Свържи се с нас

Новини

Младежи от кв.Русевци учат възрастни по проект „Виртуалната библиотека”

Published

on

“Виртуална Библиотека“ стана проект на месец ноември на фондация Лале. Целта на проекта бе преодоляване на социалната изолация на възрастните хора от малките крайни квартали на Габрово, чрез предоставяне на свободен достъп до вестници, интернет издания и виртуална библиотека.

Поради големият интерес на хората от квартал Русевци към „Виртуалната библиотека”, се наложи изготвянето на нов график на младежите – доброволци, които да помагат на всички желаещи да се научат да ползват компютър и интернет, информационни и специализирани издания, както и различни програми, с които да контактуват с близки и познати.

Първоначално хората на по 60-65 години бяха притеснени от своето незнание и афектирани от това, че ще ги обучават квартални хлапетии на по 16-17 години, но в последствие именно общуването с младежите им хареса най-много. Те ги припознаха като свои внуци и започнаха да им носят домашно приготвени баници, сладкиши и лакомства. Младежите пък споделяха своя опит с различните участници, както и какъв напредък са забелязали у тях.

„Виртуалната библиотека” се превърна в един своеобразен център за срещи на хора от всички възрасти, където по-напредналите учат по-незнаещите.

В рамките на проекта беше направен ремонт на помещение в Народно читалище „Христо Смирненски – 1949”, кв. „Русевци”. Стените бяха шпакловани и пребоядисани; подът беше пропаднал на места и се наложи да бъде циментиран на ново; беше поставена нова врата и прозорци. Стаята беше оборудвана с нови бюра, столове, щори, кафе машина и два компютъра, свързани с интернет. Хората от местната общност се включиха при почистването, а после донесоха саксии с цветя, помагаха при подготовката на официалното откриване и разпращането на поканите.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица