Свържи се с нас

Новини

Маргарита Попова: Да дадем клетва да не подменяме историята

Published

on

IMG_6312Честит празник скъпи сънародници, днес е ден на Отечеството ни България, затова вдигнете високо българските знамена и да се поздравим с нашия национален празник  –  3 март.

3 март е ден за почит, ден за заупокой, на онзи рояк Апостоли направили решителна стъпка към възстановяване на независимата българска държава. Преминали в столетията през народната нива, посели  хиляди плодоносни семена, оставили дом  и младост и грижи,  за великата идея за духовна и национална свобода , за обединение на българските землища под едно знаме, за единение на нацията,за достойни  бъднини.

Днес е ден да прелеем сили и у нас и у децата ни, от една трагична и величава епоха , когато из цели векове страдания и океани от унижения като вулкан изригва Априлската епопея, и приковава погледа на Великите сили, с техните вечни и хладни интереси към настоящето и съдбините на Балканите, приковава вниманието им за сетен път, към една деспотична Империя , робски угнетила българи, сърби, власи, гърци , арменци, черногорци, и все по- малко подозираща, че всички те в 19 – тия век на свободата и равноправието, вече не са  безропотна рая и безлична маса от поданици, а народи  с формирано национално самосъзнание.

3 март е ден за дълбок поклон и признателност към хилядите знайни и безимени синове и дъщери, учени, журналисти, художници, медицински сестри, фелдшери, санитари и доброволци, офицери и пълководци в Руската армия,  оставили костите си по българските земи. Руси, украйнци ,белоруси, литовци , румънци, финландци . Нека да сведем глави пред воинската  чест, доблест и саможертва на колективния образ на героя. Нека  да затуптят сърцата ни в едно пред подвига  на опълченските отряди от бунтовници и харамии от всички краища на българските землища,обърнали хода  на войната в решителния момент с безпримерен  героизъм и саможертва, с обединени усилия и титанична воля опълченците покоряват този връх , станал символ на ценности дълбоко вкоренени в националното ни самосъзнание и самоопределение. И затова никакво безпросветни слова не са в състояние да  ни унижат и да ни заличат. Тези съкровени ценности са свободно и независимо отечество, национално достойнство, духовно възмогване,  достоен живот за всички, за  нас, за децата ни,  за родителите ни  и почит за героите. Нека да помълчим и да си спомним , че и  напред  в годините след войната 1877  – 1878 българските воини никога не забравят национално обединителния идеал,  не продават националната чест и лъвски бранят българските знамена. Ни едно от знамената ни не пада в плен, напротив  воините дават себе си, дават живота си за Отечеството, победите и самоотрицанието им и днес са част от знанията по родолюбие за защита на Отечеството.

3 март е ден за прослава на българския воински дух.Днес светът е различен,. Днес трябва да отстояваме мъдро и равновесно  отношенията ни към различните исторически категории  и към идеалите. Ботев и Левски са нашите идеали от 19-ия век. Те са нашите първи  7 години, не само с познаване на портретите им, но и с делата им, с поезията, с пламенната Ботева публицистика , с образа на  нашия Балкан,където и днес още „броди жив духът на Караджата“.

Скъпи съотечественици, родолюбци, нека  оттук, от този връх днес клетва да дадем , да не подменяме историята, да радеем за родолюбиво  образование, поверено в ръцете на посветени и  патриоти, и никакви финанси, хиляди и милиони за програми, в които да четем за съжителство, за присъствие, а за робска участ продължила 5 века  по българските землища и никога не изтрила от сърцата и от душите ни идеала за национално обединение, за възход  и напредък на Отечеството ни всички заедно. Днес от този връх нека да кажем ,че искаме да осигурим достойни старини на пострадалите в годините при защита на родината, които днес останаха много малко , но са на последното социално стъпало  и не преживяват достойно живота си . Нека да почитаме родителите загубили децата си в казармата, нека клетва да дадем за единение на народа ни  в и извън родина, в името на реалистични и прагматични каузи и да кажем, че не желаем войните да бъдат средство за решаване на междудържавни  отношения, да кажем че не искаме да забравяме доброто, помощта и жертвоготовността за човешките общности  и най – после да пазим паметниците, които ние, народът ни, сме издигнали като символ на културно – историческата ни памет.

НАРОДЕ наш, чуваш ли днес Шипка? Този връх чутовен, дивната слава на който ще се носи като ек, от урва на урва и от век на век. Чуваш ли как в един глас,  днес изричаме СЪС СЪРЦЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица