Свържи се с нас

Икономика

Облагат ни спестяванията с 10%

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С 10 % ще се облагат лихвите от депозитите на физическите лица от 2013 г. Това каза на брифинг след заседанието на Министерски съвет вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде „Фокус”, цитирани от АргументиБГ.

В Закона за данъците върху доходите на физически лица се предвижда доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки, клонове на чуждестранни банки, установени в държавата-членка на ЕС и в други държави-членки по споразумението за Европейското икономическо пространство да бъдат изключени от обхвата на необлагаемите доходи, посочи министърът.

В България има единен данък върху физическите лица и търговските лица и той е 10 %. Това е най-ниският данък в ЕС. Необлагането на лихвите от депозитите е едно изключение и това е регресивно, защото по-големи банкови депозити имат по-богатите. Някой, който работи на минимална работна заплата плаща данък, а някой, който има голям капиталов доход и си го държи в банка в момента не плаща такъв доход.

България е единствената страна от тази година, която няма данък върху лихвите от депозитите. До миналата година така беше и Румъния. Ние сме единствените и това е правилно. Фискалният ефект на това ще бъде около 120 млн. лева, каза още Дянков. В България под 10 % от населението има депозити над 20 000 лева.

Въвежда се единно платежно нареждане, което предвижда поредност на погасяването на публичните задължения. По този начин на бизнеса се спестяват около 50 млн. лева. В момента средният бизнес на месец подава между 8 и 12 различни данъчни декларация. С единното платежно нареждане ще се подава само една данъчна декларация само в една сметка. По този начин ще бъде подобрена и работата на данъчните. Запазва се досегашният ред за погасяване на осигурителните вноски на задължително допълнително пенсионно осигуряване. Те ще събират в отделна сметка с оглед на капиталовия им характер и запазване правата на осигурените.

Предложението на правителството за данък върху лихвата от депозитите ще доведе до поскъпване на лихвата по кредитите и ще удари малкия бизнес, големия бизнес и гражданите. Това в криза е неразумно. Това каза пред журналисти депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров.

Според Димитров, възможен ефект от приемането на данъка е хората да пренасочат депозитите си в нещо друго. Другият пряк ефект ще е поскъпването на кредитирането и кредитите и ще има ефект от намаляване на спестяванията, което е неблагоприятно.
„В криза не се въвеждат нови данъци. Завоят на ляво, за който аз се притеснявах, и за който говорих, се случва – повишаване на осигурителните прагове, повишаване на минималния осигурителен доход, въвеждане на данък върху лихвата от депозитите. Това са мерки, които увеличават данъчно-осигурителната тежест в криза и ще увеличат сивата икономика. Нито една от тези мерки не трябва да се приема”, коментира икономистът.
„България се противопостави на идеята в ЕС да има данък върху финансовите транзакции, което е нещо подобно. Изведнъж обаче, когато им потрябваха пари, изоставиха всичките си аргументи. Това е една доста непоследователна политика на правителството”, каза Мартин Димитров.

Според него това решение показва, че управляващите са чули аргументите на сините, че бюджетът е нестабилен, и „панически са търсили допълнителен приходоизточник”. „Но не се прави по този начин. По-добре е да бъдат отрязани неефективни разходи, отколкото да бъде въвеждан нов данък, който допълнително да влоши състоянието на бизнес-средата, което и без това е лошо”, допълни Мартин Димитров.

Според бившия икономически министър Петър Димитров и депутат от БСП облагането на депозитите е нездравословна мярка. „В условията на криза, това е нездравословна мярка, ако не заради друго, то по тази причина – ще намалят депозитите в банките, тоест допълнително ще влошим състоянието в икономиката. Това ще е главният резултат, който можем да очакваме за икономиката”, коментира Димитров.

Според него това решение на правителството е поради липса на пари в хазната. Петър Димитров заяви, че такъв данък има и в други държави, но с по-висок стандарт. Ако се бърка в джобовете на милионерите, вероятно това е справедлива мярка, само че ще бръкнем в джобовете на всички българи, обясни той.

Новият данък не бе приет радушно и от ДПС. „Вероятно предложението за облагане на лихвите по депозитите ще отпадне между първо и второ четене на проектобюджет 2013”. Такова предположение направи пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Според него вероятно целта е да бъде отклонено вниманието в по-различна посока, тъй като проблемите в бюджета и с приходната, и в разходната част са много сериозни. Адемов припомни, че досега общественото внимание се е занимавало с екзотичното, по думите му, предложение за различна минимална заплата по регионите.

Адемов постави въпроса дали трябва да се облагат спестявания. Ако те са доходи от труд, те вече са обложени с данък, как така за един и същ финансов ресурс ще се прилага два пъти данъчно облагане, попита той.

Депутатът изрази и притеснение дали българските граждани ще са в състояние да понесат в условия на криза такъв данък, който е крайно непопулярна мярка.

Ако, не дай Боже, се стигне до ефект на доминото и хората започнат масово да теглят парите си от банките, банковата система ще бъде поставена пред сериозно изпитание, а едва ли това е целта на Симеон Дянков и на правителството, предупреди Адемов.

И от ВМРО посрещнаха „на нож” идеята на финансовия министър да облага спестяванията. „Всяко облагане с подобен данък ще изведе хората на улицата и дните на това правителство са преброени,” заявиха воеводите. ВМРО има готовност да поведе протестиращите. Партията ще започне консултации с други политически сили за общи протестни действия.
Според ВМРО, това или е поредното изявление в присъщия за Дянков стил „сондиране на обществената реакция”, или директен опит за бламиране на Бойко Борисов, а може би игра на „доброто и лошото ченге” между премиер и финансов министър. Защото само преди дни Борисов категорично отхвърли подобна възможност.
Каквато и да е причината обаче, според ВМРО подобно предложение ще прелее чашата на търпението на българите, чиито пари ГЕРБ иска да обложи двойно – веднъж като получени доходи и втори път – като спестени от същите тези доходи средства.

Спестяванията са един от малкото начини хората у нас да постигнат минимална сигурност в условията на все по-влошаващи се икономически показатели, безпрецедентна безработица и ръст на цените. Всяко посягане на спестяванията е управленчески цинизъм и лакомия, продиктувана от икономическата безпомощност на управляващите. Изказването на Дянков подлага на риск и банковата стабилност.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица