Свържи се с нас

Новини

Пет лева повече за пенсионерите, “замръзва” размерът на майчинството

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Депутатите приеха на второ четене бюджета за държавно обществено осигуряване за 2013 г. Бюджетът на НОИ се намалява с 2 млн. лева от първоначално планираните и става 1.932 млн. лева. По останалите точки законът остава в параметрите си след първо четене, съобщи „Дневник”, цитиран от Аргументи БГ.

Парите за пенсии догодина ще бъдат 7.531 млн. лева, а пенсиите ще се вдигнат с 5 лева на 1 април 2013 г. Така минималните пенсии за трудов стаж ще станат 150 лева. Обезщетенията за жени в майчинство остават 240 лв., а минималното обезщетението за безработица – 7.20 лв.

„Най-рано на 8 декември ще стане ясно дали ще има пари за коледни добавки за пенсионерите”, каза финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от „Дарик”. По думите му тогава ще бъдат готови предварителните данни за изпълнението на бюджета за ноември, а оттам ще се разбере дали ще има пари за коледни добавки. Дянков обясни, че страната ни чака пари от Европа, от които зависят и евентуалните добавки за пенсионерите.

Опозиционните партии от Коалиция за България, “Атака” и РЗС се обединиха в призива си минималната пенсия в страната да се увеличи повече. Народният представител от Коалиция за България Мая Манолова заяви, че планираното увеличение от 5 лева е подигравка и пенсията от 150 лв. продължава да е много под границата на бедността за България – 241 лв.

Тя определи дебата като „срамен” и коментира, че по време на предишното управление минималната пенсия се е увеличила със сто процента – от 69 на 135 лв. По думите й със 135 лв. през 2009 година е могло да се купят с 40 процента повече стоки от първа необходимост.

По време на обсъждането тя внесе предложение за рязко увеличаване на размера на 270 лв., което не беше прието.

Народният представител от ДПС Хасан Адемов определи 1 април като „случайно измислена дата”, пише „Дарик”.

Както Аргументи БГ ви информира по-рано през деня, между първо и второ четене от Коалиция за България внесоха предложения за още две промени – да се увеличат осигурителните вноски и парите за фонд „Пенсии”, както и да се вдигнат осигуровките по фонд „Безработица” от 1 на 2%. Предложенията бяха отхвърлени.

Отхвърлено бе и предложението за индексация на майчинството – така обезщетението за втората година за гледане на дете остава 240 лв. – с един лев под прага на бедността за 2013 г.

Дебатите по текста от Закона за бюджета на ДОО започваха на няколко пъти. Колективното предложение на опозицията – майчинството да бъде 310 лева – толкова, колкото ще бъде минималната работна заплата от 1 януари, беше отхвърлено.

По думите на Валентина Богданова от БСП всяка следваща година носи на България около 5000 бебета по-малко от предишната.

„30 милиона лева повече, за да може парите на месечна база за майчинството да станат със 70 лева повече”, коментира Мартин Димитров от Синята коалиция по-рано през деня.

„Знаете, че догодина в бюджета ще бъдат заложени 30 млн. допълнително за изграждане на детски ясли и детски градини. За мен това е правилният път”, каза социалният министър Тотю Младенов.

2200 лева ще е максималният осигурителен праг от началото на следващата година. За самоосигуряващите се лица минималният осигурителен праг при доходи до 5400 лева ще бъде 420 лева, а за доходи над 7500 лева – 550 лева. Минималният месечен осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите се запазва 240 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

„Оцъклен“ от амфетамин камионаджия не видя пешеходец

Published

on

Дрогиран шофьор на камион блъсна и потроши пешеходец. За щастие инцидентът се размина по чудо без жертва.

Произшествието е станало на 23 септември в часовете около пладне в севлиевското село Идилево, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Десетина минути преди 14.00 часа в полицията постъпил сигнал за товарен автомобил „Мерцедес Атего“, блъснал и ранил мъж.

Пристигналият на мястото на пътния инцидент полицейски екип изяснил обстоятелствата около случая и установил, че 54-годишен мъж от Лясковец, извършвайки маневра назад с камиона ударил намиращия се зад превозното средство 59-годишен мъж.

Пострадалият веднага бил транспортиран и настанен за лечение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактура на кости на таза, без опасност за живота.

Водачът на камиона бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство, с което бил изпробван, отчело положителен резултат за наркотичното вещество амфетамин. Пробата му за алкохол се оказала отрицателна.

Причинилият инцидента водач е дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължават дейностите по изготвяне на областна аптечна карта

Published

on

Днес, на работна среща при областния управител на Габрово Кристина Сидорова представители на комисията, имаща за задача разработването на регионална аптечна карта, обсъди специфични въпроси, необходими за допълване на базата данни, ключови за рамковия документ.

Картата трябва да бъде готова до края на месец октомври и да се изпрати на Министерство на здравеопазването.

Целта на Областната аптечна карта е да проследи актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и обезпечеността с работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти.

Документът ще съдържа данни за географско-демографската характеристика на областта, здравно-демографската характеристика на населението в областта, структура и потребление на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта и др.

Освен това към областната аптечна карта ще бъде приложено и становище, изготвено по разписаните от Министерството на здравеопазването ред и критерии, относно необходимия минимален брой аптеки на територията на областта, както и необходимия минимален брой на работещи магистър-фармацевти, пояснява експертът от Областна администрация с ресор „Здравеопазване и социални дейности“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Училище „Неофит Рилски“ отбелязва 95 години от създаването си

Published

on

Габровското Иновативно основно училище „Неофит Рилски“ празнува 95 години от своето създаване.

Юбилеят бе тържествено отбелязан снощи в Националния музей на образованието, където бе представена книгата „История и традиции“.

Изданието е дело на съвместния труд на главния учител и преподавател по история и цивилизации, география и икономика Анатолий Антов и клуб „Традиции и ценности“ към училището.

Празникът бе уважен от заместник-областния управител на Габрово Андрей Николов, кмета на Габрово Таня Христова, зам.-кмета Невена Минева, началника на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, представители на Регионалното управление на образованието в Габрово, много настоящи и бивши ученици, преподаватели и родители на деца, гости.

Представянето на книгата бе предшествано от откриване на изложбата „Иновативни в традициите“, която се осъществява съвместно с НМО – Габрово, Държавен архив – Габрово и ИОУ „Неофит Рилски“. В нея са включени фотографии, документи, печати и предмети, свързани с 95-годишната история на училището, съхранявани във фондовете двете на Музея и Архива.

В откритата експозиция място намериха и творби на възпитаници на учебното заведение, а благодарствени грамоти, плакети и награди за заслуги към училището получиха изявени ученици, преподаватели, училищни деятели и гости на събитието.

По време на празника, тържествено бяха връчени грамоти и награди на победители от проведени ученически конкурси, посветени на годишнината.

В своето слово пред всички гости директорът на ИОУ „Неофит Рилски“ Мая Колева акцентира, че днес училището е богато не само с иновации и традиции, отбелязвайки, че учениците са най-голямата му ценност.

Ръководителят на учебното заведение връчи почетен плакет и благодарствен адрес на Таня Христова, която в своето приветствие говори за мира, който днес ни е нужен повече от всякога.

Кметът призова възпитаниците на училището, освен умни и иновативни, да бъдат и мъдри. „Бъдете здрави и все така амбицирани. Постигайте своите върхове и цели. Бъдете отговорни и честни пред тези, които стоят пред нас. За мен е чест, че съм част от един град, в който образованието продължава да бъде на висок пиедестал“, каза още в словото си кметът на Габрово.

Празникът на иновативното училище продължава тази вечер, 27 септември, в зала „Възраждане“ с тържествен концерт, посветен на юбилейните 95 години – ОУ „Неофит Рилски“ – средище на знания, мъдрост, любов и отдаденост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица