Свържи се с нас

Култура

183 години Априлово училище

БАН гостува в Националната Априловска гимназия с изложба за 13 български класици

Published

on

Гл. ас. д-р Иван Христов от БАН

Институтът по литература към Българската академия на науките представя изложбата „Българската литературна класика – знание за всички“ в Националната Априловска гимназия – Габрово.
Събитието ще се състои на 12 януари, петък, в 12.30 часа в новото крило на гимназията. Поводът за гостуването е патронният празник на Априловото училище – 14 януари (Васильовден).

Изложбата ще бъде представена от гл. ас. д-р Иван Христов, един от авторите на изложбата и възпитаник на НАГ.

„Българската литературна класика – знание за всички“ е част от едноименен проект и показва интересни документи и факти за 13 български литературни класици: Петко Р. Славейков, Иван Вазов, Михалаки Георгиев, Пенчо П. Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Николай Лилиев, Христо Смирненски, Асен Разцветников, Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Фани Попова-Мутафова и Димитър Димов.

Проектът „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“ се изпълнява от Института за литература при БАН в партньорство с Националния литературен музей и Столична библиотека по Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, известна като „Норвежката програма“.

Проектът има за цел да събира, систематизира, обогатява, дигитализира и съхранява за поколенията културното наследство на 13-те класици, да го популяризира, да създава свободен достъп до него и да го превръща в източник на информация и идеи за бъдещи културно-образователни продукти.

Дигитализираните документи и вещи от фондовете на изброените писатели са над 200 000 и са достъпни в уникално уеб базирано хранилище – порталът „Българската литературна класика – знание за всички“.

Изложбата ще гостува в гимназията до 19 януари, като идеята на организаторите е да се превърне в събитие за Габрово не само с образователна, но и с културно-историческа цел.

Неслучайно домакин на 13-те класици е Националната Априловска гимназия, казва директорът на гимназията – традицията и непреходното отстояване на хуманитарните и образователни ценности са мисия и отговорност на цялата училищна общност и в делника, и в празника. В годините Априловската гимназия се стреми да превърне деня, в който се чества паметта на благодетеля Априлов, в събитие, което не само отбелязва поредната годишнина, но добавя нови идеи и привлича последователи. Преди седем години за пръв път тук бе проведена интелектуалната семиотична игра „Шифърът на Априлов“ по идея на ученици, която се превърна в патент на училищната общност и в неотменна част от ритуала на празника.

Продължават и срещите с възпитаници на училището с интересни, артистични и публични професии в станалата традиционна поредица „Априловци се завръщат“, тази година гост ще е областният управител на Габрово Невена Петкова.

Значима част от празника е и историческата разходка, в която по-големите ученици запознават новопостъпилите осмокласници с историята на училището, както и с паметни и знакови места в пространството на гимназията, които пазят духа и традициите на столетната институция.

Акцент тази година ще е представянето на историята на стенописа, който украсява външната стена на Актовата зала. Стенописът е дело на проф. Теофан Сокеров, един от най-известните и значими български художници.

За всички гости на Празника, за ученици и учители на 13.01.2018 г. от 11.00 ч. в Център за образователни инициативи на ул. „Юрий Венелин“ 18 ще се проведе и творческа среща с д-р Иван Христов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица