Свържи се с нас

Новини

Бедствено положение и в Дряново (обновена)

Published

on

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

Община Дряново е в бедствено положение, считано от 22,30 часа на 14 март 2013 година и по силата на Заповед на кмета на общината д-р Иван Николов, съобщават от местната администрация.
Свикан е  и Кризисният щаб, и още вчера  е информиран Областният управител на Габрово за тежката ситуация в община Дряново, и за мерките които са предприети от него.

Ураганен вятър снощи нанесе множество и тежки материални щети в Дряново и населените места в общината, поради което бедственото положение все още не е отменено. Човешки жертви или пострадали хора няма.

Всички населени места бяха оставени без ток, поради повреда на подстнацията в Дряново (скъсани проводници и паднал покрив от източната страна на сградата). По-късно, около 1 часа след полунощ на 15 март, електрозахранването в града беше възстановено, но към момент кметствата все още са без ток. Специализирани екипи правят всичко възможно максимално бързо да възстановят електрозахранването във всички населени места на територията на общината.

Днешният 15 март за всички училища на територията на общината е обявен за неучебен и неприсъствен ден.

Мобилни екипи през цялата нощ на 14-ти срещу 15 март, а и към този момент оценяват обстановката в града.

Подобно на ситуацията в Габрово и в Дряново има десетки домове с изпочупени прозорци, изкоренени дървета, потрошени автомобили и съдове за смет, отнесени или повредени покривни конструкции и пр.

В следствие на бурята са възникнали и пожари, а подадените в резултата на това сигнали са 10 на брой (един по-голям пожар и други за пламнали комини).

С най-големи щети, от констатираното до момента, е СОУ „М. Ракович”, чийто 65 % от покрива е бил отнесен от ураганния вятър. Поразена е и сградата на Общинска администрация (счупени прозорци, отломки от мазилката). В Гостилица е повреден покрива на читалището и на общежитието, в Руня също има отнесени от вятъра покриви, а повалено дърво е затиснало къща в Зая. Съборена е клетката на един от големите мобилни оператори в Ганчовец.

Своевременна помощ Община Дряново оказа на бедстващи в пътнически влак № 4 207 в направление Горна Оряховица – Плачковци. Около 22 часа, в района на Дряновския манастир (спирка Бачо Киро), влакът преустановява движение поради прекъсване на електрическото захранване към локомотива.

6-те пътника от влака бяха изведени от спрялата машина и с транспорт, осигурен от Община Дряново и служители на администрацията, бяха закарани до домовете им в Габрово.

Предвид на създалата се изключително тежка ситуация и изцяло преустановено подаване на електричеството 5 мобилни екипи на РПУ Дряново патрулираха през цялата нощ, за да предотвратят евентуални мародерства.

И към този момент служители на Община Дряново оглеждат и описват пораженията, които ураганната буря нанесе в града и кметствата.

Община Дряново съобщава на жителите на общината, че водозахранването ще бъде спряно от 22,00 ч. на 15 март (петък) до 7,00 ч. на 16 март 2013 г. (събота).  Телефони за подаване на сигнали във връзка с кризисната ситуация: Централа – 0676/72962, 72964, 72965; Кабинет на кмета – 0676/72350.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

АПИ: До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт!

Published

on

До 15 октомври гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2023 г. за текущ и основен ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа – автомагистрали и пътища първи, втори и трети клас.

В момента АПИ разработва процедура за приоритизиране на дейностите, изпълнявани по републиканската пътна мрежа със средства от държавния бюджет. Целта е да се подобри процесът по планиране на дейностите за проектиране, строителство и поддържане на пътната мрежа за всяка календарна година.

Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, чрез форма за подаване на предложения за пътища с необходимост от ремонтни дейности, на имейл адрес: signali@api.bg.

Формата за подаване на предложения е публикувана на интернет страницата на АПИ, в рубриката „Предложения и сигнали“ – формуляр. Целта е Агенцията да получи обратна връзка от гражданите за неотложните според тях ремонти.

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия в АПИ, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Служители на РЗИ-Габрово излизат на протест

Published

on

Служители на Регионалната здравна инспекция в Габрово ще изразят подкрепата си и ще се присъединят към Националния протест на работещите в РЗИ по места, който ще се състои на 26 септември, понеделник.

„Търпението и проявената от нас толерантност, в името на общественото здраве, са категорично изчерпани“, заявяват работещите в РЗИ – Габрово. Протестът е подкрепен от синдикалните структури по места, където има такива.

Инспектори, експерти, специалисти и изпълнители от РЗИ-Габрово отново ще бъдат на работните си места, изпълнявайки изискванията на държавната служба, ръководени от интересите на държавата, но с призив „За достойно заплащане на труда ни“. Служителите на РЗИ са неуморно на своя пост в името на общественото здраве. „Три години работихме в условията на световна пандемия. Малцина си дават сметка за всеотдайната ни работа и дейностите ни по овладяване на пандемията от КОВИД-19, за 24-часовото разположение, за неуморния труд през почивни и празнични дни, за готовността и саможертвата в полза на общественото благо. Задачите и отговорностите на Регионалните здравни инспекции, като териториален орган на МЗ, не се изчерпват с КОВИД-19.

Ние осъществяваме и организираме държавната здравна политика на територията на съответната област. Изключителната роля на служителите на РЗИ е осигуряване на превенция, промоция и контрол на общественото здраве в България. Задълженията ни се увеличават и разширяват по обем и направление всеки изминал ден. Вменяват ни нови задължения и отговорности, при които проявяваме отдаденост и професионализъм. Изискванията на професията ни налагат задълбочено познаване и компетентно прилагане на националното и европейско законодателство, и приложимите национални и международни стандарти в областта на общественото здраве.

Ежедневната ни работа е свързана с усвояването и прилагането на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за водите, Закона за защита от шума в околната среда, Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, и много други нормативни разпоредби, свързани с опазването на здравето на населението.

Всекидневно се сблъскваме с общественото недоволство и негативи, които неизменно се проявяват поради естеството на работата ни. В тези трудни моменти не си позволяваме да проявим безотговорност, не абдикираме от ангажиментите си, съзнавайки благородната си мисия и отчитайки, че е наш дълг да сме винаги на „първа линия“ в името на живота и здравето на хората.

Служителите в Регионалните здравни инспекции бяха обнадеждени от декларираното пред обществото намерение на управляващите да припознаят Здравеопазването, като сектор с приоритетно значение. Същевременно, с огорчение констатираме, че позицията ни на държавни служители дава основание на управляващите да ни разглеждат като външни на системата, поради което не можем да се ползваме от постигнатите колективни споразумения в отрасъл „Здравеопазване“. 

Заплащането на труда на служителите на РЗИ силно изостана и по отношение на заплащането на труда в други сходни териториални администрации (второстепенни и третостепенни разпоредители на бюджетни средства-БАБХ, Изпълнителна агенция по горите, Изпълнителна агенция по лозята и виното, Изпълнителна агенция за борба с градушките, НЗОК и други).

С Постановление на Министерски съвет (ПМС) №210 от 29.07.2022 год. са одобрени допълнителни разходи по бюджета на МЗ за увеличаване на разходите за персонал за 2022 год. С това е осигурен финансов ресурс, който според изричния текст на чл. 1 от цитираното ПМС е целеви и следва да е насочен само и единствено към „достигане на минималните нива на заплащане, договорени в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ 2022 год. за второстепенните разпоредители към министъра на здравеопазването“.

Резултатът към днешна дата – липса на каквато и да е индикация, че одобрените допълнителни разходи по бюджета на МЗ ще бъдат използвани за увеличение на основните възнаграждения на работещите в РЗИ, каквото е предназначението на част от тези средства съгласно чл. 1 и чл. 2 от ПМС №210/29.07.2022 год. „, изтъкват в своите аргументи за недоволството здравните служители.

Те настояват за две неща. Увеличение на основните възнаграждения на работещите в регионалните здравни инспекции със задна дата и срок до 25.10.2022 г., както и заличаване на исторически натрупалите се диспропорции при заплащане на труда при служители заемащи еднакви длъжности.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица