Свържи се с нас

Икономика

Над 90 % от домакинствата в региона имат интернет, показа изследване

Published

on

Резултатите от проведено изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2023 г. в област Габрово показват, че 91.0% от домакинствата в областта имат достъп до интернет в домовете си, при средно 88.5% за страната.

Тази информация за медиите съобщи Силвана Стоянова, главен експерт в „Отдел статистически изследвания – Габрово“ при Териториално статистическо бюро – Север. За областта е отбелязан ръст от 2.2 процентни пункта спрямо предходната година, който е по-висок от регистрирания за страната – 1.2 процентни пункта. По този показател област Габрово се нарежда на първо място в рамките на Северен централен район, следван област Велико Търново и област Разград.

През 2023 г. 77.7% от лицата в област Габрово на възраст между 16 и 74 навършени години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място.

Мъжете в областта са по-активни при регулярното използване на интернет – техният относителен дял е 81.7%, при 73.6% за жените, като при мъжете относителният дял е по-висок от средния за страната с 1.2 процентни пункта, а при жените е по-нисък с 5.6 процентни пункта.

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като за област Габрово 94.4% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при 76.9% от лицата със средно образование.

В сравнение с 2022 г. по този показател се увеличава относителният дял на лицата с висше и средно образование, които използват интернет, съответно с 1.2 и 2.6 процентни пункта.

Данните за 2023 г. в национален мащаб показват, че при лицата с основно и по- ниско образование делът на регулярно използващите глобалната мрежа варира между 85.8% за София (столица) и 32.4% за област Кюстендил.

При лицата със средно образование относителният дял се движи между 90.6% за област Видин и 68.2% – за област София. При висшистите относителният дял на лицата, регулярно използващи интернет в отделните области на страната е между 100.0% за област Перник, Разград, Русе и Ямбол и 78.9 % за област Монтана.

Данните от изследването за използване на ИКТ в домакинствата и от лицата през 2023 г. сочат, че относителният дял на лицата в област Габрово, използващи глобалната мрежа за взаимодействие с административни органи и публични институции през последните 12 месеца е 16.7% при 29.7% средно за страната.

В рамките на Северен централен район с най-висок относителен дял е област Русе – 26.4%, докато в област Разград 14.8% от лицата използват предлаганите онлайн услуги от публичната администрация. София (столица) е с най-висок относителен дял в страната – 48.5%.

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица