Свържи се с нас

Крими

Гимназистите грабват пушки до 2 години

Военното обучение се завръща в средното училище с уверенията, че всичко от миналото си е останало там

Published

on

Министърът на отбраната Аню Ангелов твърди, че военните лагери отпреди две десетилетия няма да се връщат.

Българските ученици ще получават знания за защита на отечеството от 1 септември 2013 година. Така нареченото военно обучение ще бъде част от учебния процес в IX и X клас на средното обучение. Това е становището на правителството. То го записа в приетия и изпратен за гласуване в парламента проект на закон за резерва на Въоръжените сили. Военните лагери и стрелбата с пистолет и автомат нямало да се връщат от времето преди 20 години, твърди министърът на отбраната Аню Ангелов, под чието ръководство бе разработен проектът.

Отсега е ясно, че учениците ще придобият “доста сериозна подготовка” за усвояване на знания за защита на отечеството.

За деветокласниците са предвидени цели пет учебни часа, а за десетокласниците – още пет

Пак е добре, че според проекта на закона това ще се случва в учебните планове, а няма да бъде по желание. Какво ще има в тези десет часа за подготовка на защитници на родината и как ще бъде организирано провеждането му е въпрос на една предстояща наредба на Министерския съвет. Засега е ясно, че парите ще бъдат от бюджета на Министерството на отбраната. В този смисъл би трябвало да очакваме, че този, който плаща той ще поръчва и музиката. Факт е, че армията разполага със специалисти в това отношение – действащи и от резерва. Реализирането на учебните планове може да има двоен ефект. Първият – получаването на знания от учениците, и вторият – осигуряване на заетост на освободени поради съкращения от армията. Разбира се, ако вторите отговарят на съответните изисквания, за което военното министерство би трябвало да започне подготовка още след приемането на закона.
Предвидените десет учебни часа в девети и десети клас ще бъдат единствената задължителна подготовка на българските граждани за усвояване на знания за защита на отечеството.

След средното училище всичко е доброволно

Такава е схемата, която чертае проектът на закон за резерва. Ако поискат студентите, ще могат да се включат в “специализирани курсове и семинари, групови и практически занятия, демонстративни военизирани занятия и военни игри или стажантски курсове”. Разбира се, ако органите за управление на съответното висше училище или академия решат при тях да има такава доброволна форма на обучение. Възможно е това да се случи на някои места, поне от гледна точка на това, че парите пак ще идват от бюджета на Министерството на отбраната, а няма да бъдат разходи на висшето учебно заведение. За доброволците защитници на родината се открива още един шанс. За тях ще има курсове, организирани от Министерството на отбраната. Там те ще получават начална и специализирана военна подготовка.

Предвижда се успешно завършилите доброволните курсове да положат клетва, да получат военно звание и понататък да се водят на военен отчет. Това ще им позволи да се включат в резерва на Въоръжените сили, който ще наброява 3400 души. И, разбира се, да получават определени финансови средства.

Въпросът е, защо цялата тази подготовка на българските граждани не започне от идващата учебна година, а ще трябва да пропуснем още една

От 1 януари 2008 година е в сила текст в Конституцията, който повелява: “Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон”. Такъв все още няма. Доста уроци по защита на отечеството вече са пропуснати. Очевидно законът за резерва има амбицията да изиграе тази роля. Спорно е обаче дали точно това изискват Конституцията и сигурността на държавата и нейните граждани.

автор: Спирдон Спирдонов

АргументиБГ

Крими

Младеж открадна „Лада“ от кв.Войново

Published

on

18-годишен младеж бе задържан заради кражба на автомобил, информираха от пресцентъра на полицията.

Действията по разследването започнали, след като в РУ-Габрово постъпил сигнал, че на 19 септември била извършена кражба на „ВАЗ 2103“, с прекратена регистрация, паркиран в кв. Войново.

В резултат на проведените оперативно- издирвателни мероприятия бил задържан за срок до 24 часа извършителят на деянието.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 195 ал.1 т.4 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Намериха застрашени костенурки в двора на къща

Published

on

Досъдебно производство за извършено престъпление по чл.278д от Наказателния кодекс е образувано срещу 57-годишна жена, в чиито двор на къща бяха открити два вида застрашени костенурки.

Случаят бил разкрит вчера (20 септември) в Трявна, информираха днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В местната полиция постъпил сигнал от служители в Направление „Биологично разнообразие, защитени територии и зони“ при РИОСВ – Велико Търново, че при извършена проверка в двор на къща са установили, че 57-годишна жена, която противозаконно държи две шипоопашати и една шипобедрена костенурки, които са застрашен вид и са включени в Приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие.

57-годишна жена я грози наказание лишаване от свобода до пет години, както и глоба от пет до двадесет хиляди лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Тежки наздравици по пладне „взеха“ книжката на 56-годишен габровец

Published

on

Полицията в Габрово установи безобразно пиян 56-годишен местен жител, метнал се зад волана да кара след тежък запой.

Безразсъдно пияният водач на средна възраст бил хванат на 18 септември, около 15.05 часа при проверка на бул.“Априлов“ в областния град.

Тогава полицейски екип, патрулиращ в района, забелязал криволичещ по пътното платно лек автомобил „Тойота Корола“ и веднага го отбил.

Водачът видимо изглеждал в нетрезво състояние, а от него се носел силен мирис на алкохол, подсказващ че е имало употреба.

56-годишният габровец веднага бил проверен, а когато надул дрегера отчетеният резултат доказал, че полицейските служители не сгрешили в преценката си.

Шофьорът „заковал“ техническото средство, с което бил изпробван, на умопомрачителните 2,74 промила алкохолни пари в количеството издишан въздух, които подпечатали неговото лишаване от правоспособност за дълъг период от време и солидна глоба.

47-годишен многократно осъждан габровец пък бе хванат да шофира дрогиран, става ясно още от информация на пресцентъра на полциията.

Надрусаният мъж от Габрово бил спрян за проверка в Дряново на 20 септември, около 02:20 часа.

При извършения тест за употребата на наркотици, техническото средство отчело положителен резултат за амфетамин.

По случая е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 343б ал. 3 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица