Свържи се с нас

Новини

Пет лева повече за пенсионерите, “замръзва” размерът на майчинството

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Депутатите приеха на второ четене бюджета за държавно обществено осигуряване за 2013 г. Бюджетът на НОИ се намалява с 2 млн. лева от първоначално планираните и става 1.932 млн. лева. По останалите точки законът остава в параметрите си след първо четене, съобщи „Дневник”, цитиран от Аргументи БГ.

Парите за пенсии догодина ще бъдат 7.531 млн. лева, а пенсиите ще се вдигнат с 5 лева на 1 април 2013 г. Така минималните пенсии за трудов стаж ще станат 150 лева. Обезщетенията за жени в майчинство остават 240 лв., а минималното обезщетението за безработица – 7.20 лв.

„Най-рано на 8 декември ще стане ясно дали ще има пари за коледни добавки за пенсионерите”, каза финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от „Дарик”. По думите му тогава ще бъдат готови предварителните данни за изпълнението на бюджета за ноември, а оттам ще се разбере дали ще има пари за коледни добавки. Дянков обясни, че страната ни чака пари от Европа, от които зависят и евентуалните добавки за пенсионерите.

Опозиционните партии от Коалиция за България, “Атака” и РЗС се обединиха в призива си минималната пенсия в страната да се увеличи повече. Народният представител от Коалиция за България Мая Манолова заяви, че планираното увеличение от 5 лева е подигравка и пенсията от 150 лв. продължава да е много под границата на бедността за България – 241 лв.

Тя определи дебата като „срамен” и коментира, че по време на предишното управление минималната пенсия се е увеличила със сто процента – от 69 на 135 лв. По думите й със 135 лв. през 2009 година е могло да се купят с 40 процента повече стоки от първа необходимост.

По време на обсъждането тя внесе предложение за рязко увеличаване на размера на 270 лв., което не беше прието.

Народният представител от ДПС Хасан Адемов определи 1 април като „случайно измислена дата”, пише „Дарик”.

Както Аргументи БГ ви информира по-рано през деня, между първо и второ четене от Коалиция за България внесоха предложения за още две промени – да се увеличат осигурителните вноски и парите за фонд „Пенсии”, както и да се вдигнат осигуровките по фонд „Безработица” от 1 на 2%. Предложенията бяха отхвърлени.

Отхвърлено бе и предложението за индексация на майчинството – така обезщетението за втората година за гледане на дете остава 240 лв. – с един лев под прага на бедността за 2013 г.

Дебатите по текста от Закона за бюджета на ДОО започваха на няколко пъти. Колективното предложение на опозицията – майчинството да бъде 310 лева – толкова, колкото ще бъде минималната работна заплата от 1 януари, беше отхвърлено.

По думите на Валентина Богданова от БСП всяка следваща година носи на България около 5000 бебета по-малко от предишната.

„30 милиона лева повече, за да може парите на месечна база за майчинството да станат със 70 лева повече”, коментира Мартин Димитров от Синята коалиция по-рано през деня.

„Знаете, че догодина в бюджета ще бъдат заложени 30 млн. допълнително за изграждане на детски ясли и детски градини. За мен това е правилният път”, каза социалният министър Тотю Младенов.

2200 лева ще е максималният осигурителен праг от началото на следващата година. За самоосигуряващите се лица минималният осигурителен праг при доходи до 5400 лева ще бъде 420 лева, а за доходи над 7500 лева – 550 лева. Минималният месечен осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите се запазва 240 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Габрово посрещна Първата национална среща на ерготерапевтите

Published

on

Първа национална среща на ерготерапевтите в България се проведе в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово. Срещата беше открита от зам. областният управител на Габрово Даниела Маринова, а приветствия към участниците отправи Катюша Станчева – Началник отдел в РУО Габрово и Емилия Ангелова – старши експерт в РУО Габрово.

По покана на директора на Регионалния център Росица Чернева с интересна презенатция в срещата се включи и доц. д-р Лилия Тодорова от Русенския университет „Ангел Кънчев“, която е една от основоположниците на ерготерапията в България.

В срещата бяха презентирани добри практики на ерготерапевти от София, Варна, Стара Загора, Бургас, Търговище, Силистра, Габрово и Русе. Участниците в срещата бяха специалисти, работещи с деца със специални образователни потребности от цялата страна, които пристигнаха за нея въпреки услужнената пътна обстановка.

За тези, които не успяха беше предоставена възможност да се включат онлайн. Залата за ерготерапия в Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование – Габрово, функционира вече почти една година. Тя се посещава от 18 деца и ученици със специални образователни потребности, които получават допълнителната подкрепа освен от ерготерапевт, но и от ресурсен учител, логопед и психолог.

И ако последно изброените подкрепят децата и учениците в тяхното познавателно, когнитивно, социално и езиково развитие, то ерготерапията подпомага и компенсира затрудненията, пряко свързани с нарушения на моториката, сетивната преработка на информацията и подобрява уменията за самостоятелност и функциониране на детето или ученика.

Зареди още

Икономика

ИКЕА отвори магазин от ново поколение във Велико Търново

Published

on

Днес, 28 ноември, със специално събитие, ИКЕА откри магазин от ново поколение в България в Мол Велико Търново. Той е продължение на стратегията на бранда да осигури на всички свои клиенти улеснен достъп до многообразието от решения за обзавеждане на дома. На церемонията присъстваха Никос Ифантидис, управител на ИКЕА България, Даниел Панов, кмет на Велико Търново и Продромос Мавропулос, инвеститор в Мол Велико Търново.

Компанията представи своя шести обект в страната, който е оптимизиран градски формат на удобна локация, където почитателите на марката могат да открият достъпно, функционално и висококачествено обзавеждане за дома. За 12 години на българския пазар ИКЕА развива своята палитра от предложения на база реалните нужди на своите клиенти, като налага нови модели на работа и иновативни начини за пазаруване.

Обектът заема 1800 кв.м площ, като предлага на потребителите селекция от над 1000 артикулa, които могат да бъдат закупени на място – аксесоари за готвене и сервиране, декорация, продукти за бебето и детето, за организиране на дома, текстил и други. Потребителите имат достъп и до пълната гама от мебели и аксесоари, налични на IKEA.bg, които могат да бъдат поръчани с различни опции за доставка до дома или безплатно до магазин ИКЕА Мол Велико Търново.

ИКЕА Мол Велико Търново разполага със зона за планиране на кухни и гардероби, в която експертите в обзавеждането на дома ще консултират клиентите за най-подходящите индивидуални решения. А в сектора с храни и напитки могат да бъдат открити популярни шведски продукти за приготвяне вкъщи – от сертифицирано кафе до шведски кюфтенца и сьомга.

“Вече 80 години нашата философия е да правим всеки ден по-добър за повече хора. Обектът ни във Велико Търново е естествено продължение на стратегията да бъдем по-достъпни и близки до нашите клиенти. Преминахме през различни етапи на подготовка – от детайлно проучване на региона, средата и нуждите на потребителите, до същинската реализация на проекта. С това решение от ИКЕА се стремим да удовлетворим нуждите за обзавеждане на потребителите не само от Велико Търново, но и целия регион”, споделя Георги Колев, мениджър “Нов бизнес” в ИКЕА България, част от FOURLIS Group.

Стъпването на ИКЕА в сърцето на България бе предшествано от иновативните за бранда мобилни хъбове, чрез които компанията предлага още по-лесен за клиентите начин да получат своите поръчки от онлайн магазина. Към момента, ИКЕА присъства с 2 магазина в София, 2 центъра за поръчки в Пловдив и Бургас, концептуален магазин във Варна и мобилни хъбове в Плевен, Благоевград, Хасково и Стара Загора.

За ИКЕА
ИКЕА предлага добре проектирано, функционално и достъпно, висококачествено обзавеждане на дома, произведено с грижа за хората и околната среда. Има няколко компании с различни собственици, работещи под марката ИКЕА, всички споделящи една и съща визия: да се създаде по-добро всекидневие за много хора. ИКЕА е основана в Швеция през 1943 година.

За Housemarket
ИКЕА влиза на българския пазар през 2011 г. чрез българското дружество на компанията Housemarket S.A, част от Fourlis Group, която по силата на франчайз договор държи правата за търговска дейност под марката ИКЕА на териториите на Гърция и Кипър. Housemarket S.A управлява 20 магазина на ИКЕА (в България, Гърция и Кипър) с различни размери и формати.

Относно франчайз системата на ИКЕА
Ритейл бизнесът на IKEA се управлява чрез франчайз система с франчайзополучатели, които имат право да предлагат и продават продуктовата гама на ИКЕА в рамките на определени географски територии. Inter IKEA Systems B.V. е собственик на концепцията ИКЕА и световен франчайзодател, който също така възлага на различни ИКЕА компании да разработват и предлагат продуктовата гама, както и да доставят комуникационни решения. Днес 12 различни групи компании имат право да притежават и управляват канали за продажба на ИКЕА съгласно франчайз споразумения с Inter IKEA Systems B.V.

Относно Inter IKEA Group
Inter IKEA Group включва Inter IKEA Systems B.V., IKEA of Sweden AB, IKEA Supply AG и IKEA Industry AB. Inter IKEA Holding B.V. е холдинговата компания на Inter IKEA Group.

Зареди още

Новини

Обилният снеговалеж над Габрово затруднява извозването на отпадъците

Published

on

Поради извънредната ситуация с обилния снеговалеж и ангажирането на целия ресурс на ОП „Благоустрояване“ в снегопочистването на града, услугите „Сметосъбиране“ и „Сметоизвозване“ не се извършват по обичайния график. Това съобщиха от Община Габрово.

На територията на града на този етап работят 9 екипа със специализирана техника и сметосъбирачи. Два от екипите обслужват контейнерите площадки в Централна градска част, два – широк център, един събира кафявите контейнери за биоотпадъци на територията на целия град.

Три екипа с малки камиони (до 3,5 т.) извършват оборки около контейнерите на територията на целия град, един малък специализиран камион обслужва контейнерите в труднодостъпните райони на града.

Един екип на „Сметосъбиране“ обслужва селата в посока Севлиево – Поповци, Янковци, Яворец, Драгановци. За останалите села в рамките на днешния ден няма възможност да се осигури сметосъбиране.

За днес – 28 ноември 2023 г., Националният институт по метеорология и хидрология издава предупреждение от първа степен (жълт код) за Източна България и районите, разположени в близост до северните склонове на планините, където ще се усили южният вятър, с очаквани пориви 20-24 m/s. За Габрово се очаква скорост на вятъра от 14-19 m/s (50-69 km/h) и/или пориви до 24 m/s (90 km/h)

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица