Свържи се с нас

Новини

Няма опасност от наводнения в Габрово вследствие на снеготопенето

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Няма опасност от наводнения в Габрово вследствие на топенето на снеговете. Това стана ясно вчера на среща на кмета на Габрово г-жа Таня Христова с представители на Общинския съвет по сигурност и щаб за координация, Общинския инспекторат, ръководството на ВиК и Пожарна безопасност и защита на населението.

В момента водата в яз. „Христо Смирненски“ е 11,9 млн. куб.м. От Министерството на околната среда и водите е получена заповед, според която той може да се пълни до 16.5 млн. куб. м. Реално, това ниво е по-ниско от определеното защитно на язовира – 18 млн. куб. м.

В последните дни водата в язовира дори спада, защото по-високите места все още температурите са ниски и притокът е по-малък от потреблението в общината. При прогноза за трайно повишаване на температурите, което може да доведе и до обилен приток, ВиК Габрово е в готовност да започне контролирано изпускане на водата чрез ВЕЦ.

Експерти от „Язовири и каскади” са извършили проверка на 15 февруари и също не са открили нищо притеснително в състоянието на язовира.

Останалите 9 язовира на територията на община Габрово са в добро техническо и експлоатационно състояние, с изключение на яз. „Фазанарията”, за който има предписание да поддържа ниво 50% от общия обем. Днес е организиран и още един, пореден техен оглед.

Състоянието на река Янтра също е задоволително, като се вземе предвид, че има критични участъци, по които в момента се работи. Започнати са проверки и на деретата в града. Проблемните места ще бъдат почистени преди критичния период, който настъпва през април – юли.

Всички служби, свързани със сигурността на гражданите, са в координация и готовност да реагират при евентуални непредвидени ситуации.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Близо 20 см е снежната покривка в Габрово

Published

on

Снежната покривка в Габрово е 15-20 см. Пътищата в града, както и към населените места в общината сe обработват против замръзване, температурата е минус 6 градуса. Почистват се тротоари, автобусни спирки и стълбища.

Продължава почистването на вътрешните улици в селата. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт са покрити. Няма населени места с нарушено електроподаване.

Минус 13 градуса е температурата тази сутрин на връх Шипка, проходът е проходим при зимни условия, времето е облачно. Снежната покривка на върха е 85см. На дежурните телефони на Община Габрово няма получени сигнали.

Община Габрово призовава водачите при дълги пътувания да бъдат добре подготвени за зимни условия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

КЕВР проверява „Топлофикация – Габрово“ 

Published

on

Комисията за енергийно и водно регулиране извършва извънредна проверка по документи и на място в „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Това става ясно от отговор на КЕВР, във връзка с изпратено писмо до кмета Таня Христова относно предприемането на необходимите действия по сигнали от граждани, свързани с качеството на услугата, предоставяна от дружеството, цитиран от местнат общинска администрация.

В писмото се посочва още, че след приключване на проверката, ще бъде изготвен протокол от закрито заседание, съдържащ всички данни, предоставени от дружеството, направени анализи от Комисията, както и евентуални мерки, наложени на лицензианта при наличие на неспазване на лицензионните задължения.

„За резултатите от проверката и предприетите от КЕВР действия ще бъдете информирана своевременно“, се казва още в писмото от Комисията за енергийно и водно регулиране до кмета на Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Симона Петкова отново спечели „Футболист №1 на България“

Published

on

За втора поредна година габровката Симона Петкова спечели приза „Футболист №1 на България“ за 2022-ра, в категорията женски футбол.

Родната футболна звезда спечели вота на спортните журналисти и събра 47 гласа. С 20 гласа второто място в анкетата зае Евдокия Попадинова, а трета с 10 остана Десислава Дюпюи.

снимка: Владимир Иванов, Спортал

„Голяма радост за мен и ударно начало на 2023 година. Изключително щастлива съм! Тази награда е резултат от толкова много труд и работа. Посвещавам я на най-близките за мен хора, които преживяват всичките ми спадове и върхове във футболното ми пътуване.

Разбира се, тук е времето и мястото да кажа, че футболът е колективен спорт и аз не бих спечелила индивидуално отличие без помощта на всички мои треньори и съотборнички. Благодаря на всички!“, сподели Симона по време на награждаването.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица