Свържи се с нас
автор:Калина Атанасова автор:Калина Атанасова

Култура

„Празниците на българина“ представя ДХС в Пловдив

Published

on

автор:Калина Атанасова

автор:Калина Атанасова

От 10 септември до 7 октомври музеят „Дом на хумора и сатирата“ гостува в Регионалния етнографски музей в Пловдив с тематична изложба живопис „Празниците на българина“ от художествения фонд „Хумор на народите“. Откриването е на 9 септември от 18:00 ч в Големия салон. Инициативата се посвещава на Европейските дни на наследството – 2016.
Експозицията носи очарованието и виталността на българския дух, затова с право е озаглавена „Празниците на българина”. Тя е посветена на Европейските дни на наследството – 2016, съобщава Венета Козарева от Дома на хумора и сатирата.
Подбраните 13 платна на 9 български художници представят многолюдни празнични сцени, впечатляват с колорита си, със своята игривост и пъстрота, от тях блика много жизнерадостно настроение. А и всички разкриват нашенските нрави – българинът обича да празнува и го прави без специален повод, винаги и навсякъде. Няма да сгрешим, ако кажем, че изложбата също „звучи”: чуваме звъна на кукерски чанове (Златю Бояджиев и Наум Хаджимладенов); думкат тъпани по хорá и ръченици (Стоян Венев, Енчо Пиронков); препуска кушия; просторът ехти от сватбарските веселби и карнавалните шествия. Празникът е в душата и сърцето на всички персонажи на Калина Атанасова, Мара Атанасова, Златю Бояджиев, Юри Буков, Ангел Василев, Стоян Венев, Никола Г.Николов, Енчо Пиронков, Наум Хаджимладенов.
Платната в изложбата са подбрани от богатия художествен фонд на Дома „Хумор на народите”. Тази малка част от музейното богатство дава възможност да се срещнем с характерни типажи, стилистични похвати, цветови предпочитания на майстори на четката, живяли и създавали своето изкуство от началото на XX век до наши дни. Творбите са от участия на артистите в Международното биенале, от техни самостоятелни изложби или са дарени на Дома на хумора и сатирата. Част от тематичната колекция „Празниците на българина” е гостувала в Дупница, Севлиево, Полски Тръмбеш, Казанлък, Асеновград, Попово.
Изложбата в Регионалния етнографски музей – Пловдив въздейства като пъстроцветна приказка, която само загатва за неповторимата душевност на българина и богатия празничен календар на нашия народ. Предстои да я четем заедно в започващите Европейски дни на наследството.

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица