Свържи се с нас

Крими

Как да се действа за недопускане конфликт на интереси от кметове и съветници

Едно от първите задължения на новите кметове и общински съветници, след встъпването им в длъжност…

Published

on

Д-р Николай Николов © Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Едно от първите задължения на новите кметове и общински съветници, след встъпването им в длъжност,  е подаването на декларации за несъвместимост по чл.12, т.1 и за конфликт на интереси по принцип по чл.12, т.2 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /ЗПУКИ/, а също прекратяване на изпълнението на професии или дейности, осъществяването на които е несъвместимо с тези две публични позиции.

Несъвместимостите са предвидени в закон забрани за заемане на други длъжности или извършване на дейности, паралелно със заетата позиция.  За 264 кметове на общини и няколко хиляди  кметове на кметства те са предвидени в чл.41, ал.1 и чл.42, ал.1, т.7,  а за над 5 000 общински съветници в чл.30, ал.4, т.4 и чл.34, ал.5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Предвидените несъвместимостите целят прекъсване на зависимости на овластеното лице от фирми, ведомства и др.  и недопускане използване на служебно положение в частен интерес.

         Често срещана картинка в родната действителност е скромният или едва кретащ бизнес на някой новоизпечен местен властник изведнъж да се „разрасне” след влизането му във властта. „Най-практикуваните”  начини за облагодетелстване от местната управление са – възлагане на обществени поръчки на фирми, уж прехвърлени  на някой роднина на кмета или заместник-кмета при встъпването му в длъжност, спечелване  на обществени поръчки от фирми на действащи общински съветници /строителство, застраховки, доставка на храни и др./, назначаване на близката рода в частни фирми, зависещи от общината или в самата местна администрация, изнасяне на информация към частния бизнес и др.  Това са форми на конфликт на интереси, които действащият български закон преследва и наказва. Те са колкото уродливи, толкова и недопустими, защото подкопават демокрацията, правовата държава, свободната конкуренция  и принципа, че властта съществува за гражданите, а не сама за себе си.

         Стриктното спазване на установените несъвместимости е важно условие за ограничаване на злоупотребите с власт. Не по-малко съществено е съобразяване на  системата от четири декларации по чл.12,т.1-4 ЗПУКИ, които целят публичност на факти като –  кой с какви зависимости /несъвместимости, фирми, задължения над 5 000 лева и др./ влиза във властта, как се развиват те във времето,  наличие на частен интерес във връзка с конкретно управленско пълномощие /гласуване, издаване на административен акт и т.н./.

Отстраняването на несъвместимостите и своевременното деклариране на частните  интереси  са формални изисквания.

         Предварителното познаване на тези правила е важно, за да се избегнат излишни санкции. За една държава е по-важно да създава и обяснява подходящ ред за почтенност на управлението, отколкото да  наказва и търси виновници.

         Чл.5 от ЗПУКИ, във връзка с 41, ал.1 от ЗМСМА забранява на кметовете на общини и кметства, кметските наместници, заместник-кметовете и кметовете на райони да извършват търговска дейност по Търговския закон, да са търговски представители, управители  контрольори, прокуристи и членове на колективни органи на търговски дружества. Няма пречка кметовете да притежават дялове или акции в търговски дружества или да са членове на управителни органи на сдружения с нестопанска цел. И двата факта подлежат на деклариране в съответните графи на декларацията по чл.12, т.2, която е приложение към закона.

         По-различни са изискванията за несъвместимост на общинските съветници, доколкото работата в Общинския съвет не е основното им занимание. Съгласно чл.34, ал.5 ЗМСМА  общинският съветник не може да бъде член на колективен орган, управител, контрольор, прокурист, синдик, ликвидатор на търговско дружество. За разлика от кметовете това ограничение е валидно само за онези дружества,  в които общината има участие или притежава в капитала му дори един дял или акция. Съветниците не могат да са директори на общински предприятия /например „Обредни дейности”/ или да са общински съветници в страна член на ЕС. Заемането на щатна длъжност в съответната общинска администрация също е забранено.

         Не съществуват забрани общинските съветници да бъдат ЕТ, управители или членове на бордове на частни или само държавни търговски дружества, да участват като членове на органи на сдружения с нестопанска цел, читалища и училищни настоятелства. Няма пречка също да са служители в общински фирми или да представляват Общинския съвет в техни общи събрания.

 Като врата в действащото законодателство, която трябва да бъде затворена,  може  да се определи съществуващата възможност директори на общински училища или домове на сираци  на общинска издръжка  да са общински съветници. Проблемът идва от позицията на работодател, която кметът на  общината заема  и от тук зависимостта на съответния съветник – директор при гласуване  предложенията на кмета.

         И кметовете, и съветниците не могат да съвместяват тези позиции с други публични длъжности, посочени в ЗМСМА, като народни представители, министри, областни и зам.-областни управители и други.

/следва продължение…/

Статията е публикувана във вестник „Труд”.
автор: Николай Николов
Доктор по право

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спор за паркомясто в центъра на Габрово завърши с инцидент и щети

Published

on

Спор за паркомясто посред бял ден в центъра на Габрово завърши с неприятен инцидент и доведе до материални щети. Скандалът възникнал между две жени, искащи да паркират управляваните от тях автомобили на едно и също място. С „Габрово Нюз“ се свърза пострадалата жена, която разказа за ужаса от преживяното от първо лице.

Случката се разиграла на 27 януари, в часовете преди обед, на паркинг в близост до църквата „Света троица“. Потърпевшата жена спряла автомобила си на свободно място, предназначено за хора с увреждания, с какъвто валиден талон разполага, поради освидетелстване от ТЕЛК.

Забелязала маневрираща друга кола, но не ѝ обърнала внимание. В момента, в който загасила двигателя, поставила инвалидния талон на таблото и посегнала да отвори вратата на шофьорското място, за да слезе, до нея спряла маневриращата кола, ограничавайки я да напусне превозното си средство.

Към нея в това време се обърнала агресивна жена на средна възраст, возеща се в другия автомобил, която крещейки през сваления прозорец изрекла думите: „Махни се оттам!“, призовавайки я да освободи заетото от нея вече място. Потърпевшата любезно и възпитано ѝ отвърнала, че отказва да изпълни нареждането. Пътят ѝ обаче продължил да бъде препречен. Въпреки това възпрепятстваната дама се прехвърлила на пасажерското място, от което все пак напуснала колата.

Словесното пререкание продължило и на паркинга, където напрежението бързо ескалирало. Искащата да ѝ бъде освободено място започнала да блъска, скубе и рита в краката потърпевшата жена, която през цялото време не отвърнала на физическата агресия срещу нея, в опит да се предпази и защити, а конфликтът преустановен.

Това сякаш нагнетило още повече разразилата се ситуацията. В своя изблик на гняв, нерви и ярост, раздразнената жена посегнала и на превозното средство, заело желаното от нея паркомясто. За нейно нещастие обаче първия опит да счупи дясното странично огледало, ритайки го с крак, се оказал неуспешен, тъй като се подхлъзнала на снега и паднала на земята. При втория си опит обаче постигнала целта и увредила чуждата собственост.

Виждайки и осъзнавайки какво е извършила тръгнала към колата, с която била, за да се опита да напусне мястото на инцидента и да не понесе отговорност, но се спряла, тъй като забелязала, че потърпевшата извадила телефона си и прави снимки с него на регистрационния номер на автомобила.

Решила да се върне обратно и започнала да дърпа чантата на жената, с настояване да вземе телефона, за да изтрие направените снимки. Потърпевшата успяла някак да се отскубне от схватката и побегнала към близките търговски обекти, за да извика някой на помощ. Отзовал се мъж, който прекратил конфликта помежду им. В негово присъствие агресивната жена направила опит да удари в лицето жертвата на посегателството, но мъжът успял да ѝ хване ръката и ударът бил избегнат.

В близост бил и полицай, когото потърпевшата жена извикала, за да вземе отношение. Пред униформения служител извършителката на деянието започнала да твърди, че нападнатата жена сама си е счупила страничното огледало, нещо което не отговаряло на истината.

Разбирайки, че нещо се случва, към мястото на инцидента се насочил и мъж, когото минути по-рано пострадалата жена оставила в близост. Извършителката опитала и него да убеди в своята правота и версията ѝ, че жертвата сама си е счула огледалото. Нещо, на което мъжът изобщо не повярвал.

След претърпения инцидент пострадалата отишла до полицията, където подала жалба. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово потвърдиха за случая и съобщиха, че е заведена преписка. Снети са обяснения от двете страни и материалите предстоят да бъдат внесени в прокуратурата.

Шокът от преживянето за нападнатата жена е голям, разказа още тя. Посетила е психолог поради породилия се у нея страх. Седмица след нападението продължава да изпитва неспокойство в съня си, буди се нощно време, тъй като в съзнанието ѝ излиза неприятната случка и изживява всичко наново. Потърпевшата е категорична, че ще търси правата си по съдебен път.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха трима без шофьорски книжки и един дрогиран през миналата седмица

Published

on

В периода от 23 до 29 януари на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР – Габрово, се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел повишаване безопасността на движението по пътищата.

През отчетния период е бил установен един водач, шофирал след употреба на алкохол и един след употребата на наркотици. Установените неправоспособни водачи са трима. Девет от всички проверени са били санкционирани за неправилно изпреварване, а 1 за отнето предимство на пешеходец.

В хода на акцията са били извършени проверки на общо 1 472 превозни средства и 1 835 лица. Съставени са били 58 акта и наложени 330 глоби по фиш.

За същия период, от 23 до 29 януари, но на територията, обслужвана от севлиевската полиция, е била проведена специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества.

Извършени са били проверки на 349 автомобила и 449 лица. Задържани са били две лица като срещу тях са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица