Свържи се с нас

Крими

Гимназистите грабват пушки до 2 години

Военното обучение се завръща в средното училище с уверенията, че всичко от миналото си е останало там

Published

on

Министърът на отбраната Аню Ангелов твърди, че военните лагери отпреди две десетилетия няма да се връщат.

Българските ученици ще получават знания за защита на отечеството от 1 септември 2013 година. Така нареченото военно обучение ще бъде част от учебния процес в IX и X клас на средното обучение. Това е становището на правителството. То го записа в приетия и изпратен за гласуване в парламента проект на закон за резерва на Въоръжените сили. Военните лагери и стрелбата с пистолет и автомат нямало да се връщат от времето преди 20 години, твърди министърът на отбраната Аню Ангелов, под чието ръководство бе разработен проектът.

Отсега е ясно, че учениците ще придобият “доста сериозна подготовка” за усвояване на знания за защита на отечеството.

За деветокласниците са предвидени цели пет учебни часа, а за десетокласниците – още пет

Пак е добре, че според проекта на закона това ще се случва в учебните планове, а няма да бъде по желание. Какво ще има в тези десет часа за подготовка на защитници на родината и как ще бъде организирано провеждането му е въпрос на една предстояща наредба на Министерския съвет. Засега е ясно, че парите ще бъдат от бюджета на Министерството на отбраната. В този смисъл би трябвало да очакваме, че този, който плаща той ще поръчва и музиката. Факт е, че армията разполага със специалисти в това отношение – действащи и от резерва. Реализирането на учебните планове може да има двоен ефект. Първият – получаването на знания от учениците, и вторият – осигуряване на заетост на освободени поради съкращения от армията. Разбира се, ако вторите отговарят на съответните изисквания, за което военното министерство би трябвало да започне подготовка още след приемането на закона.
Предвидените десет учебни часа в девети и десети клас ще бъдат единствената задължителна подготовка на българските граждани за усвояване на знания за защита на отечеството.

След средното училище всичко е доброволно

Такава е схемата, която чертае проектът на закон за резерва. Ако поискат студентите, ще могат да се включат в “специализирани курсове и семинари, групови и практически занятия, демонстративни военизирани занятия и военни игри или стажантски курсове”. Разбира се, ако органите за управление на съответното висше училище или академия решат при тях да има такава доброволна форма на обучение. Възможно е това да се случи на някои места, поне от гледна точка на това, че парите пак ще идват от бюджета на Министерството на отбраната, а няма да бъдат разходи на висшето учебно заведение. За доброволците защитници на родината се открива още един шанс. За тях ще има курсове, организирани от Министерството на отбраната. Там те ще получават начална и специализирана военна подготовка.

Предвижда се успешно завършилите доброволните курсове да положат клетва, да получат военно звание и понататък да се водят на военен отчет. Това ще им позволи да се включат в резерва на Въоръжените сили, който ще наброява 3400 души. И, разбира се, да получават определени финансови средства.

Въпросът е, защо цялата тази подготовка на българските граждани не започне от идващата учебна година, а ще трябва да пропуснем още една

От 1 януари 2008 година е в сила текст в Конституцията, който повелява: “Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон”. Такъв все още няма. Доста уроци по защита на отечеството вече са пропуснати. Очевидно законът за резерва има амбицията да изиграе тази роля. Спорно е обаче дали точно това изискват Конституцията и сигурността на държавата и нейните граждани.

автор: Спирдон Спирдонов

АргументиБГ

Крими

Челен удар при изпреварване на тир завърши фатално

Published

on

64-годишен мъж от Севлиево загуби живота си при тежка катастрофа. Фаталният инцидент е станал снощи, около 17.20 часа в района на село Богатово, съобщиха днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

На място незабавно са насочени екипи на Пътна полиция и спешна помощ. Установено било, че 31-годишна жена от София, управлявайки „Ауди А6“ в посока Варна, на заснежен участък от пътя предприела маневра изпреварване на товарен автомобил „МАН“, с прикачено полуремарке.

Снимка: Пламен Христов, фейсбук

В края на маневрата шофьорката изгубила контрол над управлението на леката кола, навлязла в насрещното движение и се ударила челно във “Фолксваген Голф“, управляван от 64-годишен севлиевец, след което се ударила в бронята на товарния автомобил.

В следствие на сблъсъка водачът на “Голф“-а починал на място.

Пробите за алкохол и наркотици на 31-годишната жена и водача на товарния автомобил са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

30-годишен с „БМВ“ се обърна и си счупи прешлен

Published

on

30-годишен мъж получи фрактура на поясен прешлен, след като самокатастрофира с лек автомобил. Шофьорът бил зад волана на „БМВ 320“.

Катастрофата е станала в петък, 3 февруари, около 05.15 часа на път II-44 в посока пътен възел „Детелина“.

Пристигналият на място полицейски екип установил, че 30-годишният мъж, управлявайки с несъобразена скорост, изгубил контрол, излязъл извън пътното платно и се преобърнал.

В резултат на удара пострадал водачът, който бил откаран в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ с фрактура на поясен прешлен, без опасност за живота.

Пробата за алкохол е отрицателна. Пътнотранспортното произшествие е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица