Свържи се с нас

Новини

Младежи от кв.Русевци учат възрастни по проект „Виртуалната библиотека”

Published

on

“Виртуална Библиотека“ стана проект на месец ноември на фондация Лале. Целта на проекта бе преодоляване на социалната изолация на възрастните хора от малките крайни квартали на Габрово, чрез предоставяне на свободен достъп до вестници, интернет издания и виртуална библиотека.

Поради големият интерес на хората от квартал Русевци към „Виртуалната библиотека”, се наложи изготвянето на нов график на младежите – доброволци, които да помагат на всички желаещи да се научат да ползват компютър и интернет, информационни и специализирани издания, както и различни програми, с които да контактуват с близки и познати.

Първоначално хората на по 60-65 години бяха притеснени от своето незнание и афектирани от това, че ще ги обучават квартални хлапетии на по 16-17 години, но в последствие именно общуването с младежите им хареса най-много. Те ги припознаха като свои внуци и започнаха да им носят домашно приготвени баници, сладкиши и лакомства. Младежите пък споделяха своя опит с различните участници, както и какъв напредък са забелязали у тях.

„Виртуалната библиотека” се превърна в един своеобразен център за срещи на хора от всички възрасти, където по-напредналите учат по-незнаещите.

В рамките на проекта беше направен ремонт на помещение в Народно читалище „Христо Смирненски – 1949”, кв. „Русевци”. Стените бяха шпакловани и пребоядисани; подът беше пропаднал на места и се наложи да бъде циментиран на ново; беше поставена нова врата и прозорци. Стаята беше оборудвана с нови бюра, столове, щори, кафе машина и два компютъра, свързани с интернет. Хората от местната общност се включиха при почистването, а после донесоха саксии с цветя, помагаха при подготовката на официалното откриване и разпращането на поканите.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица