Свържи се с нас

Новини

“Новите” българи са македонци, украинци и молдовци

За една година 18 833 души са получили наш паспорт

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За една година вицепрезидентът Маргарита Попова е издала 162 указа за промени в българското гражданство на 18 833 души. Това са данните от доклада за дейността на Комисията по българско гражданство и българи в чужбина за периода 23 януари 2012 – 22 януари 2013 г., обявен днес от вицепрезидента Маргарита Попова, цитирани от Аргументи БГ.

Най-голяма част от придобилите българско гражданство за 2012 г. са от Република Македония 8185 души, след тях са хората от Молдова и Украйна. 881 са новите граждани на страната ни от Руската федерация, а от Сърбия – 604 души, от Израел – 588. 75 са лицата, които са нямали гражданство и са получили българско – 30 от тях са от Афганистан, 15 от Сирия.

На основание български произход са придобили българско гражданство 13 737 души, 4 130 са придобили българско гражданство на основание родител – български гражданин и пълно осиновяване.

Осем са новите българи, които са получили гражданство заради изключителен принос и особени заслуги. Между тях са спортистка – състезателка по модерен петобой, и професор Аталай от Израел, специалист с особени заслуги в медицината.Двама бразилски футболисти от шампиона “Лудогорец”, Разград също са получили гражданство. Българки са станали две състезателки по художествена гимнастика и един тенисист от Армения.

За особени заслуги българско гражданство е получил и “много известен бизнесмен от Италия”, който е разкрил у нас 2 200 работни места.  Става въпрос да Едоардо Миролио, който е собственик на три текстилни предприятия в Сливен, хотел и винарска изба край новозагорското село Еленово.

Хората, които са придобили гражданство по обща натурализация, е 206. 60 указа за възстановяване на българско гражданство са издадени за 607 души.

На основание особени заслуги е отказано българско гражданство на 21 души. Петима от получилите отказ са спортисти, а други пет отказа са по предложения, направени за принос в българската култура, бизнеса и икономиката, защото са липсвали конкретни убедителни факти в мотивите.

Отказано е било българско гражданство на 11 души, предложени на същото основание поради направено дарение. Даренията, които те са направили, са от 50 000 лв. до 100 000 евро. Шест от тези дарения са били направени за проучване и възстановяване на средновековни църкви и манастири в Созопол.

Вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че българското гражданство не се свързва само с финансови измерения, а е знак за принадлежност към родината. “Българското гражданство е уважение към нормите и законите на страната и доказва това, че принадлежиш към една общност и трябва да се съобразяваш с нея”, отбеляза Попова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Един от дългоочакваните моменти за всички малки и малко по-големи деца е украсата на елхата, светлините, играчките и цялата коледна суматоха в празничния месец декември.

И тази година навръх Никулден в Габрово ще бъдат запалени светлините на голямото коледно дърво пред Общината.

„Бъдете с нас на 6 декември в 17.30 часа на площада, за да видите какво са подготвили главните герои в специалната празнична церемония – учениците от ОУ „Ран Босилек“. За коледния дух ще се погрижи Оркестър Габрово, а за още повече настроение не забравяйте да вземете по един задължителен елемент за сезона – коледна шапка.

И нали помните поверието за Никулден, колкото повече са люспите на шарана, толкова повече ще са монетите в портфейла, затова избрахме този ден и колкото повече са хората на площада, толкова по – празнично да бъде.

Няколко дена по-късно ще открием и детското коледно градче, което този път ще украси централната градска част и ще бъде в парковото пространство пред Глинените гърнета.

Обещахме да има нови неща и добавяме не какво да е, а нещо много специално за този празник – макет, изобразяващ сцената на Рождество“, разкриват от Община Габрово.

На 11 декември от 17.30 часа ще бъде открито коледното градче, където актьорите от Държавен куклен театър Габрово отново ще изненадат с нещо интересно, забавно и празнично.

„Ще видим и учениците от ОУ „Иван Вазов“ и ще се веселим с музиката на Оркестър Габрово“, допълват още от Общината.

Зареди още

Новини

Днес е Андреевден!

Published

on

Днес, 30 ноември, православната църква отбелязва с празнична литургия деня на Свети Андрей Първозвани. Нарича се първозван, понеже пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христа.

Според легендата някога св. Андрей живеел самотно в пещера недалеч от манастир. В гората често идвали мечки, които ядели манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се нарича още Мечкинден, а самият светец се почита като господар на животното.

В народните вярвания днешният ден се нарича Андреевден. В различните краища на страната също Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден.

В планинските райони (Котленско, Тревненско и др.) и в Западна България празникът се отбелязва още и като Мечкинден, почитан за предпазване от мечки.

В народния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл. В цялата страна той се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно.

Имен ден празнуват Андрей, Андриана и Андро, Първан.

Според народните вярвания се нарича още Мечкинден, защото светеца се смята за господар на мечката.

От Андреевден денят започва да нараства колкото едно папурено или просено зърно. Затова в нощта на празника всяка стопанка сварява гърне царевица като слага допълнително и по няколко различни зърна за посев – жито, боб, леща, грах, просо, ечемик, овес и други семена.

Поверието гласи, че всеки от членовете на семейството трябва да хапне от него, за да е здрав през годината, да му е пълна къщата и да му върви на добре.

*Снимка: Nova.bg.

Зареди още

Новини

Габрово посрещна Първата национална среща на ерготерапевтите

Published

on

Първа национална среща на ерготерапевтите в България се проведе в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово. Срещата беше открита от зам. областният управител на Габрово Даниела Маринова, а приветствия към участниците отправи Катюша Станчева – Началник отдел в РУО Габрово и Емилия Ангелова – старши експерт в РУО Габрово.

По покана на директора на Регионалния център Росица Чернева с интересна презенатция в срещата се включи и доц. д-р Лилия Тодорова от Русенския университет „Ангел Кънчев“, която е една от основоположниците на ерготерапията в България.

В срещата бяха презентирани добри практики на ерготерапевти от София, Варна, Стара Загора, Бургас, Търговище, Силистра, Габрово и Русе. Участниците в срещата бяха специалисти, работещи с деца със специални образователни потребности от цялата страна, които пристигнаха за нея въпреки услужнената пътна обстановка.

За тези, които не успяха беше предоставена възможност да се включат онлайн. Залата за ерготерапия в Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование – Габрово, функционира вече почти една година. Тя се посещава от 18 деца и ученици със специални образователни потребности, които получават допълнителната подкрепа освен от ерготерапевт, но и от ресурсен учител, логопед и психолог.

И ако последно изброените подкрепят децата и учениците в тяхното познавателно, когнитивно, социално и езиково развитие, то ерготерапията подпомага и компенсира затрудненията, пряко свързани с нарушения на моториката, сетивната преработка на информацията и подобрява уменията за самостоятелност и функциониране на детето или ученика.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица