Свържи се с нас

Икономика

Облагат ни спестяванията с 10%

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С 10 % ще се облагат лихвите от депозитите на физическите лица от 2013 г. Това каза на брифинг след заседанието на Министерски съвет вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде „Фокус”, цитирани от АргументиБГ.

В Закона за данъците върху доходите на физически лица се предвижда доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки, клонове на чуждестранни банки, установени в държавата-членка на ЕС и в други държави-членки по споразумението за Европейското икономическо пространство да бъдат изключени от обхвата на необлагаемите доходи, посочи министърът.

В България има единен данък върху физическите лица и търговските лица и той е 10 %. Това е най-ниският данък в ЕС. Необлагането на лихвите от депозитите е едно изключение и това е регресивно, защото по-големи банкови депозити имат по-богатите. Някой, който работи на минимална работна заплата плаща данък, а някой, който има голям капиталов доход и си го държи в банка в момента не плаща такъв доход.

България е единствената страна от тази година, която няма данък върху лихвите от депозитите. До миналата година така беше и Румъния. Ние сме единствените и това е правилно. Фискалният ефект на това ще бъде около 120 млн. лева, каза още Дянков. В България под 10 % от населението има депозити над 20 000 лева.

Въвежда се единно платежно нареждане, което предвижда поредност на погасяването на публичните задължения. По този начин на бизнеса се спестяват около 50 млн. лева. В момента средният бизнес на месец подава между 8 и 12 различни данъчни декларация. С единното платежно нареждане ще се подава само една данъчна декларация само в една сметка. По този начин ще бъде подобрена и работата на данъчните. Запазва се досегашният ред за погасяване на осигурителните вноски на задължително допълнително пенсионно осигуряване. Те ще събират в отделна сметка с оглед на капиталовия им характер и запазване правата на осигурените.

Предложението на правителството за данък върху лихвата от депозитите ще доведе до поскъпване на лихвата по кредитите и ще удари малкия бизнес, големия бизнес и гражданите. Това в криза е неразумно. Това каза пред журналисти депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров.

Според Димитров, възможен ефект от приемането на данъка е хората да пренасочат депозитите си в нещо друго. Другият пряк ефект ще е поскъпването на кредитирането и кредитите и ще има ефект от намаляване на спестяванията, което е неблагоприятно.
„В криза не се въвеждат нови данъци. Завоят на ляво, за който аз се притеснявах, и за който говорих, се случва – повишаване на осигурителните прагове, повишаване на минималния осигурителен доход, въвеждане на данък върху лихвата от депозитите. Това са мерки, които увеличават данъчно-осигурителната тежест в криза и ще увеличат сивата икономика. Нито една от тези мерки не трябва да се приема”, коментира икономистът.
„България се противопостави на идеята в ЕС да има данък върху финансовите транзакции, което е нещо подобно. Изведнъж обаче, когато им потрябваха пари, изоставиха всичките си аргументи. Това е една доста непоследователна политика на правителството”, каза Мартин Димитров.

Според него това решение показва, че управляващите са чули аргументите на сините, че бюджетът е нестабилен, и „панически са търсили допълнителен приходоизточник”. „Но не се прави по този начин. По-добре е да бъдат отрязани неефективни разходи, отколкото да бъде въвеждан нов данък, който допълнително да влоши състоянието на бизнес-средата, което и без това е лошо”, допълни Мартин Димитров.

Според бившия икономически министър Петър Димитров и депутат от БСП облагането на депозитите е нездравословна мярка. „В условията на криза, това е нездравословна мярка, ако не заради друго, то по тази причина – ще намалят депозитите в банките, тоест допълнително ще влошим състоянието в икономиката. Това ще е главният резултат, който можем да очакваме за икономиката”, коментира Димитров.

Според него това решение на правителството е поради липса на пари в хазната. Петър Димитров заяви, че такъв данък има и в други държави, но с по-висок стандарт. Ако се бърка в джобовете на милионерите, вероятно това е справедлива мярка, само че ще бръкнем в джобовете на всички българи, обясни той.

Новият данък не бе приет радушно и от ДПС. „Вероятно предложението за облагане на лихвите по депозитите ще отпадне между първо и второ четене на проектобюджет 2013”. Такова предположение направи пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Според него вероятно целта е да бъде отклонено вниманието в по-различна посока, тъй като проблемите в бюджета и с приходната, и в разходната част са много сериозни. Адемов припомни, че досега общественото внимание се е занимавало с екзотичното, по думите му, предложение за различна минимална заплата по регионите.

Адемов постави въпроса дали трябва да се облагат спестявания. Ако те са доходи от труд, те вече са обложени с данък, как така за един и същ финансов ресурс ще се прилага два пъти данъчно облагане, попита той.

Депутатът изрази и притеснение дали българските граждани ще са в състояние да понесат в условия на криза такъв данък, който е крайно непопулярна мярка.

Ако, не дай Боже, се стигне до ефект на доминото и хората започнат масово да теглят парите си от банките, банковата система ще бъде поставена пред сериозно изпитание, а едва ли това е целта на Симеон Дянков и на правителството, предупреди Адемов.

И от ВМРО посрещнаха „на нож” идеята на финансовия министър да облага спестяванията. „Всяко облагане с подобен данък ще изведе хората на улицата и дните на това правителство са преброени,” заявиха воеводите. ВМРО има готовност да поведе протестиращите. Партията ще започне консултации с други политически сили за общи протестни действия.
Според ВМРО, това или е поредното изявление в присъщия за Дянков стил „сондиране на обществената реакция”, или директен опит за бламиране на Бойко Борисов, а може би игра на „доброто и лошото ченге” между премиер и финансов министър. Защото само преди дни Борисов категорично отхвърли подобна възможност.
Каквато и да е причината обаче, според ВМРО подобно предложение ще прелее чашата на търпението на българите, чиито пари ГЕРБ иска да обложи двойно – веднъж като получени доходи и втори път – като спестени от същите тези доходи средства.

Спестяванията са един от малкото начини хората у нас да постигнат минимална сигурност в условията на все по-влошаващи се икономически показатели, безпрецедентна безработица и ръст на цените. Всяко посягане на спестяванията е управленчески цинизъм и лакомия, продиктувана от икономическата безпомощност на управляващите. Изказването на Дянков подлага на риск и банковата стабилност.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Превоз на товари до 3,5 това в Габрово и региона от „Крис – Билд 2010“

Published

on

Габровската компания „Крис – Билд 2010“ ЕООД извършва превоз на товари до 3,5 тона от/до всяка една точка на територията на града, региона, както и в страната.

Услугата се поддържа от професионален екип, който ще се отзове веднага на уреченото място и ще ви улесни в транспортирането на Вашите обемни вещи или товари, гарантирайки Ви качество и сигурност на доставката.

Не се колебайте, а се доверете на „Крис Билд 2010“. Телефон за контакти: +358 876 533 200.

Зареди още

Икономика

„Необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“

Published

on

„Необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“, заяви проф. Димитрова пред годишното събрание на музей „Етър“.

Три важни събития дават облика на музей „Етър“ през 2022 година – спечелването на голямата международна награда „Жива“, обявяването на мутафчията Христо Маринов за живо човешко съкровище и реализацията на дейности по проекта „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“.

На годишното събрание, в което взеха участие всички служители на културната организация, беше представена информация, свързана с работата на музея през 2022. От презентацията на зам.-директора д-р Ваня Донева стана ясно, че в РЕМО „Етър“ се поддържат два музейни фонда – основен и научно-спомагателен, в които има общо 28 055 културни ценности. В научния архив на институцията има 701 документа.

Зам.-директорът д-р Ваня Донева информира, че инвентираните 952 културни ценности постъпват в резултат на работата на уредниците, с приоритет, насочен към осигуряването на подготовката на предстоящите експозиции. Научноизследователската дейност през 2022 година е разнообразна и обхваща различни теми. Представители на музея се включват в различни по форма и съдържание научни форуми с доклади, съобщения и презентации – 22.

През годината се наблюдава увеличаване на обема на научната продукция – публикуваните книги, статии и съобщения са 19. Темите са разнообразни, свързани с музейна работа, етноложка проблематика, специфични занаяти, знания и умения, както и с исторически проблеми.

От изнесената по време на годишното събрание от ръководителя на отдел „Културен мениджмънт“ Светлозар Тодоров информация става ясно, че за последните 12 месеца посетителите в музей „Етър“ са 164 471 – с 19,2% повече от 2021 г. и с 42,5% повече в сравнение с 2020. По отношение на 2019 г. обаче, туристите са по-малко с 37,5%.

„Ако тази тенденция се запази, може да се очаква резултата от 2019 г. да бъде доближен през 2025 г. Все пак, трябва да се има предвид, че преодоляването на глобалните последици от Ковид пандемията не са приключили, особено във въздушния транспорт. В същото време войната в Украйна също оказва своето влияние – високи цени на горива и ескалираща инфлация. Тези фактори оказват влияние и върху отделния турист, при избора му на дестинация“, каза Светлозар Тодоров по време на отчета си пред участниците в годишното събрание. Българите, посетили музея през 2022 г. са с 16,9% повече от предходната година – 158 352.

Любопитно е, че този ръст не се дължи на туристите в категория „възрастни“, а на учениците от 1 до 4 клас. При тях се наблюдава скок от 225% или от 6 839 през 2021 г. те са 22 229 през 2022. Пикът на техните посещения – 8 915, е през месец юни, когато броят им значително надхвърля този за цялата предходна година.

„Добре е да се обърне внимание и на факта, че общия брой на учениците от 1 до 12 клас е 49 856 или 31,5% от българските туристи, факт който потвърждава необходимостта от поддържането и поднасянето на иновативни форми, допълващи училищния образователен процес и възможностите за творческа изява в музея. Чуждестранните туристи са 6 099 или 3,71% от общия брой посетители. През 2021 г. те са 2 500, което е ръст от 143,9% . Най-много са румънските туристи – 1 169. От Испания са 694, Полша – 532, Франция – 527, Англия – 506, Израел – 339, Германия – 258. Показателите са далеч от тези през 2019 г., когато чуждестранните туристи са 29 441 и представляват 13,02% от общия брой посетители“, коментира Светлозар Тодоров.

Главният счетоводител Мария Иванова припомни, че 2022 започва без приет държавен бюджет, поради сформиране на ново правителство, съответно липсва приет бюджет и за музея. Финансистката на институцията уточни, че в този случай разходите се извършват до размери на разходите за същия период на предходната година.

„Това изискване на закона, започнатите през предходната година дейности, увеличената цена на ел. енергията наложи силно ограничаване на разходите на музея в първите месеци и отлагане на някой регулярни плащания по договори за второто тримесечие. Другите определящи във финансово отношение фактори и по- важни моменти през годината са инфлацията и продължаващите ремонтни дейности“, информира Мария Иванова и допълни, че финансовото състояние на музея е добро, благодарение на съвместните усилия на всички отдели.

„В бъдеще добрите практики трябва да се утвърждават, като се доразвиват, но и да се търсят нови възможности“, каза в заключение Мария Иванова.

„През цялата 2022 г. работещите в техническата служба полагат грижи за всички обекти в РЕМО „Етър“. В музея и района около него целогодишно се отстранява сняг, шума и боклуци. Чистят се комините на всички помещения и се зареждат с дърва работилниците и дюкяна. Два пъти основно се премахват наноси от захранващата вада, тревните площи се косят, отстраняват се стари изсъхнали дървета, почиства се коритото на река Сивек, ремонтира се алейното осветление, целогодишно се наблюдават водните съоръжения“, върху това акцентира в презентацията си Бистра Димова, ръководител на административното звено и на техническата служба.

Тя оцени положително резултатите от работата на хигиенистите, които почистват откритите площи и експозициите. Служителите, свързани с административното обслужване, сред които са графичният дизайнер и IT-специалистът, успяват да обезпечат работата на колегите си от другите отдели.

Директорът проф. д-р Светла Димитрова смята, че екипът на музея е много добре балансиран. Тя изтъкна положителната роля на експертите, които са ангажирани с институцията.

Светла Димитрова заяви, че очаква от служителите да работят активно за затвърждаване на постиженията от последните седем години. „Ако упоритата работа продължи, ще „берем плодовете“ след няколко години, необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“, каза преди закриване на годишното събрание проф. Димитрова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Приходите в общинската хазна на Севлиево ще бъдат основно от наеми

Published

on

Над 1 300 000 лв постъпления са заложени в Програмата за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост за 2023 г в Севлиево.

Почти 1 000 000 лв са постъпленията от наеми, от разпореждане с имоти общинска собственост – 350 000 лв, а 30 000 лв са очакваните приходи от концесии на обекти публична общинска собственост.

За да се формират прогнозираните постъпления, са предвидени 30 договора за отдаване под наем на помещения и части от помещения, 16 договора за наеми на общински жилища и 24 обекта в населените места за лекарски и стоматологични кабинети.

По отношение на земеделската земя – в момента са действащи над 192 договора за отдаване под наем, като предстои сключването на още 235 договора за наем на полски пътища за стопанската 2022/2023 година и 139 договора за наем на имоти от общинския поземлен фонд, попадащи в масиви за ползване.

Планират се приходи по 12 договора за наем на терени за поставяне на преместваеми обекти павилиони и 18 за рекламни съоръжения. Предвидени са също постъпления по 134 договора и разрешителни за отдадени под наем терени за поставяне на преместваеми обекти – кафеавтомати, маси за открито сервиране и други обекти за търговия.

Сред източниците на приходи са още договорите за избор на оператор на язовирна стена за възлагане стопанисването, поддръжката и експлоатацията на язовири, чрез предоставянето им под наем – 23 броя; училищни имоти или части от тях – публична общинска собственост – от съответния директор, след съгласуване с кмета на общината; отдаване под наем чрез публичен търг на недвижими имоти – стопански сгради и земи.

24 са договорите за вещно право на ползване върху недвижими имоти – общинска собственост за нуждите на читалищата на територията на община Севлиево. Сред имотите, които Община Севлиево има намерение да придобие през настоящата година са две ниви с обща площ около 9 000 кв. м. за разширяване на гробищния парк. Предвидено е и безвъзмездно придобиване на имоти и земи – държавна собственост, които ще се използват за изпълнение функцията на изнесен пункт за управление на Община Севлиево, за складове за съхранение на индивидуални средства за защита на населението, за нуждите на „Доброволното формирование за защита на населението“ към Община Севлиево, както и за временни складове.

Чрез отчуждаване ще бъдат придобити и частни имоти с цел отваряне на улица, предвидена по регулационния план на с. Кормянско.

В програмата са фиксирани и обектите от първостепенно значение: общински пътища, улици от първостепенната улична мрежа, депа и други съоръжения за третиране на отпадъци, гробищни паркове и други обекти – публична общинска собственост на Община Севлиево, сред които: ВиК мрежите и съоръженията за питейно битово водоснабдяване, отвеждане и пречистване на водите, които отговарят на критериите за публична общинска собственост по чл.19 от Закона за водите; обекти, включени в Краткосрочната инвестиционна програма, Средносрочната инвестиционна програма и Дългосрочната инвестиционна програма към Одобрения регионален генерален план за обособената територия на „Бяла“ ЕООД – гр. Севлиево; санитарно охранителни зони пояс І и водоизточниците за питейно – битово водоснабдяване в общината, които се учредяват при условията и по реда на Наредба № 3; Защитните диги и съоръженията и системите за укрепване на речните легла в границите на населените места. язовири – публична общинска собственост и велосипедната алея в зоната на крайградски отдих с трасе през парк „Черничките“, общински път „Габровско шосе“ и южната крайречна зона на река Росица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица