областни градове в страната;
 • Всички участници в конкурса ще получат грамоти за участие, а снимките им  ще бъдат публикувани на интернет страницата на КНСБ (www.knsb-bg.org) и във фейсбук страниците на КНСБ, „Младежки форум 21 век“ и на конкурса (Фотоконкурс „Лицето на труда“).

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица