Свържи се с нас

Икономика

2013 – година на големите инвестиции за Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

2013-та година ще бъде година на големите инвестиции. Това обеща кметът на община Габрово Таня Христова пред местните медии на редовния си брифинг, на който беше направен отчет на изпълнението на бюджета за миналата  2012 година, както и представен проектобюджета за 2013 год.

„Наистина това ще бъде година, която ще бъде запомнена и надявам се ще бъде начало на един възходящ строително-ремонтен процес и процес, който ще има отражение върху качеството на живот на габровци. Инвестициите не са просто, за да бъдат реализирани и отчетени, и разходите възстановени. Тези инвестиции са наистина за хората. Аз вярвам и съм убедена, че габровци вярват, че нашият град има какво да показва оттук насетне. Има много голям потенциал, който заедно със здравия разум, който мисля че всички се опитваме да поощряваме ще докажем, че Габрово е град, който е жив и който се развива, преборвайки песимизма и негативното мислене, въпреки трудностите, които не отричам, че съществуват в нашето ежедневие“, каза кметът Христова.

Таня Христова беше категорична, че не смята, че с един бюджет в рамките на 12 месеца могат да се постигнат чудеса. „Може да се постигне много, но за да има устойчиво развитие трябва да разглеждаме един бюджет като част от една мащабна политика, която е насочена в посока на развитие на нашия град. Убедена съм, че всички ние сме участници в полагането на основите на този процес на развитие. Много зависи от всички нас дали наистина ще бъдем истински коректив, истински открити и ангажирани с всичко, което се случва. Предстои много работа. Вярвам, че ще успеем, стига да имаме отношение на собственост към всичко, което правим в нашия град – на откритост, на прозрачност. Не казвам, че няма да грешим. Не казвам, че сме разработили перфектния бюджет, не се ангажирам и с твърдението, че проектите ни са най-добрите, но работим с отношение и желание да инвестираме, да създаваме, да участваме в този процес по най-адекватен начин“, допълни още кметът.

Предстои да бъде направено публично обсъждане на проектобюджета за 2013 година, както и на отчета за 2012 г., което ще се състои във вторник (12 февруари) от 17,30 часа в Ритуалната зала на Общината. Поканени в обществения дебат са жителите на общината, представители на бизнеса, неправителствените организации и цялата общественост. Материалите по проекта за Бюджет 2013 г. и Отчет 2012 г. са на разположение на гражданите в Центъра за информация и услуги в сградата на общинската администрация, както и на електронната страница на Община Габрово. Те могат да бъдат разгледани и оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Икономика

Минимален спад на работещите в региона

Published

on

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на декември 2023 г. са 38.0 хил. души, като намаляват с 0,1% спрямо края на септември 2023 г. Това съобщиха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

В сравнение с края на третото тримесечие на 2023 г. намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и на творчески продукти; далекосъобщения“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Професионални дейности и научни изследвания“ и „Транспорт, складиране и пощи“.

Увеличават се наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности“, „Култура, спорт и развлечения“, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ и „Образование“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 45.7% и 11.5%. В края на декември 2023 г. в сравнение със същия период на 2022 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се намаляват с 0.9 хил., или с 2.4%.

Най-голямо намаление на наетите в процентно изражение се наблюдава в икономическите дейности:, „Създаване и разпространение на информация и на творчески продукти; далекосъобщения“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Операции с недвижимо имущество“ и „Административни и спомагателни дейности“.

Зареди още

Икономика

Габрово остава на осмо място в страната по средна заплата

Published

on

Област Габрово запазва осмо място по средна брутна месечна работна заплата в края на четвъртото тримесечие на 2023 година. Официалните данни оповестиха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2023 г. е 1 671 лв, ноември – 1 710 лв, и за декември – 1 755 лева. В сравнение с останалите области на страната, по този показател регионът ни се нарежда след София (столица), Варна, Враца, София (област), Стара Загора, Пловдив и Русе.

През четвъртото тримесечие на миналата година средната месечна работна заплата в област Габрово e 1 712 лв. и се увеличава спрямо третото тримесечие на 2023 г. с 5.1%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са: “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, „Образование“ и „Култура, спорт и развлечения“.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г. най-високо е заплащането в дейностите „Професионални дейности и научни изследвания“, „Финансови и застрахователни дейности“ и „Строителство“.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. средната месечна работна заплата нараства с 11.2% спрямо същия период на 2022 г. В обществения сектор увеличението е 16.6 %,а в частния сектор – 11.8%. Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през четвъртото тримесечие на 2023 г. са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – 2 545 лева „Образование“ – 2 470 лева „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 2 267 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 910 лева „Административни и спомагателни дейности“ – 915 лева „Други дейности“ – 993 лева.

Зареди още

Икономика

Камарата на строителите в България се срещна с местната власт в Габрово

Published

on

Камарата на строителите в България проведе среща с местната власт в Габрово и с областния управител Мария Башева – Венкова. Това е петата поред дискусия на организацията с представители на местната власт в България за мандат 2023 г. – 2027 г.

„Изпитвам уважение към всеки един от Вас заради труда, който полагате, заради трудностите, с които ежедневно се борите, заради усилията, които влагате във Вашата работа, както и за рисковете, които поемате. Строителната професия е свързана с много несигурност, но това, което изградите, не само променя инфраструктурата, но оставя и следа в историята. “, каза в приветствието си Мария Башева – Венкова.

Събитието бе организирано от Областното представителство на КСБ в Габрово и вестник „Строител“, който е инициатор и медиен партньор на инициативата. Домакини на проявата бяха председателят на ОП на КСБ-Габрово, Пламен Петров и кметът на общината Таня Христова.

В срещата участваха още председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изпълнителният директор на Камарата арх. Иван Несторов, Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. Строител, инж. Виктор Шарков, председател на УС на НКСВ и представители на фирмите-членове на КСБ от областта.

Участниците в дискусията обсъдиха важни за строителния бранш въпроси, а кметът на Габрово Таня Христова представи параметрите на бюджета на общината за 2024 г. и инвестиционната програма, която ще се изпълнява през тази година.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица