Свържи се с нас

Новини

Пет лева повече за пенсионерите, “замръзва” размерът на майчинството

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Депутатите приеха на второ четене бюджета за държавно обществено осигуряване за 2013 г. Бюджетът на НОИ се намалява с 2 млн. лева от първоначално планираните и става 1.932 млн. лева. По останалите точки законът остава в параметрите си след първо четене, съобщи „Дневник”, цитиран от Аргументи БГ.

Парите за пенсии догодина ще бъдат 7.531 млн. лева, а пенсиите ще се вдигнат с 5 лева на 1 април 2013 г. Така минималните пенсии за трудов стаж ще станат 150 лева. Обезщетенията за жени в майчинство остават 240 лв., а минималното обезщетението за безработица – 7.20 лв.

„Най-рано на 8 декември ще стане ясно дали ще има пари за коледни добавки за пенсионерите”, каза финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от „Дарик”. По думите му тогава ще бъдат готови предварителните данни за изпълнението на бюджета за ноември, а оттам ще се разбере дали ще има пари за коледни добавки. Дянков обясни, че страната ни чака пари от Европа, от които зависят и евентуалните добавки за пенсионерите.

Опозиционните партии от Коалиция за България, “Атака” и РЗС се обединиха в призива си минималната пенсия в страната да се увеличи повече. Народният представител от Коалиция за България Мая Манолова заяви, че планираното увеличение от 5 лева е подигравка и пенсията от 150 лв. продължава да е много под границата на бедността за България – 241 лв.

Тя определи дебата като „срамен” и коментира, че по време на предишното управление минималната пенсия се е увеличила със сто процента – от 69 на 135 лв. По думите й със 135 лв. през 2009 година е могло да се купят с 40 процента повече стоки от първа необходимост.

По време на обсъждането тя внесе предложение за рязко увеличаване на размера на 270 лв., което не беше прието.

Народният представител от ДПС Хасан Адемов определи 1 април като „случайно измислена дата”, пише „Дарик”.

Както Аргументи БГ ви информира по-рано през деня, между първо и второ четене от Коалиция за България внесоха предложения за още две промени – да се увеличат осигурителните вноски и парите за фонд „Пенсии”, както и да се вдигнат осигуровките по фонд „Безработица” от 1 на 2%. Предложенията бяха отхвърлени.

Отхвърлено бе и предложението за индексация на майчинството – така обезщетението за втората година за гледане на дете остава 240 лв. – с един лев под прага на бедността за 2013 г.

Дебатите по текста от Закона за бюджета на ДОО започваха на няколко пъти. Колективното предложение на опозицията – майчинството да бъде 310 лева – толкова, колкото ще бъде минималната работна заплата от 1 януари, беше отхвърлено.

По думите на Валентина Богданова от БСП всяка следваща година носи на България около 5000 бебета по-малко от предишната.

„30 милиона лева повече, за да може парите на месечна база за майчинството да станат със 70 лева повече”, коментира Мартин Димитров от Синята коалиция по-рано през деня.

„Знаете, че догодина в бюджета ще бъдат заложени 30 млн. допълнително за изграждане на детски ясли и детски градини. За мен това е правилният път”, каза социалният министър Тотю Младенов.

2200 лева ще е максималният осигурителен праг от началото на следващата година. За самоосигуряващите се лица минималният осигурителен праг при доходи до 5400 лева ще бъде 420 лева, а за доходи над 7500 лева – 550 лева. Минималният месечен осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите се запазва 240 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица