Свържи се с нас

Култура

Три коледни изложби откриват в Дома на хумора и сатирата

Published

on

В навечерието на най-светлия празник – Рождество Христово – в зала 7 на Дома на хумора и сатирата ще се открият последните изложби за изтичащата 2011 година. По традиция те са отредени за творчеството на малките художници на Габрово – възпитаниците на детските школи по изобразително изкуство.

В своята коледна изложба 20-те млади таланти от Детската школа „Енкаустика” с ръководител Румен Трифонов ще покажат 40 свои творби, изпълнени в изключително интересната старинна техника и много разнообразни по жанр – фигурални и абстрактни композиции, пейзажи, портрети, натюрморти, икони, коледни сюжети. Художниците са на възраст от 6 до 18 години, имат дългогодишен опит с участия в редица конкурси и изложби и са лауреати на десетки отличия.

Другата коледна изложба е на децата от Сдружението по изкуства при читалище „Априлов – Палаузов 1861” с преподавател Ема Вертерова. 20-те възпитаници на талантливата габровска художничка ще покажат 35 свои рисунки – своеобразен преглед на най-доброто, което са сътворили както в заниманията си през учебната годината, така и през свободните дни на лятната ваканция.

Малките художници ще имат възможност да научат как са се поздравявали за Коледа техните прабаби и прадядовци. За тях и за всички габровци домакините от Дома на хумора са извадили от музейния фонд „Хумор на народите” интересна колекция от 50 коледни поздравителни картички от началото на 20. век. Тя е дарена на Веселата къща от немския фотограф Ернст Фоланд – основател на фотографската агенция “Woler Ernst” и участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Старинните картички се отличават с романтични сюжети и пренасят зрителя във времето на черно-бялата и оцветената фотография. От тях може да се получи и информация за живота в началото на миналия век – каква е била модата в дрехите, какви подаръци са се разменяли, какви пожелания са изпращани, как са се украсявали коледните елхи, как са  посрещали празника в семейството.

Коледните изложби ще бъдат открити на 15 декември в 17.30 ч. в рамките на последния за годината „весел четвъртък”. Специални поздрави за участниците и гостите ще поднесат танцьорите от  мажоретния състав „Смехоранчета” при НЧ „Св.Св. Кирил и Методий 1928”, кв. Бичкиня с ръководител Виктория Петрова.

Изложбите ще останат в зала 7 на Дома на хумора и сатирата до края на м. януари 2012 г.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Култура

Представят „Книга за щастието“ в РБ „Априлов – Палаузов“

Published

on

Тази сряда, 21 февруари, от 17.30 часа ще се състои първото представяне за Габрово на „Книга за щастието“, чийто автор е Владимир Дръндаревски. Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“.

Книгата е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието щастие. Това е първата книга, която дава точните понятия, свързани с щастието, развива уникална, пълномащабна теория, разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното – дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието.

Тази книга ще ви помогне да се определите, да се замисляте постоянно, да тренирате мисълта си, съзнанието, душата и сърцето си в посока само и единствено на намиране на пътя към вашето постоянно, бъдещо спокойствие, хармония и лично щастие.

Ако искате да чуете нещо ново, свежо, стойностно и различно, нещо което да ви помогне да тръгнете по нов път във вашия живот. Ако искате да се усещате винаги в попътен вятър към вашите спокойствие, хармония и лично щастие, то на тази среща ще получите начални напътствия и ориентири, с които след като прочетете книгата, ще имате нов поглед, постоянен устрем, свежи сили и възможности, да генерирате постоянно енергия в посока само и единствено на вашето лично щастие.

Заповядайте, за да проверите себе си и да се уверите вървите ли в тази посока или леко сте се заблудили и отклонили от правилния път към щастието!

Зареди още

Култура

Габрово посрещна Захари Карабашлиев с пълна зала

Published

on

Пълна зала посрещна в Габрово писателя Захари Карабашлиев. Повече от час и половина снощи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, популярният автор разговаря с почитателите си за писаното слово, историята, паметта и новата си книга “Рана“.

Областният управител на Габрово Мария Башева – Венкова постави началото на литературната среща, цитирайки Стивън Кинг и неговите думи:“ Книгата е онова нещо в нашия свят, което е най-близо до магията.“

Захари Карабашлиев подчерта, че представя книгите си в цялата страна и е рядкост областен управител да уважи събитието, а още по-малко да инициира провеждането му. Авторът поясни, че заглавието на романа препраща към раната, която главният герой в книгата получава още в първото сражение, в което участва, но и към раната, нанесена на целия български народ от опустошителните войни, в периода на второто десетилетие на 20 век.

Авторът допълни, че творбата му е късче памет за българската история. Той определи романа като семеен, развиващ се на фона на Първата Световна война, но и представящ последиците от Първата национална катастрофа.

Модераторът на срещата Иван Христов, директор на Исторически музей- Дряново, сподели наблюденията си относно документалната стойност на творбата, която съдържа подробна библиография.

След края на увлекателната дискусия областният управител подари на Захари Карабашлиев изображение на Паметника на Свободата, изрисувано върху стъкло, като му пожела свобода на мисълта и творчеството.

Зареди още

Култура

Графика на Валентин Стефанов е акцент на месеца в Галерията

Published

on

Художествена галерия „Христо Цокев” представя графичната творба на Валентин Стефанов „Откритие III” като акцент за месец февруари. Богатата графична колекция на музея предлага представителна извадка от най-активните и водещи имена в българското графично изкуство.

Фокусът на рубриката да представя произведения, които рядко участват в експозиционните концепции дава възможност от една страна за по- задълбоченото проучване на галерийния фонд, а от друга да приведе във вниманието на публиката малко познати автори.

Творбата „Откритие III” изпълнена в авторова техника е абстрактна, създадена през 1988 година и напълно носеща характера на съответното десетилетие. Развиването на качествено нови теми и подходи в българското изкуство в края на 80-те години важи с пълна сила и за графиката.

Модерният и смел подход при изграждането на „Откритие III”, динамичната линия в горната част, съпоставена със статиката в долната не носят еклектика, а оформят хармонична композиция. Творбата въздейства и чрез чудесно овладяна технология, прецизен отпечатък и фини акценти.

Постигната е висока естетическа проба и съвременно звучене. От наситено черно до контраста с чисто бяло и множеството степени на сивото, създават сложната и богата структура на произведението. Всички любители на графиката могат да се срещнат с „Откритие III” на Валентин Стефанов до края на месец февруари 2024 в ХГ “Христо Цокев”.

Автор: д-р Деян Боев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица