Свържи се с нас

Новини

Маргарита Попова да довърши мандата, предлага Кирил Добрев

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кирил Добрев, депутат от БСП от област Габрово.

– Г-н Добрев, на заседание на ПГ сте настоял БСП да задейства процедурата за импийчмънт на президента? Срещнахте ли подкрепа? Какви бяха вашите основания?

– Да, това е факт. Разбира се, срещнах подкрепа сред колегите си, защото това, което президентът прави, е опит България да бъде въвлечена във война, а това се третира като национално предателство. И създава всички предпоставки да инициираме процедурата по импийчмънт на президента.

– Визирате изявленията му пред „Индипендънт“?

– Да, изявленията на президента са крайно неадекватни.

– Защо тази инициатива в крайна сметка няма да се реализира?

– Темата с оставките е много болезнена за нашата партия, защото, както казва председателят, „отговорност се носи не само с оставки“. Т.е. вътрешнопартийните проблеми ги предаваме на национално ниво. Все пак вярвам, че БСП ще постави по-остро този въпрос.

– Справя ли се президентът с ролята на обединител? Единствено позицията му спрямо Русия ли ви притеснява?

– Този човек от известно време е напълно неадекватен. Не само позициите, предизвикани от русофобството му. Дори темите, които поставя на дневен ред в обществото, са също неадекватни и извън времето и пространството. Месеци наред той категорично отказваше да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). В крайна сметка той се проведе чак когато кризата с бежанците взриви Европа. Колкото по-бързо сдаде властта, толкова по-добре ще бъде за България. Конституцията предвижда възможност мандатът му да бъде довършен от вицепрезидента. Аз не виждам политик или гражданин да има претенции около личността на вицепрезидента. И когато говорим за обединителна фигура, то Маргарита Попова е далеч по-убедителна, отколкото Росен Плевнелиев.

– Опонентите ви казват обаче, че се опитвате да извлечете тяснопартийни дивиденти от грешките, които допуска Плевнелиев?

– От какво?! Президентът разделя обществото на две – на „Протестна мрежа“ и всички останали.

– Защо го прави? Имате ли обяснение за действията му?

– Може би търси форма и начин да бъде подкрепен за втори мандат.

– От кого? Та той дори сред „своите“ – тези, които го издигнаха за президент, не среща подкрепа. Борисов го определи като ястреб.

– Плевнелиев далеч не е президент на „своите“, а на други хора, част от управляващата коалиция. Затова казвам, че разделя обществото.

– Каква би трябвало да е правилната позиция на държавен глава в тази несигурна международна обстановка?

– Трябва да бъде част от образно казано новата коалиция, в която Европа, САЩ и Русия са се обединили, за да дадат отпор на тероризма. Вбиването на клинове между великите сили – стари опорни точки, по които е работил преди два месеца, вече не са актуални. Президентът трябва да научи, че човешкият живот е еднакво скъп както на Синайския полуостров, така и в Париж, така и в Ливан, Сирия. Човешкият живот е безценен за всяка точка на света.

Автор: Мария Филева
Източник: standartnews.com

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица